To bude průser, to bude průser. Babišův pobočník Faltýnek mluvil a netušil, kam pocestují jeho slova

18.09.2014 18:39

„To je strašné, to je průser, to je průser. O tom rozhovoru vůbec nevím,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek na fakt, že se na serveru Deník.cz objevil rozhovor s ním. Faltýnek byl totiž deníkem tázán na podrobnosti středečního setkání občanského sdružení Rekonstrukce státu s poslanci ANO, kde se jednalo o plnění protikorupčních norem. Na tomto setkání ale byli i novináři z Deníku.cz a mámili od Faltýnka jeho názory. Podle Rekonstrukce státu se totiž prý poslanci ke svým loňským předvolebním slibům o tom, jak zatočí s korupcí, staví už poměrně chladně.

To bude průser, to bude průser. Babišův pobočník Faltýnek mluvil a netušil, kam pocestují jeho slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Faltýnek (ANO)

Anketa

Měla by média informovat citlivěji o závažné nemoci expremiéra Stanislava Grosse?

hlasovalo: 2536 lidí

Občanské sdružení Rekonstrukce státu před volbami obcházelo kandidáty do Poslanecké sněmovny a mámilo z nich podpisy pod devět protikorupčních norem, které proklamovali zavést. Kandidáti ochotně podepisovali, ale po zvolení prý na své sliby rychle zapomněli. Server Deník.cz zveřejnil, že ze všech devíti požadovaných norem bylo schváleno jen rozšíření pravomocí NKÚ a služební zákon, jenž navíc prošel v podobě, která se aktivistům hrubě nelíbí.

„Je to, jako byste z funkčního auta vzali volant a kola,“ podotkl k tomu nedávno právník Pavel Franc, aktivista z Rekonstrukce státu.

Jenže právě zástupci Rekonstrukce státu se ve středu setkali s poslanci z hnutí ANO. Schůzky se zúčastnil i předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. A byl to právě Faltýnek, který se po schůzce rozpovídal pro redaktory serveru Deník.cz. Z tohoto rozhovoru mimo jiné vyplynulo, že si poslanec o aktivistech myslí, že jsou úplně mimo. Podle Faltýnka zastávají prý názor, že dochází k vyprázdnění slibovaných protikorupčních norem, ale tak to popravdě není.

„Podpisem jsme se přihlásili k devíti protikorupční zákonům. Z nich jsou již splněny čtyři,“ řekl k tomu Faltýnek rázně pro Deník.cz.

Pokud jde o služební zákon, Faltýnek odmítl připomínky, že jde o „vykastrovanou normu“. „To je jedno,“ odvětil ale v souvislosti s tím na dotaz Deníku.cz.

Podle něj to nemůže fungovat tak, že občanská sdružení nebudou připouštět jiné verze norem než ty vlastní. Jeho hnutí má prý pouhých 47 poslanců a musí dělat kompromisy.

K ochotě akceptovat návrhy Rekonstrukce státu mu ale novináři z Deníku.cz připomněli, že například zákon o centrálním registru smluv byl ztrhán poslancem ANO Ivanem Pilným. V odpovědi pro Deník.cz ovšem Faltýnek zaperlil: „V té navržené verzi to byla kravina a pan poslanec Pilný přemýšlí mozkem. Řídil Microsoft, takže to není žádný blbec.“

„Nemůžu přijmout tezi, že ANO neplní svoje protikorupční sliby. Kdybychom nebyli v této vládě, nebylo by nic,“ pokračoval v kanonádě Faltýnek. Na dotaz, zda by podle něj ČSSD sama tyto změny nedělala, odpověděl, že neví. A poté zopakoval: „Kdyby nebylo ANO, věci by se nepohnuly. Vždyť tu vládli, ne? Socani, ODS, topka. A co udělali? Nic!“

Nakonec Faltýnek pro Deník.cz zdůraznil, že poslanci ANO po volbách jako jediní přiznali, jaký vlastní při vstupu do politiky majetek. Na námitku, že tyto soupisy nebyly veřejně a ani na webu zveřejněny, Faltýnek ale překvapivě zareagoval: „Já jsem voličům ukázal barák, chatu, všechno. A prachy na účtě, mejch pos…ejch dvacet milionů, jsem dal do obálky a ta je u notáře. Když bude Faltýnek trestně stíhaný, tak se vytáhne a hotovo. To neudělal nikdo.“

Faltýnek: Bylo to jen neformální povídání

Sám Faltýnek prý ale o rozhovoru nic neví.

„To je strašné! My jsme se s paní redaktorkou bavili neformálně a jestli ona to zveřejnila, tak za to nemohu,“ řekl překvapený Faltýnek ParlamentnímListům.cz v první reakci na svá slova z Deníku.cz.

Když mu k tomu ParlamentníListy.cz přečetly do telefonu jeho údajná slova o „pos…ejch dvaceti milionech, které dal do obálky“, tak Faltýnek rezignovaně řekl:

„To je průser, to je průser! O tom rozhovoru vůbec nevím.“

„No to je ,výborné´! To ale byl neformální rozhovor,“ zmínil Faltýnek k dalším větám ze zveřejněného rozhovoru. Přitakal ale, že si na rozhovor s Deníkem.cz vzpomíná.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, že by snad hnutí ANO neudělalo nic z toho, k čemu se jeho poslanci zavázali v Rekonstrukci státu, pak řekl, že to není pravda.

„Tam bylo devět bodů a z toho jsou čtyři splněny. Je to služební zákon, anonymní akcie, rozšíření pravomocí NKÚ a nominace do dozorčích rad státních firem," vypočetl.

„Já si to napřed musím přečíst a pak na to zareaguju,“ zmínil posléze stále ještě překvapený předseda klubu ANO.

Ovšem na pozdější telefonáty nereagoval a ani k dotazu položenému přes sms zprávu se už pro ParlamentníListy.cz nevyjádřil.

Ondráčka: To je fakt zvláštní, velmi zvláštní

„Já jsem ten rozhovor s Faltýnkem četl jenom zčásti. Působí dost zvláště, to musím přiznat, ale nevím, jaké okolnosti kolem něj byly. Pokud nevěděl, že si jej paní redaktorka nahrává, tak to je poněkud zvláštní,“ reagoval namísto Faltýnka pro ParlamentníListy.cz šéf české pobočky nevládní organizace Transparency International David Ondráčka, který je jeden z garantů iniciativy Rekonstrukce státu.

„Ovšem politik musí být připravený na kontakt s novináři a nemůže říkat, co mu na jazyk přijde. Vždycky musí být připravený na to, že pak novinář zvažuje, jestli informace, kterou řekl, je natolik závažná, aby ji zveřejnil, aby se ji dozvěděli i lidé. Asi to je pro pana Faltýnka další lekce v reálné politice, kdy není možné říkat, cokoliv vás napadne,“ zkritizoval Faltýnka Ondráčka.

„Musím ovšem zdůraznit, že je tady řada zájmů, které tlačí na to, aby ony protikorupční zákony efektivní skutečně nebyly,“ přiznal na druhou stranu překvapivě Ondráčka s tím, že Faltýnek asi mluví o Rekonstrukci negativně proto, že cítí, že jej někdo někam tlačí.

„On o Rekonstrukci hovoří tak, že nemá racionální jádro. Naznačuje, že ho štve, že jej někdo tlačí. Já bych ale spíše od něj očekával, že to budou politici brát jako zpětnou vazbu a podpoří normy, na nichž práce stojí nebo se o nich mlčí. Místo kritiky bych tak rád od něj viděl proaktivní a pozitivní přístup,“ nandal Ondráčka Faltýnkovi.

