Telička ke kontroverzní dohodě mezi USA a EU: Jednání vůbec neprobíhá tajně. A toto nám smlouva přinese

27.01.2015 11:45

Europoslanec Pavel Telička se na svém videoblogu vyjádřil k některým obavám, které panují o dohodě o Transatlantickém partnerství (TTIP) mezi EU a Spojenými státy. Odpůrcům vadí, že projednávání je tajné a že existuje riziko ohrožení evropských standardů mimo jiné v oblasti práce, kvality potravin či ochrany životního prostředí. Podle Teličky jednání neprobíhá tajně a smlouva naopak přinese rychlejší růst evropské i české ekonomiky.

Telička ke kontroverzní dohodě mezi USA a EU: Jednání vůbec neprobíhá tajně. A toto nám smlouva přinese
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

Anketa

Jak by se měla EU postavit k Transatlantické dohodě o obchodu a investicích?

hlasovalo: 13797 lidí

„V uplynulých měsících slyšíme neustále od některých představitelů politické sféry, především domácí, ale i od některých europoslanců a zároveň nejrůznějších komentátorů a dalších odborníků, že připravovaná smlouva o Transatlantickém partnerství mezi Evropskou unií a USA se sjednává někde pod pokličkou, že nejsou k dispozici informace, že to je tajné, že Evropská unie bude snižovat standardy, že všichni spláčou nad výdělkem,“ řekl na svém videoblogu Telička s rozsáhlým dokumentem v ruce, který má potvrzovat jeho slova o tom, že jednání neprobíhají utajeně, protože tento informační materiál obsahuje informace o jednáních, která proběhla jen od začátku roku.

Nic není tajné, nic není pod pokličkou

„Nic není tajné, nic není pod pokličkou. Jsou to v zásadě spíše slůvka a věty, které mají torpédovat vyjednávací proces, který naopak přinese podstatný podnět nastartování a udržení rychlejšího růstu evropské ekonomiky a také české ekonomiky,“ upřesnil Telička a odkázal na své webové stránky, kde informuje o tom, kde hledat dokumenty k vyjednávání o TTIP.

„Krom toho bylo dohodnuto také trošku pod tlakem europoslanců, ale zároveň jsem o tom jednal i s paní komisařkou Malmströmovou, mluvila o tom s ní i Dita Charanzová a další kolegové, že bychom chtěli mít přístup i k těm informacím, které z některých důvodů vyjednávací taktiky nebo z důvodů citlivých informací komerčního charakteru nemohou být veřejně dostupné úplně všem, protože jsou nějakým způsobem zneužitelné,“ uvedl s tím, že i v tomto směru došlo k průlomu a poslanci Evropského parlamentu tedy mají přístup i k těmto vyhrazeným dokumentům.

To ještě neznamená, že byly překonány kontroverzní body

Evropská komise počátkem roku zveřejnila některé podklady pro vyjednávání o dohodě TTIP se Spojenými státy. Skeptický je i přesto například europoslanec Pavel Poc (ČSSD), který v nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že skutečnost, že TTIP bude nyní možná vyjednávána transparentněji s větší kontrolou veřejnosti ještě neznamená, že byly překonány nebo vyřešeny všechny kontroverzní body. Jedním z nich je sporná doložka o ochraně investic a urovnávání sporů mezi investorem a státem (ISDS).  Komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová se však již vyjádřila pro revizi ochrany investic v rámci této obchodní úmluvy. Tato původně připravovaná arbitrážní doložka mohla podle odpůrců dohody vést k tomu, že byznys bude libovolně vysávat rozpočty států, které se tak stanou vazaly nadnárodních korporací. O dalším postupu se bude dále jednat.

Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) je název pro novou dohodu mezi Spojenými státy americkými a Evropskou unií, která si klade za cíl plně liberalizovat vzájemný obchod a investice. Vyjednávání o dohodě byla zahájena v červenci 2013 a očekává se, že budou úspěšně završena v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…