Teď si představte, že se dá do pohybu 5 milionů migrantů... Zhroucené vlády, občanská a světová válka. Silné varování před „ohnisky“, je jich mnoho

14.10.2020 19:21

Vedoucí lektor rozvoje kreativity, managementu a strategického myšlení Talent Innovation Karel Červený se v rozhovoru pro server Kupredudominulosti.cz rozmluvil mimo jiné o rasových nepokojích v USA i o národnostních v Evropě. Podle něj je to hlavně vybíjení vzteku, ale i davová psychóza.

Teď si představte, že se dá do pohybu 5 milionů migrantů... Zhroucené vlády, občanská a světová válka. Silné varování před „ohnisky“, je jich mnoho
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Itálie - migranti

Anketa

Souhlasíte s důvody, proč Daniel Hůlka vrátil státní vyznamenání?

21%
67%
hlasovalo: 22718 lidí
Červený nejprve hovořil o kreativitě, která je podle něj v dnešní době výhodou, neboť nám pomáhá podívat se na věci jinýma očima, než jsme to dělali doposud. A co bychom si podle něj měli odnést ze současné situace kolem pandemie koronaviru? „Za prvé smířit se s nečekaností, s tím, že přijdou věci, které nečekáme, nebo je čekáme, a nikdo jim nevěnuje pozornost, nikdo takové hlasatele, proroky nebere vážně. Takže lékaři už dávno, od 80. let, prorokovali, že přijde nějaká velká virová, nebo bakteriální pandemie s docela vysokou smrtností – a ve světě se docela nic nedělo. Dokud prostě taková věc neudeří, tak lidé neuvěří. Takže hlavní je očekávat zatím neočekávatelné. Prostě přijdou věci, o nichž jsme četli, slyšeli, ale najednou je budeme prožívat. A na jedné straně to bude úžasné, protože ne všechno, co se ve světě děje, je špatné, ale dějí se i hezké věci,“ popsal Červený. 

On sám si z pandemie vzal i to, jak rychle se může změnit myšlení, když máme hledat řešení. „Jako donedávna u svobod, o nichž jste hovořila, nebo u zvyklostí, životního stylu. Když jsem koukal na televizi v době, kdy to začínalo ve Wu-chanu, tak mi málem vypadly oči z důlků – dali do karantény jedenáctimilionové město. Ani já jsem netušil, že to jde. A ono to jde, a že celé státy mohly být v karanténě. Toto je také věc, která nás všechny nesmírně překvapila, zaskočila,“ dodal. 

Podle něj jsme byli a jsme nadále úžasní. „Situace vygenerovala u mladých lidí spoustu zasunuté kreativity, vymýšleli respirátory, pomůcky, tiskli to na 3D tiskárnách, vymýšleli donáškové služby, leteckou dopravu malými letadly na posílání zásilek. Příkladů kreativity se vyrojilo tolik, že jsem z toho byl nadšen, co lidé umějí v krizi udělat,“ dodal.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí

Své pak Červený řekl i k situaci, kdy se mnohé státy chovaly tak, že nám v době první vlny epidemie zadržovaly zaplacené ochranné pomůcky a nechtěly je k nám pustit.  „Teď si představte, že by se dal na pochod milion, dva, tři, pět milionů emigrantů, kteří by si mysleli, že se v Evropě lépe uživí. A tady by byly rozložené vlády, takže bude anarchie, a budou si dělat, co chtějí. A pokud by sem napochodovalo ještě několik milionů migrantů, tak by mohlo dojít k velké občanské válce, všichni by bojovali proti sobě, a to by byla sakra katastrofa. Může vzniknout i světová válka. Ve světě existuje asi 300 ohnisek, které mohou kdykoliv vybuchnout, a stát se vyvolávajícím spouštěčem pro nějaké menší nebo větší konflikty. Největší by asi způsobil Kim – a zatáhl by do toho Rusko, Čínu, Spojené státy, Japonsko, Jižní Koreu. To se může stát, a zhoršilo by to celou situaci,“ poznamenal Červený. 

A co se podle něj může v nejbližších letech dít? Může to být dobré i zlé, míní Červený. A poukazuje mimo jiné na ničení životního prostředí. „Musíme si uvědomit, že se příroda snaží neustále vyrovnávat všechna poškození, která jí člověk dělá, a tento systém má nějakou setrvačnost. A jakmile nastane bod zvratu, bude trvat dlouhá desetiletí, než se systém znovu nahodí, a bude zase normální. Takže se může stát, že bychom jeli v nějakém nesystémovém režimu přírody, která by se hrozně zlobila a dávala by nám to prostě sakra vědět, jak s ní zacházíme. Vždyť oceány jsou vyplundrované od ryb a znečištěné. Celá planeta je bolavá a uvidíme, jestli nám dá pocítit, jak se zlobí. To jsou úžasné věci,“ řekl závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…