Teď přijde to nejhorší, řekl Bill Gates. A ještě v roce 2022...

15.12.2020 10:14

Na téma koronavirus televize CNN vyzpovídala zakladatele Microsoftu, mecenáše a čtvrtého nejbohatšího muže planety, Billa Gatese. Ten se v rozhovoru několikrát otřel o Donalda Trumpa. „Přístup, že by všichni měli umírat, než bude do posledního naočkovaný každý Američan, je sotva ten správný,“ řekl. „Musíme pomoct celému lidstvu,“ tvrdil a varoval, že pokud nebude řádně pročkovaný celý svět, bude tu riziko, že se covid-19 vrátí. Postavil se za nošení roušek a i uzavření restaurací. A něco řekl i o vakcínách.

Teď přijde to nejhorší, řekl Bill Gates. A ještě v roce 2022...
Foto: Repro CNN
Popisek: Zakladatel firmy Microsoft Bill Gates

Moderátor se zeptal, jak Gates odhaduje vývoj epidemie. „Bohužel, následující čtyři až šest měsíců by mohly být z celé epidemie nejhorší. Předpovědi ukazují dalších 200 tisíc mrtvých (v USA – pozn. red). Kdybychom se řídili pravidly, jako je nošení roušek a nesetkávání se, mohli bychom se z velké části těmto obětem vyhnout,“ odpověděl vynálezce systému Windows. Další otázka moderátora Jakea Tappera byla, zda si Gates dokázal představit, že to bude tak špatné, což čtvrtý nejbohatší přiznal, že nedokázal.

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí

Dále padla otázka na vakcínu a na to, jaké zásluhy na ní má Donald Trump. Gates řekl, že firma Pfizer, jež úspěšnou vakcínu ohlásila jako první, od vlády finanční prostředky nedostávala a firma Moderna je dostávala, ale už před tím, než Donald Trump nastoupil na post prezidenta.

Tapper také zmínil, že Donald Trump vydal nařízení, že americké farmaceutické firmy mají nejdříve proočkovat USA a teprve potom pomáhat ostatním. „Myslím, že musíme pomoct celému lidstvu. Chceme, aby světová ekonomika fungovala a minimalizovat počet úmrtí. A základem je technologie německé společnosti, takže blokování mezinárodního sdílení a spolupráce byla chyba po celou dobu pandemie. Musíme navýšit výrobu všech vakcín, v následujících měsících budou schváleny i další, u kterých to bude snadnější. Ale USA profitovaly z výzkumu v jiných zemích a neměli bychom být sebestřední,“ otřel se Gates nepřímo o Trumpa.

Moderátor se ovšem ptal konkrétně, zda je heslo „Amerika první“ dobrý přístup. „Přístup, že by všichni měli umírat, než bude do posledního naočkovaný každý Američan, je sotva ten správný,“ držel se zakladatel Microsoftu zpátky. Mezi vakcínami rozdíly nedělá, podle něj všechny fungují dostatečně dobře.

V Americe se podle průzkumů hodlá nechat očkovat 60 % populace. „A méně než polovina černochů v USA,“ dodal moderátor. „Jak moc se obáváte toho, že se lidé nebudou chtít nechat očkovat, zvláště mezi menšinami?“ ptal se Gatese. Ten konstatoval, že je to výzva. „Musíte najít někoho, komu lidé věří, a má ta data,“ řekl a vyjádřil naději, že když lidé uvidí, že vakcína zachraňuje životy a snižuje počet přenosů, tak se jejich ochota zvedne. Navrhl, že by se měli očkovat pracovníci domovů důchodců. A potvrdil, že až na něj „přijde řada“, tak se nechá veřejně očkovat.

Padla i otázka, zda se obává, že bohatství bude rozhodující faktor v tom, kdo dostane vakcínu první. Zakladatel Microsoftu řekl, že by se mělo očkovat podle zdravotního stavu, ne majetku. A dodal, že epidemie zvýšila nerovnost, protože dopadla více na černochy, Hispánce a chudé.

Tapper pak zmínil, že v Kalifornii pro více než 30 milionů Američanů platí příkaz zůstat doma vzhledem k tomu, že hrozí přehlcení tamních nemocnic. A že guvernéři se povětšinou brání vyhlašování nových lockdownů. Pak se zeptal Gatese, co si myslí on, že by guvernéři měli dělat. „Tak nošení roušek nemá v podstatě žádné negativní následky, nejsou ani drahé. Bary a restaurace na většině území budou zavřené, jak budeme procházet další vlnou, a myslím, že je to bohužel patřičné,“ řekl Gates, nicméně rozhodnutí uzavřít školy je podle něj komplikovanější. „Výhody jsou veliké, přenos není takový, jako v restauracích a barech,“ doplnil. Posledních 4 až 6 měsíců jsou dle něho časem ukázat v lidech to nejlepší, protože nikdo nechce, aby jeho příbuzný byl poslední obětí koronaviru.

Kdy se život vrátí do normálu bez roušek, rozestupů a opatření? Podle Gatese už v létě k tomu bude blíže. „Ale i na začátku roku 2022, pokud ostatním zemím nepomůžeme se viru zbavit a budeme mít vysokou míru proočkovanosti, tak tady stále bude riziko, že se virus vrátí,“ namítl. „Takže od léta dál bude 9 měsíců, kdy velké akce budou omezené. Ale je šance, že se tak mezi 12–18 měsíci do normálu vrátíme.“

O Trumpa se Gates opřel i v závěru, když se moderátor ptal, zda úsilí o proočkování neztíží nástup nové vlády. Gates řekl, že ne, protože Biden nebude na odborníky útočit, ale bude se s nimi radit. „To jsou lidé, kteří jsou schopní říct, že věci nejdou dobře, přinést i špatné zprávy, takže Spojené státy na tom podle mě nebudou nejhůř.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…