Tak takhle ne, Josefe. Kalousek oslovil Středulu

04.06.2023 18:37

MONITORING Šéf odborů Josef Středula zkritizoval v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24 vládu, že nedostatečně komunikuje s odbory o opatřeních pro konsolidaci veřejných rozpočtů. Chce, aby vláda přistoupila k jednání. Jeho oponent ve studiu, exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), uvedl, že pod tlakem výhrůžek by s odbory rozhodně nejednal.

Tak takhle ne, Josefe. Kalousek oslovil Středulu
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Podle Josefa Středuly kabinet Petra Fialy (ODS) nekomunikuje o svých návrzích, čímž přispívá k zesilování nálad k protestním akcím. „Se zaměstnavateli jsme říkali vládě, pojďme si sednout k jednání. Výsledek je ticho, to je strašlivé,“ řekl Středula. O možnosti vyhlášení generální stávky však mluvit nechtěl. „Naším cílem je dohodnout se, ne vyexponovat situaci. My jen reagujeme na absolutní nekomunikaci,“ řekl.

Středula rovněž kritizoval obsah vládního konsolidačního balíčku, označil ho za nepoživatelný eintopf. „Bereme ne těm, kteří peníze mají, ale těm, co peníze nemají. Situace je extrémně vážná, sociální smír je narušen vážným způsobem,“ řekl. Podle něj navíc plánované rušení dotací ovlivní cenotvornou politiku firem, které postihne, očekává proto v příštím roce inflaci na úrovni šesti procent.

Středula varoval také před zvažovanými dodatečnými úsporami v letošním státním rozpočtu, o kterých mluvil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) s ohledem na dosavadní plnění státního rozpočtu. Podle Středuly by opatření, která by zajistila dodržení letošního plánovaného schodku 295 miliard korun, musela být drastická. „To se nebudeme potkávat ve studiu, ale na náměstích,“ řekl.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se následně zastal kabinetu Petra Fialy (ODS). Vadí mu, že odbory okamžitě po vyhlášení opatření vyhlásily stávkovou pohotovost. „Vy (odboráři) jste šli na tripartitu, a než jste tam došli, tak jste vyhlásili stávkovou pohotovost. Takhle se sociální dialog nevede. Kdybych byl na místě pana premiéra, tak bych ji zrušil s tím, že nebudu jednat pod výhrůžkami a pod tlakem,“ uvedl Kalousek.

Poté se k pořadu a k tomu, co o něm píše server Novinky.cz, vyjádřil na svém sociálním profilu. „Nijak ‚ostré‘ to nebylo, jen názor na jasné mantinely diskuse: ‚Budu s tebou, Josefe, jednat, až odvoláš stávk. pohotovost. Pod výhrůžkami nejednám.‘ Staromódně se domnívám, že tak by měl jednat vládní lídr,“ napsal na Twitter Kalousek.

Podle bývalého ministra financí Kalouska a jeho tvrzení v pořadu byl pak rozpočtový schodek od počátku nereálný. Deficit měl být 360 miliard korun, správně by podle Kalouska k tomu mělo být připočteno i dalších 30 miliard korun, které si vydáním dluhopisů půjčuje Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).

Kalousek ve studiu hovořil také o státním převzetí energetické společnosti ČEZ, pokud by to znamenalo jednorázový výdaj kolem 200 miliard korun. Ekonomičtí odborníci v debatě naopak uváděli, že v době rozpočtové konsolidace by stát takový krok dělat neměl. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula řekl, že zásadní při debatě o budoucnosti ČEZ by mělo být zajištění dostupné ceny elektřiny pro spotřebitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.. už v mládí to Kalouskovi politicky myslelo , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečistíčskvrn , 04.06.2023 19:23:38
..a když ostatní kluci chodili za holkama nebo hráli fotbal, tak pionýr Kalousek stál čestnou stráž a recitoval politické básně komunistickým pohlavárům.Při doprovodu presidenta Klause spolu s jedubabou Němcovou do Kremlu k Putinovi se spolu s naprosto zbytečnou a neváżenou senátorkou k Puninovi klaněli a lísali tak, až to bylo trapný a naprosto nechutný.Mirda ví jak na to .Teď je přisátý na cecíku VZP a ještě má vedlejšák ve žvanírně u Soukupa.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…