Tchajwanský ministr zahraničí se dnes setká s Vystrčilem a Hřibem

27.10.2021 6:30

Na čtyřdenní misi tchajwanské podnikatelské delegace vedené dvěma ministry dnes v Praze naváže návštěva tamního ministra zahraničí Josepha Wua.

Tchajwanský ministr zahraničí se dnes setká s Vystrčilem a Hřibem
Foto: screen iDNES.cz
Popisek: Tisková konference senátorů ke zdravotnímu stavu prezidenta

Dopoledne ho přijme šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS), který mu předá Stříbrnou medaili předsedy Senátu. Odpoledne se Wu setká s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti).

V pondělí podepsali zástupci Česka a Tchaj-wanu pět nových memorand, která mají rozšířit jejich spolupráci v internetové bezpečnosti, ve vesmírném průmyslu, ve vývoji technologií katalyzátorů nebo v přesném strojírenství. Jednání navázalo na loňskou cestu senátorů na Tchaj-wan pod Vystrčilovým vedením, zúčastnil se jí tehdy též Hřib.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

V úterý se na schůzce shodli senátor Jiří Drahoš (za STAN) a tchajwanský ministr pro vědu a technologie Wu Cung-cong, že země chtějí pokračovat ve spolupráci ve vědě, zdravotnictví, kybernetické bezpečnosti a dalších oblastech. Považují to za důležité zejména v současné epidemii koronaviru i v době po ní. Drahoš zároveň příští rok plánuje dosud odkládanou cestu na ostrovní stát.

Čína, která Tchaj-wan považuje za svou součást, protestovala proti tomu, aby ČR tchajwanské ministry oficiálně přijala. Silně se už loni stavěla proti návštěvě české delegace na Tchaj-wanu. Hrozila politickými i hospodářskými sankcemi. Kritiku zopakovalo čínské velvyslanectví v Praze i v úterý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…