To je vláda: Další úder STANu do ODS. „Nepochopím, nepochopím...“

01.02.2024 8:54

„Nepochopím, nepochopím...“ Tak přední politička hnutí STAN, hejtmanka Petra Pecková, komentuje zvažovaný nákup čerpacích stanic Robin Oil státním podnikem ČEPRO. To patří do gesce ministra financí Zbyňka Stanjury, jde tudíž o „akci“ ODS. Je to už několikátý spor mezi hnutím STAN a Fialovou ODS. A koaličního partnera okopávají i další představitelé STANu.

To je vláda: Další úder STANu do ODS. „Nepochopím, nepochopím...“
Foto: Repro X
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan oznamuje, že vláda hodlá mít stoprocentní podíl v ČEZu do konce volebního období

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí

Dá se říci, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zažehl svým videoklipem z volejbalové šatny pořádný oheň, jehož uhašení bude stát nejen vládní, ale i třeba krajské koalice STAN a ODS spoustu úsilí, pokud se uhasit vůbec podaří. Zatím posledním případem útoků politiků STAN na svoje kolegy z ODS je avízovaný nákup benzinových čerpacích stanic Robin Oil státním podnikem ČEPRO, které vládě doporučil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Nepochopím. Nepochopím,“ začala svůj příspěvek na sociální síti X hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) povzdechem a zároveň přiznáním, které dále rozvinula poznámkou o tom, že ve Středočeském kraji se někde dokonce losuje o místa pro děti na základních školách.

„Pereme se o každou korunu od státu na vznik základních škol, protože se prvňáčci při zápisu do školy vybírají v některých městech losem a pak koupíme jednu pumpu za 60 mil.,“ konkretizovala svoje další obavy hejtmanka, která si je jistá, že vláda v tomto ohledu selhává.

„Stát tohle neumí provozovat a strategická infrastruktura to taky není. Fakt nechápu,“ potvrdila ještě jednou, že věc je zcela mimo její chápání a odkázala na příspěvek svého stranického kolegy, který se podobně vymezil již koncem loňského roku.

 

„Tohle mi hlava nebere,“ psal tehdy jeden z leadrů kandidátky STAN do Evropského parlamentu Jan Farský (STAN) a pokračoval s tím, že vládě, ve které sedí i jeho hnutí vyčetl, mimo jiné, i „brutální schodek rozpočtu“ a přiznal nedostatek peněz na energie.

„Nejsou peníze na školství, nejsou peníze na energie, máme brutální schodek rozpočtu, ale peníze na nákup benzinek jsou? Proč, Zbyňku Stanjuro,“ zeptal se na závěr politik, který se stal známým také kvůli svojí představě, že bude téměř rok „poslancovat“ ze Spojených států amerických.

Poukázal přitom i na neinformovanost ministrů za STAN ohledně některých vládních kroků.

„Ptal jsem se našich ministrů, ale ti info nedostali…“

 

O zmíněném nákupu sítě benzinových stanic jsme psali ZDE.

Se slovy středočeské hejtmanky o tom, že stát neumí v daném segmentu podnikat, by zřejmě nesouhlasil generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

„Pro další růst a rozvoj služeb v příštích letech se nabídka nákupu konkurenční sítě jeví jako další cesta pro zvyšování přidané hodnoty. Nákup Robin Oil znamená pro Čepro přímý ekonomický efekt i tržní podíl, který má specifickou hodnotu,“ zdůvodnil novou akvizici Čepra, jehož zisk se v posledních letech pohybuje kolem 2 miliard korun pro SeznamZprávy.cz jeho šéf.

Dodejme, že tento případ není rozhodně jediným, kterým se hnutí STAN trefuje do koaličního partnera ODS, se kterým je STAN jak ve vládní, tak ve středočeské koalici. Jako další příklad může posloužit třeba zpráva středočeské hejtmanky Peckové (STAN) z dění na krajské radě, kterou vyvěsila na svůj facebookový účet v barvách nové kampaně hnutí STAN, s tím, že pod tyto barvy a logo STAN vložila i informaci o plánovaných opravách středočeských silnic, které přitom ve své gesci hnutí STAN nemá, protože spadají právě pod ODS.

Pokud jde o další spory, které STAN proti ODS poslední dobou „vytáhl“, můžeme vzpomenout třeba na požadavek výrazného zvýšení daně z příjmu, který mířil přímo proti předvolebním slibům ODS a koalice SPOLU, nebo na prosazování společné evropské měny, které je STAN zastáncem a ODS má naopak ve svém programu udržení koruny.

Nelze nevzpomenout ani na spory ohledně prosazování tzv. manželství pro všechny, nebo schvalování Istanbulské úmluvy. Tou největší kapkou bylo ale zřejmě v úvodu článku zmíněné Rakušanovo video, ve kterém se hnutí STAN přímo od vlády distancuje a naznačuje, že kdyby nebylo v koalici, jednalo by diametrálně jinak.

Dokonce je zmíněn i premiér Fiala, kterému to všechno Rakušan „teď už řekne“.

Situaci bezesporu nepomohly ani Rakušanovy výjezdy Bez cenzury, na kterých svými vyjádřeními destabilizoval nejen vládu, ale i ekonomickou situaci ohledně ČEZ, či slíbil zvedání mezd, které s ODS předem nekonzultoval.

Mnozí v tom začínají vidět i určitý nevděk s ohledem na to, že premiér Petr Fiala (ODS) podržel Víta Rakušana a jeho hnutí v dobách, kdy českým mediálním prostorem hýbala kauza Dozimetr, která je na Rakušanovo hnutí přímo navázána a kdy voliči požadovali odchod STAN z vlády.

Začíná se mluvit o shozených rukavicích a otevřené konfrontaci mezi STAN a ODS. Premiér Petr Fiala ale zatím zachovává klid.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vím, že toto je mimo téma, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 01.02.2024 9:58:03
ale marně jsem hledal kam to dát. Nějak nám články o konfliktu Ukrajiny a Ruska vymizely. Ale je dobré to vědět: Mezinárodní soudní dvůr OSN dnes zamítl nároky Ukrajiny na reparace za „škody způsobené ruskou agresí na Donbasu a na Krymu“. Soudní dvůr OSN odmítl označit Ruskou federaci za „stát agresora“. Odmítl uznat DNR a LNR za teroristické organizace. A nakonec odmítl uznat důkazy o vině Ruska za sestřelení nizozemského civilního letadla nad Donbasem.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…