Pouze veřejně za zákony lobbujeme

„To, že jsme nastavili nějakou agendu devíti protikorupčních zákonů a tlačili kandidáty do sněmovny, že je budou podporovat, tak to je naprosto přirozený nástroj. Iniciativa Rekonstrukce státu totiž nemá žádný zákonný nárok, aby tomu tak bylo. Jen veřejně lobbuje za to, aby ty zákony přijaty byly. A to, že poslance nyní tlačí, aby složili nějaké účty za půl roku, tak to je přirozené. Je to přístup, jenž ale politiky logicky netěší, ovšem nevím, co čekají jiného. Zároveň nemůžu říci, že bychom nenabízeli odbornou oponenturu k zákonům a nepřipomínkovali průběžné verze. Takže to od nás není jen aktivistický výkřik, ale mnoho odborné práce,“ poznamenal dále Ondráčka.

Podle něj se nejvíce protahují zákony o registru smluv, ačkoliv Faltýnek prý naznačuje něco jiného.

„A podle mne se hledají důvody, proč ta jednoduchá a domyšlená myšlenka se nepřetahuje v realitu. Navíc, jak Transparency International, tak i Rekonstrukce státu je opravdu skeptická nad poslední formou služebního zákona. Ten nakonec v realitě onou politickou dohodou skutečně vykostěn byl. Takže o nějaké reálné depolitizaci tady nikdo vážně hovořit nemůže,“ dodal Ondráčka k jednotlivým normám, k nimž i Faltýnek - spolu s dalšími 164 poslanci – stvrdil podpisem, že je bude ve sněmovně podporovat.

Ti z ANO nemají leckdy ani tušení...

Aktivista Nikola Hořejš z Rekonstrukce státu se prý sice středeční schůzky s poslanci ANO nezúčastnil, ale ParlamentnímListům.cz řekl, že má k ní podrobné informace. O některých by ovšem prý nerad veřejně hovořil.

„Poslanci ANO mají bohužel neoprávněný pocit, že osm zákonů, které si sami stanovili jako prioritu, je už skoro vyřešených. Opak je pravdou - současná sněmovna přijala jen dva rekonstrukční zákony, z toho jeden plánuje zastavit Senát a druhý neodpovídá principům pro profesionalizaci úředníků,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Hořejš.

„Z jednání s nimi se nám zdá, že jako nováčky je zavalily jiné starosti a jejich předvolební priority klesají tak hluboko, že nemají přehled, kde zákony putují. Například zveřejňování smluv, kterým se ANO zaklíná na předvolebních plakátech, na Slovensku trvalo tři měsíce, zatímco v české Poslanecké sněmovně je po dvou letech stále na začátku,“ uvedl také.

Rekonstrukce státu podle něj měla z poslanců z hnutí ANO ale přece jen dojem, že se chytili za nos, ale zároveň že mají pocit, že pro to dělají dost a že ono se to nějak samo udělá. „Asi si neuvědomují, že se to v politice samo neudělá,“ dodal Hořejš a přitom naznačil, že mnozí poslanci z ANO možná ani netuší, k čemu se v Rekonstrukci státu zavázali, a přitom mnoho z těch bodů také mají v programu hnutí ANO a zároveň si je nechali napsat i do vládního prohlášení.

Projekt Rekonstrukce státu vznikl před rokem. „Jeho cílem je do konce tohoto volebního období prosadit 9 klíčových zákonů, které pomohou zlepšit fungování státních institucí a politických stran tak, aby se nám všem v tomto státě dýchalo lépe. Rekonstrukce je společný projekt dvacítky protikorupčních organizací, poslanců a senátorů zprava i zleva, řady renomovaných expertů, byznysmenů, podnikatelských svazů a regionálních podporovatelů,“ uvádí webová stránka Rekonstrukce státu.

O kterých zákonech se hovoří? Politika bez tajných sponzorů, majetková přiznání politiků, smlouvy na internetu, zrušení anonymních akcií, konec trafik ve státních firmách, odpolitizování státní správy, nezávislé vyšetřování korupce, zákony bez přílepků a rozšíření pravomocí NKÚ. Rekonstrukce státu tvrdí, že zatím byl schválen jen zákon o zákazu anonymních akcií, a to navíc v minulém volebním období. V tom současném prošlo jen rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu a služební zákon. Jeho znění ovšem Rekonstrukce státu kritizuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…