Takový mladý kluk z Motoinvestu. Příběh miliardáře Tykače, nedávno definitivně osvobozeného

31.12.2015 2:51

Spravedlnost zvítězila, jenže taková trochu složitá spravedlnost. Tato slova používá Jaroslav Spurný, když v komentáři pro Respekt.cz hodnotí definitivní konec kauzy Pavla Tykače. Jde o jednoho z nejbohatších Čechů, který využil příležitost a v časech privatizace za premiéra Václava Klause se shýbl pro peníze, které se údajně povalovaly na chodníku. Možná měl jen štěstí, že se proti němu nenašlo dost důkazů o nekalostech, kterých se teoreticky mohl dopustit.

Takový mladý kluk z Motoinvestu. Příběh miliardáře Tykače, nedávno definitivně osvobozeného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí Duha a zástupci severočeských obcí ohrožených těžbou oslavili 50. narozeniny miliardáře a majitele uhelných dolů Pavla Tykače před vstupem do jeho vily

Bylo zastaveno stíhání miliardáře Pavla Tykače v kauze vytunelování CS Fondů. Bylo z nich vyvedeno asi 1,2 miliardy korun, jenže neexistují důkazy pro to, že to udělal právě Tykač. Jaroslav Spurný prý psal o tomto šťastném muži od devadesátých let minulého století, a ne právě lichotivě. V roli „dravé štiky“ dokázal využít časů privatizace za Václava Klause a zbohatl. Dnes mají jeho uhelné společnosti zajištěný kontrakt na desítky let, a to především díky společnosti ČEZ.

Jenže na tom vždy nebyl tak dobře. „Někdejší mladá štika dospěla k úspěchu, který kalilo jen trestní stíhání. František Chobot v roce 2012 na policii popsal, jak ‚celý podvod proběhl‘, protože ‚on se ho také účastnil‘. Bušek už nemohl být stíhán, v jeho případě byla věc promlčena a mohl říkat, co chtěl.  Pavel Tykač tehdy upozorňoval, že se jej Chobot/Bušek snaží svou výpovědí vydírat,“ připomíná autor.

Celý článek najdete zde.

Chobot/Bušek ale později svou výpověď odvolal a státní zástupce dospěl k poznání, že proti Tykačovi nemá dost důkazů. „Autor blogu a mnoha článků o Pavlu Tykačovi – které tomuto muži nikdy nelichotily – musí konstatovat, že zvítězila spravedlnost. Jen je trochu jiná, mnohem komplikovanější a složitější, než si představoval v roce 1995, kdy vedl interview s Chobotem/Buškem o penězích, které ležely na ulicích a daly se při privatizaci bez potíží zvednout a strčit do kapsy,“ doplňuje Spurný.

Stojí za pozornost, že Tykač byl také poradcem vlády Miloše Zemana z přelomu tisíciletí. Radil tehdy později odsouzenému ministrovi financí Ivo Svobodovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…