To co Putin může udělat jen úplný blb. Profesor Rychlík vysvětlil vše, co potřebujete vědět o vztazích Ruska a Ukrajiny

12.04.2022 20:15 | Reportáž

Došlo ke sjednocení ukrajinského národa. Finsko a Švédsko vstoupí do NATO. Rusko bude izolované ještě více než za Stalina. Kdyby ruský prezident Vladimir Putin myslel koncepčně, tak by Ukrajinu nenapadl. Tak se vyjádřil sedmašedesátiletý profesor Jan Rychlík, spoluautor knihy Dějiny Ukrajiny. Při diskusi s ním se řešil i původ urážlivého označení chocholové.

To co Putin může udělat jen úplný blb. Profesor Rychlík vysvětlil vše, co potřebujete vědět o vztazích Ruska a Ukrajiny
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Prof. Jan Rychlík

„Cítil jsem se pak jako idiot. Cítili se tak i jiní, výše postavení,“ prohlásil historik Jan Rychlík a ohlédl se směrem k Pražskému hradu. Stalo se poté, co v diskusi historička Marie Koldinská připomněla, že několik dní před válkou na Ukrajině Rychlík prohlásil, že pravděpodobnost jejího napadení Ruskem je v řádech promile. Ostatně hovořilo se o mnoha aspektech vztahů na východě.

Sonda do historie i současnosti

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Šlo o první ze šesti sond historičky a moderátorky pořadu Historie.cs Marie Koldinské do současných událostí na Ukrajině. Nesla název „Rusko-ukrajinské bratrství – fakt, nebo fikce?“ a konala se v pondělí v pražském Kampusu Hybernská. Pozvala si profesora Jana Rychlíka, jenž se zabývá problematikou formování novodobých národů, rozpadem mnohonárodnostních států, etnickými konflikty a moderními dějinami střední, východní a jihovýchodní Evropy. Právě on je spoluautorem knihy Dějiny Ukrajiny, kterou vydalo v řadě Dějiny států Nakladatelství Lidové noviny.

„Vycházel jsem z toho, že Putin uvažuje racionálně, ale to, co udělal, může udělat jen totální blb. Dal si branku do vlastní brány. Sjednotil proti sobě Západ tak, jako nikdy nebyl,“ sdělil také Rychlík a uvedl hned několik dalších důsledků nepromyšleného Putinova vpádu na Ukrajinu. Finsko a Švédsko vstoupí do NATO. Rusko bude izolované ještě více než za Stalina. Došlo ke sjednocení ukrajinského národa.

Podle něj mají Rusové podobnou logiku jako Evropané, ale na Ukrajince se nedokážou podívat jako na Ukrajince, což měli Češi před sto lety podobné se Slováky. Kyjevská Rus není ani ruská, ani ukrajinská. Byl to středověký stát nacházející se na území dnešní Ukrajiny. Nicméně kníže Jaroslav I. Moudrý, který vládl v období jejího politického i kulturního rozkvětu, je zobrazen jak na tisícirublovce, tak i na dvouhřivnové bankovce.

„Kořeny ukrajinského státu lze hledat ve státě záporožských kozáků, který se nacházel v dnešním Záporoží... Pro vytvoření ukrajinské národní identity bylo kozácké téma klíčové. Je to forma státotvornosti, na kterou mohou Ukrajinci navazovat... Byl to demokratický útvar, ale ke dnešní demokracii měl daleko. Ukrajinci tedy mají jakousi demokratickou tradici, kdežto v Rusku tehdy vládlo samoděržaví,“ zmínil také Rychlík.

Zelenskyj a další z pantheonu

Podle historika patří do pantheonu významných ukrajinských historických osobností kromě zmíněného Jaroslava I. Moudrého, kozáckého hejtmana Bohdana Chmelnického, který však spojenectvím s carem Alexejem Michajlovičem zavdal k těsnějším vztahům s Ruskem, hejtmana Pylypa Orlyka s českým původem a třeba Stěpana Bandery, jenž je pro jedny hrdina, pro druhé padouch, už i současný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jako sjednotitel země a bojovník proti Rusku. Přitom jeho rodným jazykem byla ruština a ukrajinštinu se musel doučit.

Krym, jak sdělil Rychlík v nadsázce, by bylo nejlepší vrátit Turecku. Vracel se tím do let 1441 až 1783, kdy se na poloostrově rozkládal Krymský chanát, tedy historický státní útvar krymských Tatarů a vazal Osmanské říše. „Žádní Ukrajinci tam nejsou. Jsem ochoten uznat, že Rusové mají na Krym větší nárok než Ukrajinci, ale nelze akceptovat, že si ho vzali násilím a pošlapáním mezinárodního práva,“ dodal.

Na přetřes přišla i etymologie nadávky chochol, kterou Rusové posměšně častují Ukrajince. Jeden z návštěvníků, právník z Ukrajiny, prohlásil, že jde o ekvivalent slova beran anebo ten, co si stojí tvrdě na svém. Profesor Rychlík sdělil, že neví, kde se to slovo vzalo. Nicméně jde o původní označení účesu, který nosili právě východní Slované od dob Kyjevské Rusi a později záporožští kozáci. Má ho mnoho postav ve filmu Taras Bulba a nosili ho i někteří bojovníci proti speciálním jednotkám Berkut na Majdanu. Pro úplnost je třeba zmínit, což se při diskusi nestalo, že recipročně mají takovou urážku i Ukrajinci pro Rusy. Říkají jim kacapové, což může pocházet ze spojení jako cap, tedy jako kozel.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Debata se také otočila kolem de facto nezávislé Podněsterské moldavské republiky. Ta je pod těžkým vlivem Kremlu a dlí v ní ruská divize v pochybné roli mírotvůrců. Podněstří bylo podle Rychlíka důležité v původním ruském plánu, aby Ukrajina ztratila moře. „Má to i druhou stranu mince. Může se stát, že se Moldávie vzchopí a vyžene odtamtud Rusy,“ dodal s tím, že kdyby běloruský prezident Alexandr Lukašenko, jehož poslední vítězství ve volbách bylo podvodné, poslal také tanky na Ukrajinu, tak by se už domů nevrátily.

Profesor Rychlík také označil protesty strany Tomia Okamury Svoboda a přímá demkracie, které podle původního názvu Úsvit přezdívá Soumrak, kvůli našim dodávkám zbraní na Ukrajinu za falešný humanismus. Podle Marie Koldinské je Lubomír Zaorálek, který také odsuzuje dodávky zbraní do země s trojzubcem ve znaku kvůli prodlužování války, možná hlupák anebo zaplacený pseudolobbista. Rychlík ještě přidal k lepšímu, že stejnou výzbroj, jakou měl jako voják, mají nyní na Ukrajině Rusové. Rusko na Ukrajině, což by mělo být přáním nás všech, prohraje, ale bude to podle obou vydávat za vítězství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…