Takto řešit Ukrajinu. A rychle, varují u Klause. Jinak bude silou diktovat Rusko

22.01.2024 16:45 | Monitoring

Po téměř dvou letech trvání války na Ukrajině se nezdá, že by se naplňovala očekávání, která s ní byla u nás a na celém Západě spojována. USA a jejich spojenci se dopustili stejné chyby jako mnozí před nimi – podcenili Rusko, uvádí Jiří Weigl ve své glose na webu Institutu Václava Klause. Příměří a rozumný politický kompromis jsou podle něj z hlediska Západu i České republiky nejvýhodnějším a jediným smysluplným řešením války na Ukrajině.

Takto řešit Ukrajinu. A rychle, varují u Klause. Jinak bude silou diktovat Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Ukazuje se, že Ukrajina není schopna dosáhnout svých maximalistických válečných cílů, které prezident Zelenskyj naformuloval ve svém desetibodovém „mírovém plánu“, tj. vojensky porazit Rusko, dobýt zpět všechna jím obsazená území a dosáhnout reparací a potrestání ruského politického vedení, uvádí Weigl, ředitel a spoluzakladatel Institutu Václava Klause v pondělní glose.

Navíc v posledních dnech se v Evropě, především v Německu, Skandinávii a v Pobaltí šíří hysterie z údajné narůstající ruské hrozby a panika z hrozící konfrontace Ruska a NATO.

Poté, co USA a EU vynaložily stovky miliard na materiální i finanční pomoc válčící Ukrajině a vyprázdnily své zásoby zbraní a munice, se ukrajinské vítězství nepřiblížilo. Rusko postupně získává na frontě převahu a spekuluje se, že chystá velký útok proti ukrajinským silám oslabeným neúspěšnou velkou loňskou ofenzivou.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí
Ukrajině hrozí nikoliv spektakulární vítězství, jak všichni halasně vyhlašovali, ale dnes vůbec není vyloučena její vojenská porážka se všemi důsledky. A to vše v době, kdy je západní svět, na němž je Ukrajina existenčně závislá, válkou již unaven a je zaujat spoustou vnitřních problémů a jinými krizemi. Ukazuje se, že západní sázka na maximální prodloužení bojů na Ukrajině nebyla dobře promyšlenou strategií, glosuje Weigl dál přístup Západu k válečnému rusko-ukrajinskému konfliktu.

Po téměř dvou letech války na Ukrajině se podle Weigla potvrdilo, že Rusko není kolos na hliněných nohách, do něhož skvělá západní vojenská technika v ukrajinských rukách strčí, a on se zhroutí. „Nic takového se nestalo, Rusko najelo na válečnou výrobu a všestranné budování armády, je připravené bojovat, zatímco Ukrajině docházejí síly a pro USA není dění na vzdálené Ukrajině zdaleka takovou prioritou a národním zájmem, jak původně tvrdily. Poměry na bojištích se změnily a dnes se vede skutečný boj za udržení Ukrajiny jako nezávislého státu,“ pokračuje.

Začíná se rýsovat zmíněný problém, který v některých evropských zemích vyvolává paniku. „Vážně hrozí, že z dlouhé války vyjde Rusko nikoliv oslabeno, ale vojensky a mocensky posíleno. V případě jeho vítězství bude stát na hranicích EU nepřátelská velmoc s ohromnou, v bojích zocelenou armádou, která v případě konfliktu bude představovat zásadní hrozbu, proti níž není v současné Evropě momentálně vojensky co postavit. Vítězné fanfáry předpovídající ruskou porážku a připravované dělení impéria se mění na zmatené obavy a strach z nepřátelského militaristického Ruska na hranici,“ uvádí Weigl.

Tento vývoj ukazuje, jak špatná byla dosavadní strategie, a naším zájmem mělo být válce předejít nebo v zájmu Ukrajiny dosáhnout co nejrychlejšího ukončení bojů v situaci, která je pro ni ještě relativně příznivá. „Dva roky válčení ukázaly, že Rusko je připraveno vést boj všemi silami, zatímco Západ nikoliv. Není to z hlouposti, je to vyjádření skutečných zájmů západních velmocí. Ukrajina v nich nezaujímá přední místo. Čekat na to, až Rusko jí nadiktuje mír z pozice síly, ale naším českým zájmem být nemůže. Příměří a rozumný politický kompromis jsou proto i dnes z hlediska Západu i České republiky nejvýhodnějším a jediným smysluplným řešením války na Ukrajině,“ zakončuje Jiří Weigl z Institutu Václava Klause.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Při hodnocení současného, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 22.01.2024 18:16:24
stavu na Ukrajině se neustále pozapomíná na to, kdo celý konflikt vyprovokoval a kdo stál v pozadí začátku konfliktu. Západ nikdy nebude schopen se spojit v boji proti komukoliv! Ne jenom proti Rusku. V tom údajném spolčení Západu je příliš států, příliš zájmů a to nikdy nepovede k nějaké spolupráci. Proto Rusko bude vyrábět daleko více zbraní a válečného materiálu než celý Západ. Jeho ekonomika je postavena jinak. Zatím co ruské zbraně jsou vyráběny na to, aby co nejlépe obstály v každých podmínkách, západní jsou vyráběny pro výstavy, pro asfaltové silnice, pro letiště plně zabezpečující i teploty letadel a aby byly zbraně co nejdražší. A pokud Západ přemýšlí o válce proti Rusku musí vzít v úvahu i Čínu, která má s Ruskem smlouvu o pomoci, Severní Koreu, která se ráda přidá k boji proti USA a NATO a není vyloučeno, že by se k nim přidaly i další státy. Západ Rusko ohrožuje svým rozšiřováním až k samotným ruským hranicím i proti svým slibům, že tak činit nebude. Na hranicích s Ruskem provádí cvičení. Údajně pro odstrašení agresora. Ale kdo je tu agresorem??? A nyní, když už je na hranicích Ruska díky přijmutím dalších států, to svádí na Rusko, že se přiblížilo k hranicím zemí NATO. Svým způsobem to je agrese Západu a ta vždy dopadla pro země, které Rusko napadly, špatně. Je zcela logické, že Rusko si bude klást podmínky. Zaprvé Západu již nevěří a zadruhé "zaostalé" Rusko poráží Ukrajinu s podporou 50 "nejvyspělejších" států Západu!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…