Telička popírá, že by měl s privatizací OKD cokoliv společného

07.04.2014 12:32

Lídr kandidátky ANO pro volby do Evropského parlamentu Pavel Telička popírá, že by měl s privatizací OKD v roce 2004 cokoli společného. Potvrdil, že kvůli svému angažování v politice odejde ze správní rady firmy NWR, která OKD vlastní. Kdy se tak stane, to neupřesnil. Uvedl pouze, že jednání o tom proběhnou během dubna.

Telička popírá, že by měl s privatizací OKD cokoliv společného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička , lídr evropské kandidátky hnutí ANO

„U privatizace OKD v r. 2004 jsem nebyl, ani nikoho v této věci nelobboval. Nepodílel jsem se samozřejmě ani na divoké první fázi privatizace, kdy stát ztratil v OKD většinový podíl,“ uvedl Telička v prohlášení, které dnes rozeslal médiím.

Zmínil také roli, kterou hrála jeho poradenská firma v celé kauze: „Naše firma se kromě jiného angažovala v poradenství pro společnost NWR vlastnící OKD. Řešili jsme také stížnost ohledně údajné státní pomoci, kterou k Evropské komisi podala konkurenční finanční skupina Penta (která svůj podnět ke komisi později stáhla). U Evropské komise jsme nijak nelobbovali, naše firma se podílela na přípravě strategie,“ řekl Telička.

Uvedl, že do nynějšího sporu mezi ČSSD a ANO nijak nevstupuje a že ze správní rady NWR se chystá z důvodu svého politického angažmá odejít. „Jednání o tom proběhnou během dubna,“ konstatoval lídr eurokandidátky ANO Pavel Telička.

Celé prohlášení Pavla Teličky:

Protože se v posledních dnech objevila v médiích ale i mezi politiky řada spekulací o mé roli při privatizaci OKD a při vyjednávání o sanaci dolu Paskov, rád bych uvedl některá fakta na pravou míru:

1. U privatizace OKD v r. 2004 jsem nebyl, ani nikoho v této věci nelobboval. Nepodílel jsem se samozřejmě ani na divoké první fázi privatizace, kdy stát ztratil v OKD většinový podíl.

2. Poradenskou firmu jsem založil při vstupu do soukromého sektoru v roce 2005. Naše firma se kromě jiného angažovala v poradenství pro společnost NWR vlastnící OKD. Řešili jsme také stížnost ohledně údajné státní pomoci, kterou k Evropské komisi podala konkurenční finanční skupina Penta (která svůj podnět ke Komisi později stáhla). U Evropské komise jsme nijak nelobbovali, naše firma se podílela na přípravě strategie. Případ je popsán v rozhodnutí Komise: http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/240829/240829_1235024_58_2.pdf

3. Poté, co NWR loni rozhodla o uzavření dolu Paskov z důvodu jeho dlouhodobé ztrátovosti, jsem jako člen správní rady společnosti jednal s tehdejším ministrem průmyslu Ciencialou o memorandu o porozumění mezi OKD a vládou. Cílem bylo vytvoření pracovní skupiny, která by našla řešení, jež by mj. snížilo sociální dopady uzavření ztrátového dolu, případně uzavření dolu odložilo. Krátce po ustavení nové vlády jsem se v této věci sešel také s ministrem Mládkem. Šlo o jedinou schůzku ještě před podáním kandidátky do evropských voleb. Od té doby jsem žádná jednání za NWR nevedl, abych nezavdal příčinu ke spekulacím o potenciálním střetu zájmů, nikdy jsem o této věci v hnutí ANO nikoho o ničem nepřesvědčoval.

4. Do nynějšího sporu mezi ČSSD a ANO nijak nevstupuji, ze správní rady NWR se logicky chystám z důvodu svého politického angažmá odejít. Jednání o tom proběhnou během dubna.

5. Principiálně má každý politik svou historii, mají ji i kandidáti do Evropského parlamentu. V soukromé sféře hájí poradenské firmy zájmy svého klienta. Ty byly v dané věci ostatně shodné se zájmy státu - obhájit své rozhodnutí poté, kdy ho napadl stěžovatel. Takových případů, včetně arbitráží, je bezpočet. Naše společnost měla ve vztahu k orgánům Evropské unie nejpřísnější pravidla. Firma byla jako jediná česká obdobná poradenská společnost v Bruselu registrovaná v tzv. transparentním registru při EU a splňovala vysoké etické standardy.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…