Tak to ne! Po show Nory Fridrichové přišlo zděšení za silná slova

16.12.2020 14:29

Česko zatím nemá vakcínu k dispozici, nicméně už se z ní stalo téma v novinách a v televizi. A také z toho, kdo se očkovat nechá a kdo ne, a jak přesvědčit většinu populace, že by se očkovat měla. Tématu se zhostil i pořad 168 hodin. „Já si stále víc uvědomuji, že ty dezinformace jsou moderní forma války a musíme se organizovaně proti nim postavit, protože zasévají nenávist a nedůvěru do hlav lidí. A že to s covidem neskončí. Lidé, kteří nevěří ničemu, nevěří svým lékařům, nevěří svým politikům, nemohou být dobrými občany demokratického státu. Takhle dál nemůžeme žít,“ prohlašoval v něm biochemik Jan Konvalinka. Ale dostal odpověď od advokátky Moniky Čírtkové.

Tak to ne! Po show Nory Fridrichové přišlo zděšení za silná slova
Foto: Repro ČT
Popisek: Moderátorka 168 hodin Nora Fridrichová přeje dobrou noc

„Statisíce z nás, především senioři ve svých e-mailech, čtou zaručené zprávy o tom, jak jim očkování ublíží. Dezinformátoři mají žně. Není divu, když lži zaznívají i v poslanecké sněmovně. Příkladem nejdou ani prezident s premiérem. Ten první se bojí jehel, ten druhý argumentuje, že mu chybí slezina,“ uvedla první reportáž moderátorka Nora Fridrichová.

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8048 lidí
Z příkladů dezinformací zaznělo pár slov z videa, kde se tvrdí, že vám vakcína změní DNA nebo že pochází z buněk potracených plodů, dále že rtuť a hliník (zřejmě z vakcín) se ukládá v mozku nebo že před covidem lépe chrání česneková voda. A že spiknutí vede Bill Gates, který tím chce snížit populaci na planetě.

„Ano, sledujeme nárůst dezinformací na téma covidu a očkování, nejen samotného očkování ale covidu jako takového, bezpečnostních opatření s tím spojených a dalších spojení. Je to určitě nejfrekventovanější téma dezinformační scény roku 2020,“ nemohlo chybět vyjádření mluvčího Českých elfů Bohumila Kartouse. Jak zaznělo už několikrát i v předcovidových dobách, nejčastěji prý tyto e-maily čtou senioři. Kartous tvrdil, že se jedná o stovky tisíc lidí, kterým chodí.

Biochemik Jan Konvalinka pak v pořadu vysvětloval, že kovy jako hliník ve vakcíně jsou, ale být tam musejí, aby se vakcína dostala do buněk, a jsou v menší koncentraci než jaká se vyskytuje např. v jídle a nemohou člověka poškodit. Epidemiolog Roman Chlíbek zase prohlásil, že teorii o spiknutí Billa Gatese může věřit jen blázen a očipování vakcínou je technicky nemožné. Zmíněn byl i poslanec Volný, který v poslanecké sněmovně mluvil o tom, že 6 lidí, kteří se účastnili studie firmy Pfizer, zemřelo. Viroložka Ruth Tachezy doplnila, že 4 z nich byli v kontrolní skupině, tedy žádnou vakcínu nedostali, pouze placebo, a dva vakcínu dostali, ale úmrtí s ní nesouviselo.

Jako validní připomínka byla naopak zmíněna námitka, že vakcína vznikla velmi rychle. Na což zazněl argument, že vakcína je vyráběna podle již osvědčených postupů. Biochemik Konvalinka zmínil, že vakcína vznikla rychle, ale testování bezpečnosti a efektivity zkráceno nebylo. Zaznělo také, jak se na očkování chystají v Německu, kde se má do léta proočkovat 70% populace, nejdříve ohrožení, pak zdravotníci, hasiči a policisté.

Jako příklady státníků, kteří se nechají naočkovat jmenovali v 168 hodinách královnu Alžbětu, bývalé prezidenty Obamu a Clintona a nově zvoleného Joe Bidena. A k tomu zazněla slova prezidenta Zemana, jenž o očkování „uvažuje“, protože se nerad nechává píchat jehlou. Andrej Babiš se vyjádřil, že co se týče očkování, nemá slezinu, takže se musí poradit s lékařem.

