Telička s Peksou chtějí vaše peníze na euro v Česku. Referendum není třeba. Že o tom slyšíte poprvé? Tak prosím...

22.08.2021 7:50 | Seriál

JAK SI ŽIJÍ NEZISKOVKY Češi by měli přejít na euro, a to klidně okamžitě, bez ohledu na konvergenční kritéria – to je hlavní myšlenka občanské iniciativy Euro v Česku, u které jsme se podívali, jak se jí dařilo v minulém roce. Přestože není natolik veřejnosti známá, neznamená to, že jste se s její činností nesetkali, za organizací totiž stojí nemálo viditelných lidí, a tak ve výčtu předsednictva narazíte na jméno bývalého eurokomisaře Pavla Teličky (Hlas) či pirátského europoslance Mikuláše Peksy. Nehezky překvapily příjmy organizace. Iniciativa totiž vsadila na exportní firmy, které dle ní nejvíce eurem získají. Žádná však nepřispěla. Jediný, kdo posílá pravidelně peníze, je Peksa, a její existence je prý v ohrožení. Pomoci mají roušky, jež „chrání okolí před dezinformacemi“.

Telička s Peksou chtějí vaše peníze na euro v Česku. Referendum není třeba. Že o tom slyšíte poprvé? Tak prosím...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19279 lidí
Euro v Česku loňský rok shrnuje se slovy, že se za 16 měsíců činnosti iniciativy „podařilo dosáhnout velkých úspěchů“. A jaké že to byly? Iniciativa jmenuje spolupráci s politiky, besedy o euru s občany, rozhovory a činnost na sociálních sítích. Pokud jste se na nich s Eurem v Česku nesetkali, nezoufejte, nejste samotní. Organizaci na nich sledovali jen stovky lidí, vyjma Facebooku s rekordním dosahem na téměř dva a půl tisíce sledujících. Nutno podotknout, že ani jediné video, vytvořené organizací (nikoliv převzaté záběry z vysílání ČT), nepřesáhlo na platformě YouTube více než tisíc zhlédnutí. Mnohé ani sto.

Inciativa však míní, že je její dosah silný. „Díky naší intenzivní práci jsme se rychle etablovali ve veřejném prostoru a stali se důvěryhodnými a kredibilními partnery. Máme schůzky s politiky, byznysmeny i ekonomy a jsme zváni do debat či ke spolupráci,“ píše ve výroční zprávě.

Pokud vám doteď toto uskupení nic neříká, věřte, že mnohá jména lidí, kteří za ním stojí, bezpochyby znáte. Předsedou Eura v Česku je Michael Pascal Večeř, neúspěšný kandidát hnutí Hlas do Evropského parlamentu a někdejší pracovník na Ministerstvu pro místní rozvoj jako projektový manažer v evropských fondech a na Úřadu vlády a Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Večeř píše, že svou kandidaturou chtěl z České republiky učinit „ještě lepší místo pro život v jádru evropské integrace“.

Jedním z pilířů Evropské unie a vnitřního trhu, který zajišťuje prosperitu a blahobyt nám všem, je společná měna. Řídím se simplifikací: ‚Jeden trh, jedna měna!‘ Euro v Česku však prosazuji nejen proto, abychom prosperovali z jeho ekonomicko-politických benefitů, ale především proto, abychom vrátili do našeho prostoru morální chování a zodpovědnost – k přijetí eura jsme se zavázali a kritéria pro něj plníme, přestaňme si tedy lhát a hledat vykutálené obezličky. Už kvůli sobě samým, abychom nebyli pouze národem kverulantů, ale konstruktivními partnery, kteří se umí podílet a přicházet s dobrými nápady, které pak prosadí ne zatvrzelostí, nýbrž expertízou a diplomacií,“ tvrdí.

Koho najdeme v předsednictvu organizace? Bývalého diplomata, eurokomisaře, europoslance a zakladatele hnutí Hlas Pavla Teličku, dále někdejšího náměstka ministra financí, prvního koordinátora pro zavedení eura v Česku a prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzu a třetím členem je pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Hlavní náplní iniciativy pak bylo Čechům vysvětlit, proč bychom měli okamžitě začít s přijmutím eura. „Je měna národní symbol? Přijdeme o svoji identitu, když vyměníme korunu za €? Už 27 států v Evropě, často s výrazně historicky cennější měnou, dalo přednost budoucnosti a spolupráci před minulostí a o identitu nepřišlo,“ osvětlují například.

Referendum o přijmutí eura prý není třeba. „Jedno referendum o přijetí eura už bylo. Proběhlo 13. a 14. června 2003. Bylo to referendum o přistoupení České republiky k Evropské unii. Přes 77 % hlasujících (41,73 % ze všech oprávněných voličů) členství podpořilo. Občané, kteří hlasovali, znali i závazky z členství plynoucí, jako např. přijetí eura. Potvrdil to i Senát ve svém usnesení z 25. 2. 2015,“ zní jasně.

Československou korunu iniciativa jako přímou předchůdkyni české koruny příliš neuznává, proto píše, že je „euro je jen o 6 let mladší než koruna“. Vysmívají se tedy, že o nějaké historické hodnotě koruny nemůže být řeč: „Častým argumentem odpůrců € je dlouhá historie české koruny. Ta na našem území platí 27 let ze sledovaných 1000 let.“

Vlastní měna pro nás prý ani není žádnou výhodou. „Kdybyste byli investorem, ve kterém státě byste postavili továrnu? Myslíte si, že by ekonomicky někoho zajímalo např. Colorado, kdyby v něm platila koruna, a všude jinde na vnitřním trhu USA dolar?“ nechápou lidé stojící za organizací, jak někdo může chtít korunu s tím, že to je takto podobné i na vnitřním trhu Evropské unie.

Euro prý můžeme přijmout okamžitě, po vzoru jiných zemí, které také neměly úplně nejlepší konvergenční podmínky. „Podle České národní banky stupeň reálné konvergence Česka stále nedosahuje uspokojivé úrovně pro přijetí eura. Přitom ze 13 nových států EU € přijalo už 9, a kromě Kypru měly všechny nižší konvergenci než my,“ zní od iniciativy.

„Perlička: v prosinci 2019 ve své analýze ČNB varovala, že po případném přijetí eura by v důsledku rovnovážného posilování reálného měnového kurzu a konvergence ve mzdové úrovni mohlo dojít ke zvýšení domácí inflace oproti stávajícímu 2% cíli, který však neplní již více než rok a půl,“ dodávají. Že za zvýšením inflace oproti předpokladům naší centrální banky stojí bezesporu především příchod koronavirové pandemie a s tím spojená krize, už nezaznělo.

Myšlenky jsou jasné, ale co financování uskupení? Loňský rok je nemálo tragický. Výdaje činily celkově jen pouhých 60 458 korun a všichni pracovali zadarmo – neměli ani na výběr, není totiž odkud brát. Příjmová stránka organizace ukazuje příjmy v celkové částce 19 548 Kč.

Na straně příjmů dlouhodobě počítáme s financováním ze strany dárců. Odmítli jsme veřejné nebo zahraniční prostředky a cílíme na český kapitál – tedy dary občanů a firem. Důvodem je, abychom tak získali vyšší kredibilitu a iniciativu, za přijetí eura si Češi platili sami,“ vysvětlila iniciativa.

U dárců se orientovala na exportní firmy, které dle ní nejvíce eurem získají. Žádná však nepřispěla.

Nezbývalo tak nic jiného, než že začal náklady iniciativy cálovat její předseda, navíc se k němu ještě připojil pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. „Během činnosti jsme oslovili několik velkých exportních firem, žádná nám zatím na činnost nepřispěla. Kampaň na příspěvky od podporovatelů jsme zatím nezahájili. Přesto se objevil první dobrovolník, pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, který nám sám od sebe začal zasílat symbolickou měsíční podporu. V závěru roku jsme do příjmů zařadili i odměnu, kterou dostal náš předseda za vypracování Policy paperu ‚Euro a Česká republika‘ pro think-tank TOPAZ,“ shrnuje výroční zpráva s tím, že příjmy z externích zdrojů byly 4548 Kč. Zbytek musel platit předseda Večeř.

FOTO: Příjmy Eura v Česku. Zdroj: Výroční zpráva Eura v Česku

Organizace už dává vědět, že na financování hodlá zapracovat. „Zatím se nám nepodařilo sehnat dostatečné finanční prostředky na pokrytí veškeré plánované činnosti. Tato skutečnost významným způsobem zpomaluje postup a rozvoj celé iniciativy a ohrožuje její samotnou existenci. Absenci prostředků kompenzoval předseda naší iniciativy Michael Pascal Večeř vlastními penězi, tato situace je však neudržitelná. Proto se v roce 2021 zaměříme i na hledání sponzorů a dárců, kteří mají zájem, aby Česko přijalo euro co nejdříve,“ zaznělo.

Na transparentním účtu iniciativy to však nevypadá přespříliš lépe ani v tomto roce, iniciativa se snaží přežít i s pomocí vlastního obchodu; zdali vás sortiment zaujme, necháme na vašem posouzení. Koupit si můžete vlajku Euro v Česku, tričko s českým lvem držícím euro, které vám prý „bude závidět každý příznivec eura a EU“ či „evropskou“ roušku. Za 199 Kč k roušce s euro znakem dokonce dostanete i dva filtry…

FOTO: E-shop Eura v Česku

Pokud vás nabídka doteď nepřesvědčila, vězte, že rouška navíc chrání i před dezinformacemi. „Rouška, kterou vám bude závidět každý příznivce eura a EU. Ukažte, že chcete eurem platit i v Česku. Nejenže lidi ve vašem okolí ochráníte před viry, ale i před dezinformacemi, protože je třeba přimějete k zamyšlení,“ stojí v popisku ochrany úst a nosu.

FOTO: Rouška chránící před dezinformacemi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…