Tlak Lichtenštejnů sílí. Novinářka našla skryté souvislosti. Od Pavla až k Fialovi. A dál

31.10.2023 23:10 | Monitoring

Zdá se, že ke 105. výročí vzniku našeho státu připravují jak prezident republiky, tak někteří politici vládní pětikoalice tvrdou ránu české státnosti. Uvažují o tom, že by se dohodli na mimosoudním vyrovnání s Lichtenštejnskem, s podrobnostmi blíže seznámila Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno.

Tlak Lichtenštejnů sílí. Novinářka našla skryté souvislosti. Od Pavla až k Fialovi. A dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zámek Lednice

Lichtenštejnům byl po druhé světové válce zkonfiskován majetek podle tzv. dekretů prezidenta Eduarda Beneše. Důvod byl, že se za druhé světové války hlásili k německé národnosti, což v současné době popírají.

V roce 2020 se Lichtenštejnské knížectví obrátilo na Evropský soud pro lidská práva s tím, že jim byl majetek po druhé světové válce zkonfiskován nezákonně. O problému jednal mezi čtyřma očima prezident Petr Pavel s lichtenštejnským princem Aloisem před časem v New Yorku. Prezident Pavel se poté vyjádřil, že by společnou správu majetku s Lichtenštejnskem a Českou republikou považoval za solidní vyrovnání.

Podle některých právníků prezident Petr Pavel při svých jednáních s lichtenštejnským princem Aloisem ohrožuje svrchovanost České republiky a jedná v rozporu s ústavou.

„V uplynulých dnech nabral tlak lichtenštejnského knížectví na mimosoudní řešení s Českou republikou novou dynamiku: Nadace knížete z Lichtenštejna nabídla prostřednictvím zaplaceného článku České tiskové kanceláři mimosoudní vyrovnání s Českou republikou. V ní stojí, že Lichtenštejni nechtějí žádné odškodnění ani žádné restituce, ale novou spolupráci.

A ta, ta je tedy zajímavá. Podle Lichtenštejnů by Česká republika a správce lichtenštejnského majetku založili společný fond, který by vlastnil desetitisíce hektarů půdy a lesů, o které se Lichtenštejni přou, a ostatní nemovitosti.

Tento společný fond by spravovala nikoli Česká republika, ale Nadace knížete z Lichtenštejna, která spravuje lichtenštejnský majetek,“ pokračuje moderátorka Jana Bobošíková.

Lichtenštejni jsou podle svých slov přesvědčeni, že u Evropského soudu pro lidská práva uspějí. Jak upozorňuje Bobošíková, je zajímavé, že to tvrdí poté, co problematiku konzultoval s českou soudkyní Evropského soudu pro lidská práva Kateřinou Šimáčkovou prezident Petr Pavel.

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 13998 lidí
Zmocněnec vlády pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Petr Konůpka je zcela opačného názoru, pokud se jedná o právní stránku věci, zároveň však v rozhovoru pro Český rozhlas připustil, že může přijít i politické rozhodnutí. „Vláda České republiky může rozhodnout o tom, že na mimosoudní vyrovnání s Lichtenštejny přistoupí,“ dodává Bobošíková.

Přináší i informace o tom, že takové řešení má v české vládě své příznivce. S vyjádřením k lichtenštejnskému návrhu si pospíšila vládní KDU-ČSL. Předseda KDU-ČSL, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka prohlásil, že si podané ruky ze strany Lichtenštejnska nesmírně váží, že návrh je pro naši zemi znamením smíru a lichtenštejnské straně za něj děkuje, uvedla Bobošíková.

Návrh vítá i bývalý ministr kultury a v současné době honorární konzul Lichtenštejnska v České republice Daniel Herman z KDU-ČSL.

„V tuto chvíli prokazatelně víme, že alespoň jedna ze stran pětikoalice zahodí za hlavu jak historická fakta, tak ústavou garantovanou územní celistvost, suverenitu i vlastnická práva Českého státu a českých občanů,“ uvádí Bobošíková, podle které je otázka, jak se k celé záležitosti postaví premiér Petr Fiala (ODS). Jelikož právě on udělil v roce 2011 jako rektor Masarykovy univerzity Velkou zlatou medaili lichtenštejnskému knížeti Janu Adamovi II. za zásluhy o rozvoj česko-lichtenštejnských vztahů.

„Je zajímavé, že do takto obrovských zásahů do majetkových práv České republiky stát zatím téměř mlčí. Diskusi o tom, jak by se nakládalo s majetkem vlastněným společně Českou republikou a knížecí monarchií, nikdo nerozvíjí. Mlčí i akademická pracoviště a Ministerstvo spravedlnosti, které vede ministr Blažek z ODS,“ dodává Bobošíková.

Už teď do redakce Aby bylo jasno prý přicházejí podněty poukazující na možnou provázanost klíčových lobbistů a byznysmenů s lichtenštejnským finančním prostředím blízkým vládnoucímu rodu. A také na provázanost, která je mezi právním zástupcem Lichtenštejnska u Evropského soudního dvora a vlivnou organizací Post Bellum, která v Česku zřizuje projekt Paměť národa. „Ve hře jsou údajně jména Jan Dobrovský, syn někdejšího Havlova kancléře Luboše Dobrovského, a Vít Makarius, který zastupuje Lichtenštejnsko před Evropským soudem pro lidská práva ve sporu s Českou republikou,“ zmiňuje Jana Bobošíková upozornění přicházející od diváků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialova vláda rozdá všechno cizákům!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseChristian , 01.11.2023 8:24:36

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…