To by Kúdela zíral. Hráč dostal pěstí během zápasu, před kamerou ČT. Trest? Směšný

28.04.2021 20:19

Ohlasy na nepoměr trestů za zápas skotských Rangers a pražské Slavie, kdy pro útočníka Rangers Kemara Roofa za surové zranění slávistického brankáře Ondřeje Koláře padla čtyřzápasová stopka, kdežto za údajný rasismus Ondřeje Kúdely desetizápasová, ještě neutichly a už se řeší nový incident ukazující na nepoměr trestů ve sportu. Reakce tentokrát vyvolává zápas basketbalistů Kolína s Pardubicemi, jejichž americký hráč T. J. Dunans napadl úderem pěstí domácího basketbalistu Davida Pekárka. Za agresivní napadení si Dunans odnesl trest pouhých čtyř utkání, tedy opět mnohem méně, než kolik hrozí za údajný rasismus. Navíc tak neučinil poprvé.

To by Kúdela zíral. Hráč dostal pěstí během zápasu, před kamerou ČT. Trest? Směšný
Foto: Repro ČT Sport
Popisek: Pardubický hráč T. J. Dunans dal pěstí kolínskému hráči Davidu Pekárkovi

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18073 lidí
Osmadvacetiletý Američan Dunans na konci druhé čtvrtiny čtvrtfinálového zápasu agresivně napadl kolínského hráče Pekárka pěstí do obličeje poté, co jej Pekárek zřejmě nechtěně uhodil během obrany při hře. Dunans chvíli vyčkal na přerušení zápasu a pak se vydal směrem k Pekárkovi, který zřejmě netušil, že vůbec někoho uhodil. Dunans k němu pronesl pár výkřiků, ale než Pekárek stačil cokoliv vysvětlit, americký hráč napřáhl ruku a překvapeného hráče domácích udeřil pěstí do obličeje.

Na záběrech je vidět, že se Pekárek po úderu téměř svalí k zemi, načež se Dunans dál vydává k němu, v tom již však přibíhají další hráči a chytají jej.

Pekárek později připustil, že zřejmě amerického hráče nechtěně trefil, následný útok od Dunanse vůbec neočekával. „To, co ale pak udělal Dunans, bylo poslední, co jsem očekával. Byl jsem v šoku, vůbec jsem nečekal, že by se něco takového mohlo stát,“ řekl podle serveru iDNES.cz napadený hráč.

Video z incidentu:

Hráč černé pleti, který na Pekárka zaútočil, si později na svých sociálních sítích ještě postěžoval, že mu kvůli jeho výpadu proti kolínskému basketbalistovi následně chodily rasistické zprávy od rozhořčených lidí. Sám se za svůj útok nikterak neomluvil, jediné vysvětlení, které k incidentu poskytl, je pouze to, že ho měl Pekárek uhodit loktem do pusy.

FOTO: Vskutku stručné okomentování incidentu Dunansem.

Co však mnohé na celé věci šokovalo, byl trest pro Dunanse, za napadení totiž dostal zákaz pouze na čtyři zápasy a pokutu 7 500 tisíc korun s náhradou nákladů ve výši dvou tisíc. Podle stanov disciplinární komise Asociace ligových klubů jde za prohřešek tohoto druhu o maximální možný trest.

A to i přesto, že se Dunans podobného agresivního chování nedopustil poprvé, podobný útok již předvedl v loňském roce v prosinci při zápasu v Brně, basketbalista Radek Farský tehdy dokonce skončil po útoku ležet na zemi.

Nepoměr trestů za skutky, jež mohou skončit těžkým ublížením na zdraví, tak dává vzpomenout na ještě stále velice živou kauzu ohledně desetizápasového trestu pro fotbalistu Slavie Ondřeje Kúdelu od UEFA. Takto ostrý trest dostal pouze za nepotvrzenou, údajně rasistickou nadávku na hráče skotských Rangers Glena Kamaru. Naopak Kamara, jenž poté Kúdelu napadl, a to dokonce po zápase, si odnesl jen distanc na tři zápasy.

Kúdela přiznal, že se na adresu Glena Kamary vyjadřoval, jak neměl, ale důrazně odmítl, že by sáhl k nějakým rasistickým nadávkám.

UEFA dala jasně najevo, že chce více trestat i jen údajný rasismus bez důkazů nežli fyzická napadení, také prostřednictvím trestu pro útočníka Roofa, jenž slavistickému brankáři Kolářovi zlomil brutálním kopem lebeční kost. Za napadení, které mohlo pro Koláře znamenat i doživotní následky, si odnesl zákaz na pouhé čtyři zápasy.

Incident Kúdely může mít kromě hřiště i právní dohru, incident vyšetřuje i skotská policie a podle právníka Kamary připravuje podklady pro obvinění slávistického fotbalisty ze zločinného rasistického chování, za které by, bude-li uznán vinným, mohl dostat finanční trest nebo by si mohl posedět až půl roku ve vězení. Tedy za předpokladu, že by s tím sám fotbalista souhlasil, nemůže být totiž vydán do Velké Británie bez svého souhlasu.

Kamarův právník Aamer Anwar se kvůli incidentu pustil i do České republiky a do kanceláře Hradu, která se Kúdely zastala. Kancléře Vratislava Mynáře za jeho dopis na UEFA, ve kterém kancléř protestoval proti trestu pro Ondřeje Kúdelu, Anwar nařkl, že „páchne rasismem“ a že jeho prohlášení vypadá jak od nějakého pravicového extremisty. „Tento dopis občas hraničí až se šílenstvím a důrazně žádám prezidenta České republiky, aby se od něj distancoval,“ tweetoval skotský jurista. Přimíchal do toho i romskou komunitu v ČR, která podle něj rovněž pociťuje atmosféru strachu a rasismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…