Takto profesor Putna vysvětlil myšlenky Tomáše Halíka

14.03.2014 13:21

V souvislosti se včerejším udělením Templetonovy ceny, nazývané též duchovní „Nobelovkou“, českému knězi Tomáši Halíkovi, otiskují dnešní Lidové noviny příspěvek kontroverzního literárního historika Martina C. Putny. Ten ve svém příspěvku konstatuje, že Halíkova osobnost se skládá z mnoha linií, a popisuje tři z nich.

Takto profesor Putna vysvětlil myšlenky Tomáše Halíka
Foto: Repro ČT
Popisek: profesor Martin C. Putna

Vliv prvorepublikového elitního spolku pro výchovu ministrantů

První linií je prý linie liturgického hnutí a s ním spojeného hnutí mládeže. Jedním z Halíkových přímých učitelů byl kněz Jiří Reinsberg, díky němuž pražský Týnský chrám po desetiletí znamenal „oázu vpravdě důstojné liturgie“. Reinsberg se vyučil u Methoda Klementa, který byl v meziválečném čase řeholníkem opatství Emauzy a také zakladatelem spolku Legio angelica. Formálně šlo prý o spolek na výchovu ministrantů, jeho význam byl prý větší. Stal se líhní osobností poválečné generace teologů, k nimž patřil nejen Reinsberg.

Halíkův katolicismus má zálibu v paradoxech a je antipuritánský

Druhou linií je linie anglického katolicismu, jehož početní základnu sice tvoří přistěhovalí irští dělníci. „Avšak jeho intelektuální a kulturní výkon vytvářejí konvertité ze středních a vyšších vrstev, odchovanci Oxfordu a Cambridge, pro které se katolicismus stává exkluzivní životní alternativou, výrazem nonkonformity a často i prostředkem provokace,“ uvádí dále Putna. K anglickému katolicismu se Halík prý dostal přes jeho studentský pobyt v Británii roku 1968 i přes četbu anglických katolických klasiků. „Ať došlo k duchovnímu zplození těmito, nebo ještě jinými cestami – jisté je, že Halíkův katolicismus je svou jiskřivostí, svou zálibou v paradoxech i svým antipuritánstvím dědicem katolicismu anglického, konvertitského, chestertonovského a tolkienovského,“ uzavírá Putna své vyprávění o druhé linii.

Hledání společných duchovních cest pro křesťanství a ostatní světová náboženství

Ve třetí linii se prý Halík věnuje hledání toho, co má společné křesťanství s duchovními cestami, které nabízejí tradice antická, hermetická, židovská, islámská, buddhistická a hinduistická. A v této potřebě, v tomto hledání je prý Halík především dědicem Zdeňka Neubauera, který jej naučil krajně nesnadnému umění: současně být věřícím katolickým křesťanem a současně s otevřenýma očima objevovat pravdu a krásu „nekřesťanských“ náboženství.  A přitom nepodléhat pokušení o syntetismy a synkretismy.

Pro vysvětlení: Dle Wikipedie je synkretismus filozofický pojem označující splývání náboženských a kulturních prvků v jeden celek, často přitom vznikají božstva nová. Poprvé je synkretismus zmiňován v souvislosti s obdobím helénismu, kdy se promíchala antická a orientální náboženství a kultura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…