Tisk už stihl „pozvracet“ Babišovu příští vládu

07.06.2018 8:35

Vládou údržbářů nebo politické bezskrupulóznosti označují české deníky v dnešních komentářích budoucí kabinet Andreje Babiše (ANO), kterého prezident Miloš Zeman ve středu podruhé jmenoval premiérem. Informuje o tom ČTK.

Tisk už stihl „pozvracet“ Babišovu příští vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše předsedou vlády. Již podruhé

Podle deníku E15 je jmenování Babiše předčasné a minimálně týden mu bude funkce k ničemu. „Babiš je od včerejška (středy) předsedou vlády v demisi a také předsedou vlády v naději. Z tuplovaného premiérství se nakonec může stát tuplovaná ostuda,“e píše deník v komentáři. Podle E15 zatím není jasné, jak bude druhý pokus vypadat. Deník odkazuje na zatím neznámý výsledek referenda v ČSSD o vstupu do vlády s ANO, které se nyní koná.

Pokud sociální demokraté vstup do vlády odsouhlasí, nastane podle E15 konflikt mezi ČSSD a Hradem kvůli Miroslavu Pochemu, kterého chce strana navrhnout na ministra zahraničí. Babišova role prostředníka není podle deníku nic k těšení. Skvrnou na vládním štítu pak bude kromě trestního stíhání premiéra i nutnost, opřít se o komunisty, píše E15.

„Referendum uvnitř ČSSD se však pro Babiše vyvíjí dobře. Zdá se, že nebude muset alespoň hned v úvodu podepřít svůj kabinet čistě hlasy radikálů a extremistů z SPD,“ komentuje jmenování Babiše premiérem deník Právo. „Na druhou stranu už samotná podpora KSČM vyvolává v mnoha lidech neklid,“ dodává komentátor.

„To, co nyní vzniká a nárokuje si vládu nad Českem minimálně na další tři roky, těžko nazvat jinak než vládou politické bezskrupulóznosti,“ uvádí ve svém komentáři Hospodářské noviny. Důvody jsou podle komentátora deníku tři – návrat komunistů k moci na celostátní úrovni, trestně stíhaný člověk a evidovaný spolupracovník StB premiérem a zásahy prezidenta Zemana do složení vlády.

Lidové noviny se ve svém sloupku zabývají možnými problémy budoucí vlády. „Problém vlády není v tom, co udělá, ale naopak v tom, co neudělá. Nezreformuje ani zdravotnictví, ani systém penzí, jen je bude kosmeticky upravovat. Čekejme vládu údržbářů, kteří budou chtít být hlavně populární,“ píše deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…