Ti lidé jen říkají, co si myslí. Novinář o projevech nenávisti na síti. A případ HateFree

05.10.2018 17:11

Redaktor serveru DeníkReferendum.cz Jan Kašpárek se ve svém komentáři rozepsal o boji proti nenávisti na sítích. „Musíte začít ve skutečném světě,“ říká.

Ti lidé jen říkají, co si myslí. Novinář o projevech nenávisti na síti. A případ HateFree
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

„Začátkem října uplynul rok od zavedení německého zákona k lepšímu prosazování práva na sociálních sítích, zvaného in originali půvabně netzwerkdurchsetzungsgesetz. Ten se snaží vynutit německé právo týkající se oblasti souhrnně zvané ‚hatespeech‘, tedy výhrůžek, rasistických, sexistických a na LGBTQ+ lidem namířených urážek, schvalování genocidia a podobně,“ poznamenal Kašpárek a povšiml si panelové diskuze, která byla u této příležitosti uspořádána. 

Anketa

Kdo se vám nejvíce líbil v předvolební superdebatě lídrů?

hlasovalo: 10539 lidí

Následně Kašpárek uvedl, že se opakuje starý známý problém. „Kyberprostoru tu málokdo rozumí, veřejná moc je zmatená a žádné konkrétní opatření raději nepřijmeme, protože je české prostředí, v posledních letech tolik prolezlé propagandou a nesmysly z obskurních webů a facebookových stránek, extrémně citlivé na cokoli, co zavání cenzurou – i když to se skutečnou cenzurou třeba nemá nic společného,“ sdělil Kašpárek s tím, že to je sice smutné, nikoliv ale překvapivé. 

„Skutečný problém není v otázce odstraňování nenávistného obsahu z internetu. Ať to bude znít sebevíc kontroverzně, přiznejme si, že i kdyby se podařilo všechny sociální sítě včetně nedůvěryhodného Facebooku přimět státním tlakem k aktivnímu uplatňování zákonů, změna to bude především kosmetická. Ve chvíli, kdy se, alespoň v České republice, nemalá část obyvatel veze na vlně nebývale otevřeného rasistického nacionalismu, nelze očekávat, že na sociálních sítích, jež tradičně absorbují to nejhorší z veřejné debaty, bude panovat tolerantní a osvícená atmosféra. Lidé, co dojdou v projevech národovecké hysterie tak daleko, že stanou před soudem, v podstatě jen vyjadřují to, co si krom nich již myslí – bohužel – i řada dalších,“ dodal také Kašpárek a zdůraznil, že je nutné se nenávisti postavit ve skutečném světě. 

Proti násilí bojovala také kampaň HateFree Culture, za kterou mimo jiné lobboval sociálnědemokratický politik Jiří Dienstbier. Proti však byl ministr pro lidská práva Jan Chvojka. Projektu HateFree Culture nepřímo vyčetl neúčinnost a nesrozumitelnost pro jiné lidi, než jsou intelektuálové a studenti. „Nemá jít o přesvědčování přesvědčených, ale o práci s běžnými lidmi, o vysvětlování, že se s takovým násilím může potkat leckdo, protože odněkud pochází nebo nějak vypadá. Je potřeba, aby argumentace proti násilí z nenávisti byla srozumitelná jak formou, tak použitými slovy nejen intelektuálům nebo studentům, ale všem lidem, kteří se na internetu a ve společnosti pohybují,“ vysvětlil v tiskové zprávě. Zmiňovaná kampaň začala v listopadu roku 2014, zaměřovala se především na mladé lidi. Fungovala nejprve na sociálních sítích. Později vznikaly i další aktivity, mimo jiné udělování značky HateFree Zone místům, která jsou otevřená komukoliv bez ohledu na jeho etnickou či jinou příslušnost.

Původní text ZDE

Místa spojená s kampaní iniciativy HateFree Culture byla také cílem nedávných sprejerských útoků. Podle řady názorů byl „cílový“ efekt kampaně – tedy více tolerance a méně nenávistných projevů – kontraproduktivní a činnost HateFree Culture, která pracovala s mnohamilionovým rozpočtem, spíš další spory a střety vyvolávala. Okna multikulturní kavány U tří ocásků v Brně pak dokonce rozbily dlažební kostky. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…