To by byla krása, kdyby se v tom Babiš vymáchal s Okamurou... Rýsují se divoké varianty vlády. Jdou zvěsti o Zemanovi

25.10.2017 6:50

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš včera tvrdě narazil. Od předsedy ODS Petra Fialy, po jehož straně pokukoval kvůli vytvoření vládní koalice, se dozvěděl, že žádná spolupráce nepřichází v úvahu. Jak však píše MF Dnes, Babiš se myšlenek na společné vládnutí a většinu 103 hlasů ale nevzdává.

To by byla krása, kdyby se v tom Babiš vymáchal s Okamurou... Rýsují se divoké varianty vlády. Jdou zvěsti o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězem parlamentních voleb 2017 se stal Andrej Babiš. Jeho Hnutí ANO získalo ve Sněmovně 78 křesel.

„ODS nebude jednat s hnutím ANO o vládě nebo její podpoře,“ opakuje stále lídr ODS Fiala. Dodává, že považuje za zvláštní, že se někdo tři dny po volbách diví, že si ODS stojí za tím, co řekla před volbami. Ale ve straně tak nemluví všichni, například Václav Klaus mladší, jenž byl nejúspěšnějším občanským demokratem, co se týče preferenčních hlasů, si včera posteskl, že nemůže říkat svůj názor, aby nebyl nekolegiální. Fiala do holportu s Babišem však nechce i z důvodu obav, že by to pro stranu bylo podobně destruktivní jako pro ČSSD. 

Anketa

Chcete, aby Škromach, Zimola a další lidé blízcí Zemanovi převzali a obrodili ČSSD?

74%
26%
hlasovalo: 6665 lidí

Jak píše MF Dnes, Babiš už tak pokukuje po menšinové vládě ANO, kdy není vyloučeno, že někteří by na tuto variantu slyšeli. Pomoc k tomuto slepenci by mohla přijít například i z Hradu, který by se snažil někoho mezi sociálními demokraty najít, kdo by takovéto uskupení podpořil. Například poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna uvádí, že by se o tom vskutku dalo diskutovat. Mezi sociálními demokraty je ale ojedinělý. K několika poslancům ČSSD by se pak mohli přidat i komunisté nebo SPD. A babišovci by pak zákony mohli schvalovat s těmi, s kterými mají podobné průsečíky. Možnost hledání přeběhlíků v řadách ČSSD a pomoc Hradu však pro server Neovlivní.cz vyloučil Zemanův poradce Martin Nejedlý. „Totální hloupost,“ řekl.

Tato varianta je pak optimální právě pro ODS. Jak pro MF Dnes uvedl jeden z představitelů, ANO by si spoluprací s SPD a KSČM mohlo naběhnout podobně jako občanští demokraté, když před sedmi lety utvořili koalici s nevypočitatelnými Věcmi veřejnými.

Enormní zájem o to dostat se do vlády má pro změnu šéf SPD Tomio Okamura. Ten se nechce spokojit ani s tichou podporou vlády. Jednou z podmínek pro vstup SPD do vlády je mimo jiné to, aby v čele nebyl trestně stíhaný premiér. Babiš s Faltýnkem však po volbách znovu získali imunitu, policie tak znovu musí požádat o jejich vydání. A právě zde by mu teoreticky mohlo i SPD pomoci. 

Divokým povolebním scénářem je také možnost, že by šéf SPD rozehrál mnohobarevnou koalici všech proti Andreji Babišovi, píše MF Dnes. To však nepodporuje ČSSD. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…