Těžko na Ukrajině: Zelenskyj „seřval“ Klička. Chybí ochrana oblohy. Rusko staví novou třetí armádu

26.11.2022 12:14

Kyjev a další ukrajinská města hlásí výpadky proudu, tepla a vody po dalším masivním bombardování ruskou armádou. Zatímco Ukrajinci slaví územní zisky na východě země, Rusové již několik týdnů systematicky ničí klíčovou infrastrukturu Ukrajiny a podle řady expertů se připravují na rozsáhlou zimní ofenzivu. Představitelé Kyjeva opět žádají západní státy o další dodávky vojenské techniky. Podle odbornice z amerického think tanku však proti ruským zbraním neexistuje snadná obrana. V médiích se navíc začíná mluvit o rozkolu uvnitř kyjevských mocenských struktur.

Těžko na Ukrajině: Zelenskyj „seřval“ Klička. Chybí ochrana oblohy. Rusko staví novou třetí armádu
Foto: Repro twitter
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Ruské ozbrojené síly pokračují v cílených úderech na klíčovou infrastrukturu Ukrajiny. Podle informací amerického National Public Radio Rusové tuto středu odpálili 70 raket v dalším masivním útoku na elektrické sítě a další důležitá zařízení, která uvrhla velkou část země do blackoutu. Mezi zasaženými městy byl Lvov, Oděsa i hlavní metropole Kyjev.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Účinky vzdušných úderů jsou podle lokálních zdrojů poměrně značné a drtivé. „Energetici, pracovníci komunálních služeb a záchranáři pracují 24 hodin denně,“ napsal ve čtvrtek na sociální síti Telegram Kyrylo Tymošenko z kanceláře ukrajinského prezidenta. Obyvatelé Kyjeva a přilehlých oblastí se podle informací tamních úřadů na čas octli bez vody a bez proudu. „Samozřejmě, v Kyjevě jsou problémy nejen s elektřinou, ale i s teplem, vodou a mobilními sítěmi. To nám znepříjemňuje život. Zvýšila se vnitřní i vnější migrace,“ řekla Lidovým novinám ukrajinská politoložka Olesja Jachnová. Problémy s výpadky elektřiny a vody hlásí také Cherson, který nedávno získala zpět pod svou kontrolu ukrajinská armáda po taktickém stažení ruských vojsk.

Média píšou o tom, že pod masivní palbou ruských raket začíná docházet k rozkolu uvnitř ukrajinských mocenských struktur. Prezident Volodymyr Zelenskyj se totiž v televizním projevu pustil do starosty Kyjeva Vitalije Klička za to, že prý neodvedl dobrou práci při stavbě krizových center na pomoc lidem postiženým výpadky proudu a tepla. Podle izraelského deníku The Jerusalem Post se jedná o nezvyklou věc, neboť ukrajinské vedení dosud působilo jednotně, což prý svědčí o narůstajícím stresu a panice v Kyjevě.

V reakci na nedávno podniknutou operaci ruských vojsk zopakovali představitelé kyjevské vlády žádosti o další vojenskou podporu ze Západu. „Ukrajina nemá dostatečnou palebnou sílu, aby byla plně chráněna z oblohy. Proto žádáme celý svět, aby Ukrajině pomohl jakýmikoliv prostředky,“ řekl mluvčí ukrajinských vzdušných sil plukovník Jurij Ihnat.

Experti jsou však skeptičtí. Podle analytičky Kelly Griecové z amerického think-tanku Stimson Center na světě neexistuje protivzdušná obrana, která by byla schopna ubránit ukrajinskou infrastrukturu před ruskými údery. Rusové totiž prý používají různé typy zbraní, z nichž každá vyžaduje zcela odlišný způsob obrany. Mezi nimi například vysoce účinné íránské drony. „Drony mohou v letu manévrovat, čímž se liší od raket, a pak se rozhodnout střemhlavě bombardovat a při dopadu explodovat,“ vysvětluje Griecová. „Nemyslím si, že na světě existuje dostatek systémů protivzdušné obrany, aby bylo možné vytvořit takovou neprostupnou bariéru, jakou bychom si přáli, aby byla možná právě teď,“ myslí si analytička.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí
Zatímco Ukrajina  a její zahraniční podporovatelé v posledních týdnech slavili územní zisky Zelenského armády na východě země, které vyvrcholily stažením ruských jednotek z Chersonu, odborníci začali upozorňovat na novou strategii Moskvy, která prý po dosazení nového velitele operací na Ukrajině generála Sergeje Surovikina, přezdívaného generál Armageddon, přešla na novou taktiku zdlouhavé, opotřebovávací války, která má Ukrajinu postupně vykrvácet a zlomit ochotu Západu nadále vést jejím prostřednictvím zástupnou válku proti Rusku.

Podle ukrajinských vládních zdrojů byla od 10. října, kdy Rusko zintenzivnilo bombardování, leteckými údery zasažena většina tamních elektráren.

Do toho se také vynořují indicie, že se Moskva chystá na velkou zimní ofenzivu. „Neměli bychom zapomínat, že Rusko formuje novou třetí armádu, kterou možná připravuje k velké ofenzivě,“ obává se britský brigádní generál Ben Barry z Mezinárodního institutu strategických studií.

K ruským náletům na ukrajinskou energetickou infrastrukturu se vyjádřili i někteří čeští politici. „Rusko ničí na Ukrajině energetickou infrastrukturu, lidé budou v zimě bez elektřiny a tepla, je to hrůza! V ČR máme vládu, která dělá totéž, aniž by nás bombardovala,“ podotkl na svém facebookovém profilu poslanec Jaroslav Foldyna (SPD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…