Telička a Seďa odpověděli čtenáři. Sankce proti Rusku vidí každý úplně jinak

31.07.2014 13:02

Z PROFILŮ Hospodářské sankce proti Rusku mají jako každé jiné ožehavé téma svoje zastánce i odpůrce. Nejinak je tomu na české politické scéně. Zatímco poslanec za ČSSD Antonín Seďa je důrazně proti ekonomickým sankcím, europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička se řadí do tábora jejich zastánců. I když s výhradami. Oba čeští politici se k tématu vyjádřili na popud čtenáře ParlamentníchListů.cz.

Telička a Seďa odpověděli čtenáři. Sankce proti Rusku vidí každý úplně jinak
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

Čtenář ParlamentníchListů.cz Marek Horvát se obou pánů shodně zeptal, co si myslí o sankcích proti Rusku. „A k čemu vlastně jsou, když na ně doplatí stejně hlavně vývozci, které nahradí jiní z Asie? A proč jsou sankce uplatňovány selektivně a řada států má nějakou výjimku, jako třeba Francie?“ zajímalo ho dále.

Plné znění otázek a odpovědí ZDE a ZDE.

Sociálnědemokratický člen dolní komory Parlamentu České republiky Antonín Seďa čtenáři odhalil, že není příznivcem ekonomických sankcí. „Jsem přesvědčen, že zejména selekce je špatná a pokud stát sankce vyhlásí, pak by měl kompenzovat problémy podniků. Zejména tehdy, když sankce v praxi některé země porušují,“ myslí si. Svůj názor dokládá na příkladu České republiky. Tu prý po rozpadu tehdejší Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) ihned obsadily firmy z Evropské unie, USA a Japonska.

Místo ekonomických sankcí by raději k „pacifikování“ neposlušných zemí použil takové nástroje, jako je větší politický tlak, pozastavení členství v mezinárodních organizacích či podporu demokratických sil v dotyčných zemích.

„Je třeba si uvědomit, že sankce vždy dopadnou na širokou veřejnost a nikoliv na politiky, kteří svými rozhodnutími tyto sankce či protiopatření způsobili,“ zdůraznil.

Poslanec Parlamentu EU a člen hnutí ANO Pavel Telička aplikaci ekonomických sankcí úplně nezavrhuje. „Ano, musíme si hledět našich ekonomických a obchodních zájmů, a to důsledně. Ale někde je hranice. A Rusko tuto hranici překročilo a současně vidíme, že je už ohrožena bezpečnost evropských i našich občanů. To je vyšší hodnota. Bohužel v tuto chvíli již nelze bez sankcí, ale bylo by chybou nevyvíjet snahu o diplomatická a politická jednání. Možná k nim sankce časem přispějí,“ vyjádřil naději.

S čím naopak nesouhlasí, je selektivnost zavedených sankcí. „Je pro mě nepřijatelná a některé argumenty nemohu než odmítnout. V neposlední řadě, naše ekonomické zájmy na Ukrajině jsou již dotčeny, zasáhl je někdo třetí,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…