Těžit suroviny? Danit víc, říká Bartoš. Tabák, alkohol, sladké pití taky tak

03.05.2023 16:44 | Ze sítí

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) navrhuje, aby se k daním přistupovalo jako k regulačnímu nástroji. Zatímco zdravé potraviny by tak mohly spadnout do nižší sazby DPH, nezdravé výrobky jako tabák, alkohol, slazené nápoje a jiné by mohly mít daňové zatížení větší. Růst by podle Bartoše určitě nemělo zdanění práce, výraznější by naopak měla být daň z těžby nerostných surovin.

Těžit suroviny? Danit víc, říká Bartoš. Tabák, alkohol, sladké pití taky tak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Bartoš v rozhovoru pro server iDNES.cz hájil vládu Petra Fialy, která podle něj i přes některé chyby dělá, co může. „Když jsme před rokem a půl podepisovali vládní prohlášení, nikdo nečekal, že Rusko zaútočí na Ukrajinu. To významně zasáhlo jak do uvažování o financích, tak do toho, kam lze Českou republiku za současných podmínek posunout. Každý očekával postcovidové vzedmutí, nikdo nečekal světovou krizi,“ uvedl Bartoš.

Komunikace uvnitř koalice je prý konstruktivní, zlepšit by se mohla spíše komunikace směrem k veřejnosti. „Myslím, že na úrovni vlády řešíme věci konstruktivně. Není tam svár, lidský ani věcný. Na komunikaci je ale vždy možné zapracovat. Nemyslím si, že oblíbenost vlády se měří jen tím, jak komunikuje, ale spíše tím, jaké věci hlavně musí řešit,“ zopakoval Bartoš, že se vláda potýká s rozvrácenými veřejnými financemi.

Piráti prý ve snaze naplnit státní kasu prosazují tři principy. „První je nezatěžovat domácnosti, rodiny a podpořit ekonomiku. Druhý je nastavit férový systém výběru daní. A třetí je přistupovat k prvkům, které se týkají daní, jako k regulačnímu nástroji,“ vysvětlil Bartoš s tím, že zejména poslední princip je zásadní.

„Například co je dobré, to se má danit co nejméně. Česká republika má jedno z nejvyšších zdanění práce v Evropě. Práce je dobrá, nechceme ji proto nadměrně zdaněním zatížit, i když tam je potenciál vybrat mnoho. Pak máte třeba těžbu nerostných surovin, která má prokazatelný negativní vliv na krajinu či životní prostředí, a to je zdaněno málo. Pomocí daní se vlastně snažíte daný fenomén popsat, třeba tabák a alkohol či slazené nápoje,“ popisoval Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Daně by se tak například mohly snížit u ovoce, zeleniny nebo bezlepkových potravin. „Chceme, aby lidé jedli zdravě, no tak se bavme o tom, jak bude daňově zatíženo ovoce a zelenina, což v běžných nákladech tvoří významnou část rozpočtu rodin. Když bude pak pět set rozdíl, tak to bude znát. Takhle se na to dívejme, je tady spousta věcí, které nejsou postihovány, a stát si s tím neví rady. Obecně vzato prosazujeme, aby byly základní potraviny dostupné, zrovna zde nasazovat vysoké DPH není ta správná cesta,“ řekl ministr pro místní rozvoj.

„Jde o zdravé potraviny. Pro spoustu lidí znamená zdravá potravina třeba bezlepková. Musíme zajistit, aby tyto potraviny byly pro všechny dostupné. Vy máte možnost nekoupit si zeleninu, ale to je špatně, když musíte uvažovat v rámci spotřebního koše. Nyní nejsou na krámě spotřební ceny normální,“ dodal Bartoš.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Naopak zdanění práce je podle Bartoše stále v poměru s Evropou velké, proto Piráti nenavrhují návrat superhrubé mzdy. Její zrušení ale prý bohužel přišlo ve špatnou dobu. „Je to pořád dokola. Všichni ekonomové říkali, nedělejte v době covidu trvalé změny, ale pouze dočasná opatření. Zrušit superhrubou mzdu nebyl špatný nápad, ale nikoliv v momentě, kdy jde ekonomika dolů,“ má jasno Bartoš.

„Prosazovali jsme spíše cestu slevy na poplatníka, protože to by férově proti superhrubé mzdě pomohlo všem, i lidem s nižšími příjmy. Stalo se to, tak to berme. Pokud nejdeme do toho, že by se to mělo vrátit – a i vládní strany říkají, že touto cestou jít nechtějí – tak si můžeme sednout a hledat cesty jinde,“ nastínil Bartoš.

Právě prodlužování dočasných opatření je podle Bartoše největší chybou v době, kdy stát zoufale hledá úspory. „Například v prvním roce války na Ukrajině se snížila spotřební daň na naftu o 1,50 koruny. Pak vláda jednala o prodloužení na další rok, my jsme vystupovali docela zásadně proti. Podle mě, když se nyní podíváme na vývoj cen nafty, opatření už nejsou potřeba. Přitom v tom je zhruba šest až sedm miliard. Chápu, že dopravcům to přijde v danou chvíli fajn. Ale pojďme to zrušit a bavit se o tom, že nám to může přinést desítky miliard,“ navrhuje ministr pro místní rozvoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

sorry jako, ale taky vám ten bartoš připadá, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 03.05.2023 19:00:22
že ho zhulenýho vytáhli z popelnice nebo někde z křoví? mě pořád připadá, že je nemytej, zavšivenej a smradlavej

|  7 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…