Téměř 30 ukrajinských uprchlíků čistilo jihlavský park. Akce měla pomoct proti náladám v Česku

26.03.2023 7:20 | On-line

Téměř 30 ukrajinských uprchlíků včetně dětí o víkendu čistilo v Jihlavě městský park Malý Heulos. Brigádu uspořádala ukrajinská komunita jako poděkování za to, jak Češi pomáhají všem lidem z Ukrajiny, kteří sem utekli kvůli válce. ČTK to řekl Radim Fiedler z organizace F Point.

Téměř 30 ukrajinských uprchlíků čistilo jihlavský park. Akce měla pomoct proti náladám v Česku
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

"Ukrajinci byli nadšení, na uklízení se úplně vrhali. Zajímavé bylo, že ženy přišly velice krásně upravené. Byl to takový paradox, kontrast k těm pytlům na odpad. Šlo nám také o to, aby to byla akce proti náladám v Česku, kdy někteří Češi říkají, že jim Ukrajinci berou peníze, že jsou bordeláři. Dělám s nimi (uprchlíky) rok, neříkám, že s nimi nemám některé špatné zkušenosti, ale vesměs pozitivní," řekl Fiedler.

Do úklidu se zapojilo 27 utečenců, z toho dva muži a hodně dětí. Ukrajinská komunita se tak rozhodla dát opět veřejně najevo svoji vděčnost za českou podporu. Myšlenka se zrodila mezi samotnými Ukrajinci, kteří se obrátili na F Point, aby jim pomohl s organizací. "Jsem velmi ráda, že se taková příležitost koná v našem městě Jihlava, městě, které se pro dobu války na Ukrajině stalo našim druhým domovem. Máme možnost přispět k tomu, aby bylo v předvečer jara a jarních svátků čisté. Tak, jak jsme to dělávali doma, když se příroda probudí a hlas ptáků vybízí k práci na dvoře," uvedla Ukrajinka Natalie Pavlovová.

V Jihlavě funguje od loňského března Ukrajinský dům. Tvoří ho dvě patra pro dočasné ubytování a přízemí, kde je ukrajinské komunitní centrum. Podle ředitelky F Pointu Dany Fiedlerové žije v Jihlavě přes 3800 lidí, kteří přišli kvůli válce z Ukrajiny. Takřka 1800 z nich jsou ženy, s nimiž přišlo přibližně 1100 dětí. F Point jim pomáhá s integrací. Spolupracuje také s místními školami. Ukrajinské děti, pro které už nebylo volné místo v mateřské škole, navštěvují v Ukrajinském domě hernu. Věnují se jim odborníci i dobrovolníci.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ono čeho je moc, toho je příliš,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 26.03.2023 13:54:08
myslím, že jsme to tady opět s přijímáním Ukrajinců přepískli. Nevím, jak v Jihlavě, ale Praha je jich plná. Ono nacpat do státu, který má deset milionů obyvatel ještě během půl roku další milion Ukrajinců, je prostě moc. Nejsou na to připraveny ani školy, ani lékařská péče ani náš rozpočet. A začíná to být znát. Češi si budou utahovat opasky, na dětském oddělení vznikají scény a hádky, zda přestárlá doktorka vezme ukrajinské děti do péče. Ve školách jsou třídy nacpané k prasknutí.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…