To je cena, 85 Kč za jedno pivo. U vody v Praze horší jak na pláži v Chorvatsku

22.08.2023 4:44 | Reportáž

V Praze je blaze, ale poněkud draze. Nejlepším důkazem o tom je pražská Náplavka. Kde je pivo dražší než u moře v Chorvatsku. V baru na lodi tam za jednu plzeň dáte 85 Kč. Za zelenou pak 80 Kč. Ani ti, kdo pijí nealko si moc nepomohu. Za litr vody dají 75 korun. A to ani nemluvíme o domácích limonádách nebo koktejlech...

To je cena, 85 Kč za jedno pivo. U vody v Praze horší jak na pláži v Chorvatsku
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Riverside Bar na pražské Náplavce

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10690 lidí
Pražská Náplavka je oblíbené místo, kde trávit léto. Ať už na samotném břehu nebo na lodích kotvících u něj. Riverside Bar je umístěn skutečně skvěle hned u sjezdu z Rašínova nábřeží. Je z něj výhled na celou Náplavku, na protikotvící botel Admirál, i na železniční most. I, jak se chlubí, na Hradčany (byť přes Palackého most).

„Tento unikátní chilloutový bar na vodě tě nadchne nejenom svým osobitým stylem, ale především skvělou nabídkou osvěžujících koktejlů a lehkého občerstvení. Není nic lepšího, než si v letních měsících vyrazit na příjemnou procházku podél břehu Vltavy a nasát neopakovatelnou atmosféru tohoto místa se skleničkou dobrého drinku v ruce s podkresem té správné letní hudby. Vezmi kámoše a přijďte zakotvit na sklenku osvěžujícího Aperolu, Gin&Tonicu nebo jiného koktejlu, nebo třeba i šálku dobré kávy okořeněnou neskutečným výhledem na Pražský hrad,“ vyzývá na svých stránkách.

Ale pak se člověk podívá na ceny. A pokud má hluboko do kapsy, zamrazí ho i uprostřed léta. Koktejly, které bar vyhlašuje, totiž stojí kolem 150 Kč. Známé Cuba Libre o deset korun méně, Aperol Spritz, oblíbený zejména u žen, pak 145 Kč. Kdo chce na koktejlech nejvíc ušetřit, může si dát zmíněný Gin a Tonic, který vyjde jen na 135 Kč.

A pokud někdo nechce utrácet za koktejly, šetřit není moc jak. Jedno pivo stojí 65 korun za půl litru. Jedná se nizozemský Heineken, ačkoliv se na druhé straně řeky vyrábí Staropramen. Kdo chce zůstat u českého piva, ten si teprve připlatí. Láhev Plzně stojí 85 korun. Láhev mexické Corony skoro sto korun. I Chorvatské pláže jsou levnější. Ne tedy u Heinekena. Ten je sice levnější, ale v láhvi za dvě eura šedesát je ho méně. Coronu ale v Chorvatsku seženete v přepočtu za 80 Kč. Nu a točené za 58 Kč.

Ani na panácích si jeden nepomůže. Všechny začínají na osmdesáti korunách. Když dá někdo skoro sto korun za jednoho panáka Absolut vodky, není to sice nejlepší poměr, ale budiž. Jenže pak zjistí, že za panáka Zelené od Božkova, pití „poslední záchrany“, oblíbené na vesnických zábavách, ale i jako ingredience pro tzv. magické oko, se platí 80 Kč.  Zatímco v nedalekém Tescu za cenu ani ne dvou panáků máte celou láhev. I chupito, drink, který kvůli třešničce má rádo hlavně také něžnější pohlaví, stojí 80 Kč.

I dvojka sodovky vyjde na 40 Kč a karafa vody na 75 Kč. Klasická třetinka šumivé limonády z lahve, celkem jedno jaké, je pak za 70 Kč. „Domácí“ limonáda je pak ještě dražší, všechny stojí 90 Kč. Za litr vody v karafě v Riverside Baru chtějí 75 korun, za čaj nebo kafe minimálně 60 Kč.

Je nutné přiznat, Riverside Bar je naprosto upřímný, pokud jde o ceny. Má je inzerované hned na čelním štítu baru a přehlédnout je může snad jenom ten, kdo jde na Náplavku už pod vlivem nebo si zapomenul brýle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…