Takové ponížení pro Nečase: Byl přirovnán ke Špidlovi

25.09.2012 11:42

Bývalý člen ODS a poslanec Michal Doktor zkritizoval premiéra Petra Nečase za to, že prezidenta Václava Klause kvůli jeho vetu druhého pilíře důchodového systému přirovnal ke komunistovi.

Takové ponížení pro Nečase: Byl přirovnán ke Špidlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

„Já argumenty prezidenta znám velmi dobře, protože je už rok slýchám od představitelů komunistů, socialistů a odborů,“ řekl Nečas na tiskové konferenci po zasedání výkonné rady ODS.

Michalu Doktorovi se ale Nečasův výpad vůči prezidentu Klausovi vůbec nelíbí. „Reakce Petra Nečase na podněty okolí začínají připomínat jednání Vladimíra Špidly,“ řekl ParlamentnímListům.cz Doktor.

I další bývalý člen ODS, senátor Petr Pakosta, se proti Nečasovi ohradil. "Pan premiér si nevidí do úst. Dnes je již zcela zřetelné, že důchodová reforma je zpackaným projektem, který vakzuje několik zásadních chyb. Za možná největší chybu považuji, že důchodová reforma nebyla přijata za širokého konsensu všech složek společnosti i politické scény. Důchodová reforma je nezbytně nutná, na tom se shodují všichni. Ale liší se názory na její provedení," uvedl senátor.

"Mně vadí, že o samotného počátku zde neprobíhala široká diskuse, ze které by vyšel konsensus. Reforma není na jedno období, ale na desítky let dopředu. Pokud to prezident kritizuje, tak zcela oprávněně, a mé názory se od prezidentových v této věci nijak zvlášť neliší. On to kritizoval od začátku. I můj názor k vládou předložené reformě je dlouhodobě kritický. Kdyby pan premiér argumentoval, a neválcoval a neprotlačoval zákony silou, možná by nemusel řešit vzporu rebelů a veta prezidenta," dodal Pakosta.

Klausovo veto bylo dopočitatelné

„Klausovo veto bylo dopočitatelné předem, tím více nechápu Nečasovo zkratkovité jednání,“ dodal poslanec Doktor.

Klaus se v New Yorku vůči nejnovějšímu výroku premiéra ohradil. Pro ČTK řekl, že je nerad, že Nečas jeho veto zlehčuje. „Můj názor na tu reformu nebyl bleskem z čistého nebe. Já myslím, že to pan premiér mohl očekávat. To je první věc. Úvaha o tom, jestli jsou toto podobné názory těm, či oněm, to já myslím, že je falešné. On ví, jaké jsou mé názory na tyto věci,“ řekl Klaus.

Klaus zveřejnil své výhrady proti důchodové reformě již vloni na jaře. Podle něho se o žádnou zásadní reformu nejedná. Tou by podle něho víceméně mělo být zavedení rovného minimálního důchodu garantovaného státem a zbytek by bylo ponecháno na jednotlivci či jeho rodině.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…