Telička prý půjde přemlouvat Babiše. Neměl by prý prý podporovat Zemana, je nebezpečný

14.04.2016 22:24

Europoslanec Pavel Telička poskytl rozhovor Hospodářským novinám a v něm mluvil o současné politické situaci v České republice a o tom, že je načase hledat protikandidáta Miloši Zemanovi v prezidentské volbě. Ten se totiž chová úplně jinak než dřív.

Telička prý půjde přemlouvat Babiše. Neměl by prý prý podporovat Zemana, je nebezpečný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Telička

Telička vysvětlil, že je čas, aby se našel dostatečně silný kandidát, který by v prezidentských volbách mohl oponovat Miloši Zemanovi. „Nemyslím jen důstojným protikandidátem, to bude vzhledem k tomu, co teď Zeman předvádí, skoro každý,“ poznamenal Telička a na otázku, zda by to mohl být Petr Kolář či Jiří Pospíšil, uvedl, že Pospíšila by rozhodně nepodpořil a Kolář by nyní neměl moc šancí. Proti Zemanovi by mohl vystoupit Andrej Babiš, naléhat na něj však Telička nebude.

„Miloše Zemana znám opravdu docela dobře. Jako první náměstek ministra zahraničí jsem se účastnil každého zasedání vlády. Musím říci, že to byl člověk, kterého jsem si vážil a se kterým se mi mimochodem dobře pracovalo,“ řekl Telička s tím, že Zeman vždy vyčníval.

Nevěří tomu, že by se mohl Zeman tak výrazně změnit. „Tvrdím, že minimálně polovina toho, co z jeho úst a z Hradu vůbec přichází, není z jeho hlavy.“

Mluvil také o Miroslavu Šloufovi, někdejším Zemanově nejbližším člověku, který podle něj však nikdy nešel do extrému. „Míra prolínání politiky a byznysu, která tam tehdy soudě dle médií byla, je s dneškem nesrovnatelná – dnes je mnohem vyšší,“ podotkl Telička. Zmínil například dalšího Zemanova poradce Martina Nejedlého a vyjádřil domněnku, zda to není spíše tak, že prezident jedná pod tlakem svého okolí, než by to bylo naopak.

Celý text zde

Rozhodně si ale Telička chce sednout s Babišem, aby s ním mezi čtyřma očima projednal budoucí prezidentské volby. „Některé kroky a výroky pana prezidenta jsou za hranicí a mají být korigovány.“

Otázkou Čapího hnízda se Telička moc nezabýval. Uvedl jen, že je nutné celou záležitost prošetřit nezávisle na tom, koho se týká, zároveň je však nutné si uvědomit, že takových podobných kauz a lidí do nich zapletených v mnohem větším měřítku je v České republice bezpočet a nikdo to neřeší, je tedy třeba měřit každému stejným metrem.

„Tak třeba kauza Dalík. Byl odsouzen a dnes se všichni tváří, že nebyl pravou rukou premiéra Topolánka? Pojďme se bavit o tom, co je kauza Andreje Babiše, a také o stamilionech, miliardách a o prostředí kolem českých premiérů. Když vezmu poměr pozornosti, tak mi to přijde – možná jsem neobjektivní – přehnané,“ řekl Telička. Rozhodně bychom však neměli čekat na to, až kauzu Čapí hnízdo vyřeší nějaká zahraniční instituce, jako je OLAF, a pustit se do ní sami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …