Tato čísla se neukazují: Vláda projedla za jediný den 130 tisíc. Dobrou chuť!

15.06.2023 21:44 | On-line

MONITORING SÍTÍ Vláda v rámci hledání úspor a ozdravení veřejných financí zvyšuje daně a slibuje, že na sobě bude šetřit také. Daří se jí to? Na to znají odpovědi v Aby bylo jasno. Zjistili, že vláda premiéra Petra Fialy (ODS) např. za jeden den projí 130 tisíc korun a že vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) se neobejde bez tří fotografů. „Vláda nám arogantně ukazuje, že na sobě šetřit rozhodně nebude a že je jí úplně jedno, v jaké situaci se nacházejí veřejné finance,“ uvádí moderátorka pořadu Jana Bobošíková.

Tato čísla se neukazují: Vláda projedla za jediný den 130 tisíc. Dobrou chuť!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhá schůze vlády v tomto roce

„O víkendu se na nás z obrazovek hrnula plamenná slova politiků i odborníků v podstatě s jediným tématem – nesmíme se zadlužovat, musíme šetřit. To se říká z obrazovek; ovšem co se děje s penězi občanů v zákulisí, to překonává ty nejčernější představy,“ uvádí Bobošíková.

„Projdeme-li poslední smlouvy Úřadu vlády a třeba ministerstva pro místní rozvoj, dají se shrnout následujícím způsobem: Cestujeme, stravujeme se a hlavně fotíme se. Samozřejmě to vše za peníze daňových poplatníků,“ pokračuje moderátorka.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26175 lidí
Fialova vláda minulý týden vyrazila do Vimperka a na zasedání rozhodla, že se o nutné konsolidaci veřejných financí nebude bavit, protože ještě nemá všechna data. „Debata o šetření se tedy odkládá, ovšem o řádné stravování, to se dbá, a to i ve Vimperku,“ dodává Bobošíková.

Úřad vlády tam objednal zajištění stravování členů vlády, tedy dvou ministryň, patnácti ministrů a jednoho premiéra za celkem sto třicet tisíc korun za jeden den. „Takže každý ministr, ministryně i premiér projedli 7222 korun v rámci jediného výjezdního zasedání vlády. Daňoví poplatníci zaplatili za jednodenní stravování jednoho člena vlády zhruba tolik, kolik zbývá průměrnému penzistovi po odečtení nákladů na bydlení a energie na celý měsíc,“ přibližuje Bobošíková.

„Vláda nám tak arogantně ukazuje, že na sobě šetřit rozhodně nebude a že je jí úplně jedno, v jaké situaci se nacházejí veřejné finance,“ konstatuje moderátorka.

Stejně arogantní jako je Fialův kabinet je i šéf Pirátů, vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Nejenže má k dispozici čtyři služební automobily, ale má také hned tři fotografy.“

„Tento týden dlí šéf Pirátů Ivan Bartoš v Japonsku a v Jižní Koreji. Aby byly kroky vicepremiéra řádně zdokumentovány, má s sebou fotografa. A víte, co má fotograf dělat? Cituji: Fotografickou reportáž ze zahraniční pracovní cesty pana ministra a fotky má poslat mailem. Cena 100 tisíc bez DPH pro fotografa Jakuba Sůvu.

Dalších 100 tisíc dostane fotograf Pavel Šinágl. Ten bude do konce roku zajišťovat fotografické služby na akcích ministra Bartoše. A protože toho má pan ministr evidentně hodně, má ještě třetího fotografa, inženýra Oldřicha Drnce. Ten má také, stejně jako Pavel Šinágl, zajišťovat profesionální fotografické služby na akcích pana ministra. Ale asi je pracovitější nebo má lepší foťák, dostane totiž za své služby 200 tisíc korun.

Pokud to sečteme, jen za fotografování vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše zaplatí daňoví poplatníci 400 tisíc korun. A to jsme teprve v červnu,“ podotýká Bobošíková.

„Tak co myslíte? Může s tímto přístupem Fialova vláda ušetřit na hospodaření státu byť jen jednu jedinou korunu?“ uzavírá moderátorka Aby bylo jasno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…