Tisk přináší překvapivé souvislosti mezi vraždou Němcova a zmizením Putina

14.03.2015 15:15

Proč se ruský prezident Vladimir Putin v posledních dnech neobjevoval na veřejnosti? Tím se tento týden zabývala řada ruských i světových médií. Tuto záhadu a nedávnou vraždu ruského opozičního politika Borise Němcova dává do překvapivých souvislostí dnešní MF Dnes.

Tisk přináší překvapivé souvislosti mezi vraždou Němcova a zmizením Putina
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Podle listu totiž někteří novináři a analytici začali upozorňovat na to, že vražda Němcova odkryla napětí mezi pilíři Putinovy vlády. Mocenský boj tak prý zuří mezi Ramzanem Kadyrovem, což je prezident ruské provincie Čečensko, či jemu blízkými, a kontrarozvědkou FSB, které kdysi šéfoval samotný Vladimir Putin.

Podle listu tyto spekulace vycházejí z několika indicií, protože nikdo pořádně neví, co se za zdmi Kremlu odehrává. Z vraždy Němcova je podezírána skupina Čečenců, mimo jiné i Zaur Dadajev, který v minulosti pracoval jako velitel Kadyrovových milicí. Dadajev se nejprve k vraždě Borise Němcova přiznal, pak ale otočil a obvinil ruské bezpečnostní složky, že ho k doznání donutily mučením.

Obvinění Čečenců je interpretováno jako útok na Kadyrova

Američany financované Rádio Svoboda zase upozornilo, že obvinění, že vraždu ruského opozičního politika zorganizoval Dadajev, bylo interpretováno jako přímý útok na čečenského autoritářského vůdce Kadyrova.

Analytik Oleg Kašin upozornil, že Čečence zadržela FSB a že jejich zatčení oznámil samotný šéf tajné služby Alexandr Bortnikov. Ten prý něco takového obvykle nedělá.

Moc Kadyrova se projevuje i za hranicemi Čečenska

Kadyrov prý má sice blízko k Putinovi, nadělal si prý ale také řadu nepřátel. "Jeho moc se prý projevuje i za hranicemi Čečenska, naopak moc FSB na Kavkaze slábne,“ píše deník a ilustruje toto tvrzení na příkladu: "Když FSB zatkla v roce 2013 tři čečenské policisty podezřelé z únosu a mučení jednoho Moskvana, musela je propustit. Několik agentů pak drželo na protest hladovku.“

Protože informace o mocenské válce kolem Putina prosakují, byť jen v náznacích, podle analytiků to znamená, že mezi ruskými silovými strukturami, "siloviky“, zuří mocenský boj.

Může být za Putinovým zmizením narození jeho dítěte?

Podle Rádia Svoboda tak může být důvodem Putinova několikadenního zmizení i to, že se v zákulisí snažil zklidnit napětí mezi mocenskými strukturami.

Zcela jiné vysvětlení Putinovy několikadenní nepřítomnosti přinesl švýcarský bulvární list Blick. Podle něj zmizení ruského prezidenta způsobilo narození jeho potomka. Porodit mu ho měla ruská olympionička Alina Kabajevová na soukromé klinice nedaleko Lugana na jihu Švýcarska. Kreml ale zprávy o narození Putinova potomka popřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…