Tak slabé bylo Rusko. I kosmonautům snědli jídlo. Ale nad hlavou vám létají zbraně

16.07.2021 11:55

Hostem pořadu Kupředu do minulosti byl Stanislav Kužel, spisovatel a velký znalec historických i současných letů do vesmíru. 60. léta byla podle něj krásným časem pro kosmonautiku. Studená válka byla užitečná z hlediska pokroku. Prozradil také, co to jsou Hvězdné války a jak chtěli Američané vynášet útočné lasery do vesmíru. Sovětský svaz byl prý částečně uzbrojen a v 90. letech na tom byli Rusové opravdu hodně špatně. Proto dnes Rusům údajně nevadí Putinovy pozlacené záchodky. A co Elon Musk a jeho snaha ovládnout vesmír?

Tak slabé bylo Rusko. I kosmonautům snědli jídlo. Ale nad hlavou vám létají zbraně
Foto: CSO
Popisek: Satelit

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
Atmosféra 60. let a očekávání kosmických letů, to byl dle Kužela nádherný čas, nádherná atmosféra a kosmonautika byla něco, co lidi přitahovalo. Čím to je, že dobývání vesmíru dnes jakoby zevšednělo a lidé už o něj nemají takový zájem? „Je to dáno několika faktory. Především v 60. letech to byla vyloženě soutěž mezi tehdejším Sovětským svazem a Spojenými státy o to, kdo bude první na Měsíci,“ říká spisovatel s tím, že vesmírné lety byly skutečným pokrokem. „Lidstvo mělo cíl. Lidstvo, ne jenom Sovětský svaz, ne jenom Amerika, ale lidstvo tehdy mělo cíl dostat se mezi hvězdy, na Měsíc,“ dodal.  

Válečná období i doba studené války byla pro pokrok, podle Kužela, velice důležitá a docházelo v ní k těm nejvýznamnějším technologickým posunům. „Ještě než se první družice dostala na oběžnou dráhu, tak už odborníci, především v Americe, přemýšleli o tom, že by z družic mohli dobře sledovat protistranu. A co kosmická loď Vostok, která nesla první kosmonauty, prvního kosmonauta Gagarina? To byla upravená fotografická špionážní družice. Takže vidíme, že lidé přemýšleli o vesmíru nejen z entuziasmu, ale vždy v pozadí stálo něco praktického,“ popisoval Kužel.

Řeč byla také o americkém obraném systému tzv. Hvězdných válek. „Uvažovalo se o tom, že by se rozmístily po vesmíru zbraně, zejména třeba laserové, nebo paprskové zbraně, to znamená třeba urychlovač, který by chrlil neutrony, který by sestřeloval nepřátelské družice, a podobně, nebo vyzbrojené družicové stanice, byla to představa. Pak se to samozřejmě soustředilo jenom na to, aby se zabránilo průniku jaderných hlavic na území daného státu, v tomto případě Spojených států,“ vysvětloval dále spisovatel.

Hvězdné války podle Kužela přispěly ke konci studené války a rozpadu Sovětského svazu. „Sovětská ekonomika toto zbrojení neutáhla. Americký průmysl je daleko efektivnější. Za 2. světové války si Japonsko myslelo, že když zlikviduje tichomořskou flotilu, tak vyhrají válku v Pacifiku, ale Američané během roku dokázali nasadit takové množství letadel a letadlových lodí, že Japonce zatlačili zpátky. A něco podobného se děje i v kosmonautice.“

Po rozpadu Sovětského svazu se samotné Rusko málem sesypalo. Podle Kužela to bylo vidět i na kosmickém výzkumu. „Například poslední meziplanetární sonda, která byla ještě ve spolupráci s European Space Agency a dalšími zeměmi, měla to být sonda k Marsu. Mars 96. Neodstartovala, raketa vybouchla při startu. Tenkrát opravdu panoval i na kosmodromu chaos. Třeba se stalo, že lidé vybrali zásobovací loď, která měla letět na stanici Mir, a kosmonauti nahoře pak neměli co jíst, čili, museli vyjít jenom s tím, co tam měli v mrazácích. Loď odstartovala poloprázdná.“ vyprávěl Kužel s tím, že zde v 90. letech bylo asi roční období, kdy Rusko nemělo na oběžné dráze ani jednu zpravodajskou družici. „Tehdy bylo Rusko tak slabé, že stačilo ťuknout, kdyby měl Západ chuť Rusko zcela zlikvidovat, a ono by se položilo,“ domnívá se.

Na Vladimira Putina nedají Rusové podle Kužela dopustit, protože je právě dostal z problémů v 90. letech. „Vím, že Putinovi nemohou Evropa a Spojené státy přijít na jméno, ale Rusové ho samozřejmě budou pořád zbožňovat, ať se říká, že je diktátor, nebo car, a tak dále. A jestli má pozlacené záchodky, nebo ne, je tam každému putna, protože on několikanásobně zvednul Rusům životní úroveň,“ myslí si spisovatel.

Během rozhovoru také ze strany Kužela padla zajímavá věta, že jeden z nejbohatších lidí na světě Elon Musk zkonstruoval jednu ze svých raket Falcon Heavy proto, aby vynášela do kosmu jakési bitevní stanice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…