Tejc Bártovi nevěří ani „dobrý den“. Neví, jak skončí hlasování o důvěře

23.12.2012 20:34

Podle Jeronýma Tejce z ČSSD bylo jen špatným vtipem, že Karolína Peake šla šéfovat ministerstvu obrany. Nyní tak prý jen čeká na hlasování o důvěře vládě – chce, aby ho vyvolal premiér Petr Nečas, ne opozice.

Tejc Bártovi nevěří ani „dobrý den“. Neví, jak skončí hlasování o důvěře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

„My jsme  od počátku říkali, že je naprostá hloupost, aby paní Peake šla působit na úřad obrany. Šlo o nepovedený vtip. Skloubila se v ní nekompetentnost Vlasty Parkanové a nedůvěryhodnost Alexandra Vondry,“ uvedl Jeroným Tejc v rozhovoru pro Týden.cz.

K hlasování o důvěře vládě ČSSD vyzvala premiéra Petra Nečase. „Jednoduše proto, že v takovém případě musí 101 hlasů získat on - a nikoli my. Pro nás je to v současné chvíli téměř nadlidský úkol získat nadpoloviční většinu. Nechceme, aby to hlasování o nedůvěře vládě bylo jenom divadlem, nicméně pokud premiér ten krok neučiní a nebude mít odvahu sněmovnu o důvěru požádat, tak se bude fakticky jednat o menšinovou vládu. Potom se podobné hlasování pokusíme vyvolat,“ popisuje nadcházející kroky sociálních demokratů.

Podle Tejce se dočkáme hlasování o důvěře ještě v lednu. Uvítal by pak případné volby. „Myslím, že v zájmu všech relevantních politických stran je, aby se volby konaly co nejdříve. Možná paradoxně mohou ODS ještě zachránit od úplného propadu voličské přízně, která je nyní na patnácti až dvaceti procentech. Pokud bude rok fungovat menšinová vláda, tak by si ODS měla uvědomit, že její preference mohou jít pod deset procent a u TOP 09 jednoznačně pod procent pět,“ předpovídá.

Jak se budou během hlasování chovat „odpadlíci“, si ale netroufá odhadovat. „Vít Bárta jako vždy hrozí a hrozí, aby následně oznámil smutnou zprávu, že mu utekli další dva členové VV a ti podpoří vládu Petra Nečase. Koneckonců, já nevěřím, že Josef Dobeš, který byl dlouhá léta velmi blízkým spolupracovníkem Víta Bárty v jeho bezpečnostní agentuře ABL, nekonzultuje své současné kroky právě s ním. Vítu Bártovi nevěřím ani ‚dobrý den‘,“ říká.

„Nejsem přesvědčen o tom, že jeho vyjádření jsou jakkoli relevantní, a vůbec bych se nedivil, že ten tlak, který se nyní snaží naoko vytvářet, nakonec neskončil spoluprací některých poslanců VV a podporou vládě,“ dodává Tejc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…