Texas může chránit hranice. Po svém. Jenže se zjistilo, že migranti létají

05.03.2024 12:12

V USA vstoupil do dalšího kola boj o ochranu jižní hranice státu Texas před imigranty z Jižní a Střední Ameriky. Guvernér Texasu Greg Abbott se snaží chránit tuto hranici po svém. S pomocí ostrých plotů a texaských zákonů a vlastních mužů i žen ze státu Texas. Jenže tím naráží u federální vlády ve Washingtonu, která jediná má právo rozhodovat o tom, jak bude chráněna federální hranice. Na adresu prezidenta Bidena padla ostrá slova. Od Elona Muska.

Texas může chránit hranice. Po svém. Jenže se zjistilo, že migranti létají
Foto: Repro Bílý dům
Popisek: Bílý dům, sídlo prezidenta USA

Na jižní hranici státu Texas to již řadu měsíců vře. Do USA míří až deset tisíc migrantů denně ze Střední a Jižní Ameriky. Guvernérovi Texasu Gregu Abbottovi došla trpělivost a rozhodl se hranici svého státu chránit po svém. Přijal k tomu příslušnou legislativu. Ale tady zasáhl do hry jeden ze soudů nižšího stupně a platnost této legislativy pozastavil.

Pokud bude povoleno pokračovat senátnímu zákonu číslo 4 (texaskému zákonu o ochraně hranice – pozn. redakce), mohlo by to otevřít dveře každému státu, který přijme svou vlastní verzi imigračních zákonů,“ řekl soudce David Alan Ezra ve svém čtvrtečním rozhodnutí pozastavit texaský zákon.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50019 lidí
Mluvčí Bílého domu Angelo Fernández Hernández v prohlášení po Ezrově rozhodnutí minulý týden označil zákon za „škodlivý a protiústavní“.

Texas se proti rozhodnutí odvolal.

„Neustoupíme v našem boji za ochranu našeho státu – a našeho národa – před hraniční krizí prezidenta Bidena,“ uvedl Abbott.

Miliardář Elon Musk, majitel sociální sítě X, zašel v hodnocení administrativy Joea Bidena ještě dál.

„Tato administrativa si importuje voliče a vytváří národní bezpečnostní hrozbu ze strany neprověřených, nelegálních přistěhovalců. Je vysoce pravděpodobné, že jsou položeny základy pro něco mnohem horšího než 11. září. Je to jen otázka času,“ napsal Musk na adresu Joea Bidena a jeho lidí. Reagoval tak na zprávu deníku DailyMail, který přinesl informace, že migranti jsou do USA dopravováni letecky. A když se jedna nezisková organizace ptala, kolik jich je a kam jsou dopravováni, narazila.

Elon Musk promlouvá

Teď právní tahanice vstoupily do dalšího kola. O slovo se přihlásil federální soud, který povolil dočasné pozastavení rozhodnutí nižšího soudu o zablokování prosazování texaského imigračního zákona. O rozhodnutí federálního soudu informovala americká zpravodajská stanice CNN. Zákon zůstává zablokován pouze do 9. března, pokud jej Nejvyšší soud nepodrží. Původně měl vstoupit v platnost 5. března.

Guvernér Abbott po rozhodnutí federálního soudu zajásal.

„Federální odvolací soud povolil, aby vstoupil v platnost texaský imigrační zákon. Strážci zákona v Texasu jsou nyní oprávněni zatknout a uvěznit všechny nelegální přistěhovalce překračující hranice,“ napsal na sociální síti X.

Guvernér Abbott promlouvá

Z Texasu po celou dobu zaznívá, že nový zákon přijatý v závěru roku 2023 není v rozporu s federální legislativou, ale jen ukazuje, že každý ze států federace má právo rozhodovat o své hranici.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …