Tisíce Moskvanů přišly uctít zavražděného opozičníka Němcova

01.03.2015 16:53

Tisíce Moskvanů přišly dnes na smuteční pochod, který svolala opozice k uctění památky zavražděného kritika Kremlu Borise Němcova. Lidé nesli portréty zastřeleného politika či ruské vlajky se smuteční páskou, v davu byly vidět i ukrajinské prapory. "Hrdinové neumírají", "Tyto střely zasáhly každého z nás" anebo "Zemřel za budoucnost Ruska" stálo na transparentech.

Tisíce Moskvanů přišly uctít zavražděného opozičníka Němcova
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Zavražděný kritik Kremlu Boris Němcov

Moskevská policie odhadla počet účastníků 16 500, odhady novinářů a pořadatelů sahaly ještě výše. "Odhadujeme, že přišlo více než 70 000 lidí," řekl agentuře AFP jeden z organizátorů, Alexandr Riklin. "Nemám rád odhady a hádky o tato čísla. Důležitý je každý člověk a ne dav. Ale přišlo velice mnoho lidí, na 50 000 či ještě více," usoudil další z organizátorů Leonid Volkov.

Očitá svědkyně vraždy

Do pomalu kráčejícího průvodu přišly podle zpravodaje agentury Reuters celé rodiny, staří i mladí lidé. "Jestli dokážeme zastavit kampaň nenávisti, zaměřenou proti opozici, pak můžeme mít šanci změnit Rusko. Jinak bude hrozit masový občanský konflikt," varoval opoziční poslanec Gennadij Gudkov, podle kterého se Němcov stal nepohodlným zkorumpovanému režimu.

Někdejší reformátorský místopředseda ruské vlády z 90. let Němcov byl zastřelen nedaleko Kremlu o páteční noci. Žádné podezřelé se policii dosud nepodařilo dopadnout. Vyšetřovatelé se dnes obrátili na veřejnost a požádali případné další očité svědky či osoby s informacemi o vraždě, aby se jim přihlásili. Vypsali také třímilionovou odměnu (asi 1,2 milionu korun) za informace vedoucí k objasnění zločinu, informátorům zaručují anonymitu.

Podle vyšetřovatele budou potřebné i další úkony s účastí Němcovovy ukrajinské přítelkyně Hanny Durycké jako očité svědkyně vraždy.

Dnešní pochod byl původně svolán jako protest proti hospodářské krizi v zemi a válce na Ukrajině

Ukrajinské úřady se mezitím nechaly slyšet, že svoboda pohybu ukrajinské modelky není omezena, Durycká se prý chce vrátit do vlasti a k tomu jí pomohou ukrajinští diplomaté. Ukrajinský prezident Petro Porošenko již dříve dal vraždu do souvislosti s tím, že se Němcov prý chystal zveřejnit důkazy ruské účasti ve válce na východě Ukrajiny. Přímou angažovanost v konfliktu Moskva stále popírá.

Kreml označil vraždu opozičního politika za provokaci, která má destabilizovat Rusko. Opoziční předáci přičítají zločin ovzduší protizápadních nálad a vybičovaného nacionalismu, vytvořeného režimem prezidenta Vladimira Putina a státními médii.

Dnešní pochod byl původně svolán jako protest proti hospodářské krizi v zemi a válce na Ukrajině a úřady jej povolily na periferii metropole. Po Němcovově vraždě ale opozice tuto akci odvolala a dohodla s radnicí smuteční pochod z východní části centra hlavního města na nábřeží řeky Moskvy a pak na most u Kremlu, kde byl někdejší reformátor Němcov zastřelen. Pořadatelé čekali na 50 000 lidí.

Pochod provázela přísná bezpečnostní opatření, každý účastník musel projít bezpečnostním rámem, než byl vpuštěn na shromaždiště. V okolí hlídkovaly policejní jednotky a nad průvodem přelétaly vrtulníky.

Opoziční akce k uctění Němcovovy památky se odehrály také v Petrohradu a dalších velkých ruských městech.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …