To bude poprask. Advokátka tuší, že po rozhodnutí Ústavního soudu o Rusech a Krymu se začnou dít věci

01.05.2019 16:56

Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová kroutí hlavou nad tím, co předvedl Ústavní soud České republiky. Dáma má obavy, že soudci právě otevřeli cestu k volně aplikované diskriminaci v podnikání.

To bude poprask. Advokátka tuší, že po rozhodnutí Ústavního soudu o Rusech a Krymu se začnou dít věci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Ústavní soud konstatoval, že hoteliér v Ostravě nediskriminoval občany Ruské federace, když chtěl vědět, co soudí o okupaci ukrajinského poloostrova Krym, a pokud ji schvalovali, tak je odmítl ubytovat. Podnikatelé podle ústavního soudu nemusí sledovat jen zisk, ale mohou se také společensky projevit.

Hamplová má obavy, že může nastat situace, kdy restauratéři odmítnou obsloužit některé své spoluobčany pod heslem, kdo nepracuje, ať nejí. Stejně tak mohou odmítnout obsluhovat rozvedené osoby, pokud si budou myslet, že rozvod je špatný.  

„Dnešním dnem jsme rozhodli, že byty nepronajímáme osobám, které trvale nepracují, a žijí pouze ze sociálních dávek. Nájemní smlouvu uzavřeme pouze s těmi, kteří nám předloží platnou pracovní smlouvu. Vyjadřujeme tak tím svůj nesouhlas se systémem nastavení sociálních dávek u nás,“ mohou si prý také říci podnikatelé.

„Zní to zejména v dnešní době, kdy se lidem přikazují názory, jako rajská hudba,“ podotkla k tomu Hamplová v komentáři na blogu Aktuálně.cz.

Hamplová má za to, že většině českých občanů je anexe ukrajinského Krymu Ruskem vlastně ukradená. To však není nic na tom, že tímto svým rozhodnutím mohl Ústavní soud ČR otevřít pověstnou Pandořinu skříňku.

„Zatímco však v diskusních pořadech vládne tvrdá autocenzura a cenzura (je nutné si to přiznat), a být dnes označen například za rasistu je velmi snadné, Ústavní soud ČR aktuálně vyslovil, že v podnikání můžeme projevovat své názory třeba i tím, že chceme pod nějaký názor přímo podpis, jinak neposkytneme službu,“ nebrala si servítky dáma.

Současně však politici nařizují restauratérům, kde se smí kouřit a kde ne. Nikdo se neptal na názor restauratérů. Kouření v restauracích bylo plošně zakázáno a hotovo. Tady advokátka vidí jistý rozpor.

A pak je prý zvědavá ještě na jednu věc. „Čekám, co se strhne, až hoteliér pověsí na dveře ceduli – neubytováváme Afričany, protože nás bez dovolení zaplavují, a já s tím nesouhlasím. To by byl poprask. Bude mít někdo tu odvahu?“ zeptala se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…