Epidemiolog Chlíbek namítl, že absence sleziny dělá z premiéra ideálního kandidáta pro očkování. A znovu se vyjadřoval mluvčí elfů Kartous, že pokud chtějí politici, aby se lidé očkovali, tak musí jít první. Ministryně Jana Maláčová pro 168 hodin uvedla, že se nechá očkovat, až na ní přijde řada, předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek prý až se prokáže, že vakcína je bezpečná, Helena Válková až jí dojdou protilátky z prodělaného covidu. Očkovat se hodlá i Marek Výborný od lidovců, Jan Bauer z ODS to bude nejdříve konzultovat. I ministr Toman chce doporučení lékařů. Jan Zahradník z ODS se očkovat nechá, Václav Klaus mladší hodlá počkat na to, jak bude očkování působit v první vlně.

Na závěr se 168 hodin věnovalo i inzerátu, který se objevil v MF Dnes a je na něm injekční stříkačka, ruka v zelené rukavici a velký nápis TOTO NENÍ PRAVDA! „To je katastrofa, tohle. Udělat titulek ‚Toto není pravda!‘ a ještě tam dát rukavici, která vypadá, že tam jenom chybí mrtvola, panebože...“ komentoval marketér Jakub Horák a Blatného pokus o kampaň zkritizoval i premiér Babiš.

Ruth Tachezy varovala, že vakcinace je jedinou možností. „Pokud by to lidé odmítali, bude to mít dopad na celou společnost,“ řekla. „Já si stále víc uvědomuji, že ty dezinformace jsou moderní forma války a musíme se organizovaně proti nim postavit, protože zasévají nenávist a nedůvěru do hlav lidí. A že to s covidem neskončí. Lidé, kteří nevěří ničemu, nevěří svým lékařům, nevěří svým politikům, nemohou být dobrými občany demokratického státu. Takhle dál nemůžeme žít,“ pravil biochemik Konvalinka.

Protinázor k reportáži 168 hodin poskytla advokátka Monika Čírtková. Ta označila premiérův výstup k očkování jako nejzodpovědnější. „Zcela správně uvedl, že to, zda podstoupit očkování proti Covidu, bude konzultovat se svým lékařem. V tomto jde premiér příkladem: pokud se někdo chce nechat naočkovat, je určitě rozumné poradit se s lékařem, který zná dobře jeho zdravotní stav a případná rizika posoudí individuálně, ve vztahu ke konkrétnímu člověku,“ říká.

Ani prohlášení Miloš Zemana, že se rozmyslí, není podle ní možné označit za nevhodné. „Věřím, že se do toho očkování nikdo nepožene bezhlavě a bez rozmyšlení. Je to tedy vzácná příležitost tyto dva jindy tolik kritizované politiky pochválit, tudíž tak činím,“ uvedla na sociální síti.

Čírtková také rozporuje narativ, že by odmítači očkování škodili. „Doufám, že na tento nesmysl nikdy nepřistoupíme; jsme lidé různí, máme různé neduhy a hrozí nám různá rizika. Očkování je individuálním rozhodnutím každého jednotlivce. Určitě nikdo cizí není oprávněn soudit důvody svého bližního, proč očkování nepodstoupil,“ vyjádřila se.

Dodává, že ona by naopak byla označena za sobeckou, pokud by se o vakcínu ve svém věku hlásila. „Přednost mají přece lidé staří, nemocní, s poškozenou imunitou. Věřím, že i tuto skutečnost budeme vzájemně respektovat,“ doufá.

Čírtková se vyjadřovala i ke slovům Jana Kovalinky: „Lidé, kteří nevěří ničemu, nevěří svým lékařům, nevěří svým politikům, nemohou být dobrými občany demokratického státu.“ Řekla, že tento výrok ji pobavil. „Já lékařům důvěřuji, ovšem pouze těm, které si zvolím a s nimiž dlouhodobě o zdravotním stavu komunikuji; k těm mám důvěru velmi vysokou,“ řekla na jednu stranu, ale namítla, že pak jsou tu lékaři, kteří byli tento týden nepravomocně odsouzeni za vysoké úplatky od farmaceutických firem a za to, že svým pacientům předepisují určité léky. „Skutečně si takoví lékaři zaslouží důvěru? Nemyslím,“ podotkla.

O důvěře k politikům pak Čírtková udělala narážku na exministra Prymulu, zda mu má věřit, když do kamery úpěnlivě prosil národ, aby dodržoval tvrdá opatření, a vzápětí se nechal nachytat, jak je porušil. „To mám tomuto lékaři a politikovi důvěřovat? Tak to ne,“ řekla. A vymezila se, že naštěstí nepotřebuje být označena za „dobrou občanku“, že jí stačí být občankou demokratického státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…