To jsou věci. Po vstupu na Donbas to jede bez ladu a skladu

22.02.2022 8:00 | Ze sítí

Rozhořčení z rozhodnutí prezidenta Ruské federace uznat Doněckou a Luhanskou republiku jako samostatné pokračuje. Někteři politici a novináři již začali kritizovat prezidenta Miloše Zemana, například europoslanec Polčák. Ředitel Evropských hodnot Jakub Janda lomí rukama, že Západ Putina netrestal a nezastavil a že situace je stejná jako v roce 1938. Po sankcích volá například exposlanec Farský nebo senátor Smoljak. Nicméně, od analytika pro energetiku agentury Bloomberg zní, že zatímco se Evropa a USA dohadují o sankcích, kupují od Ruska ropu za miliardy. A Pavel Šafr si rýpnul, že Putin uznal jen to, co už v roce 2014 obsadil.

To jsou věci. Po vstupu na Donbas to jede bez ladu a skladu
Foto: Screen ČT24
Popisek: Vladimír Putin uznává DLR a LLR

Putinův projev a následné uznání nezávislosti Doněcké a Luhanské republiky vyvolalo v Česku doslova bouři velmi emotivních reakcí na podporu Ukrajiny a zapojují se osobnosti jak z politického, tak z mediálního prostředí. Například dramaturg Reportérů ČT Marek Wollner si při té příležitosti rýpl do prezidenta Miloše Zemana. „Samozřejmě, že Rusko neřekne - jdeme podniknout invazi na cizí území, ale zajistit mír - tak to říkali i u nás, že. Známe už od Orwella. Pro našeho prezidenta jen další blamáž, kterých už je tolik, že to ani nikdo nepočítá," poznamenal.

Novinář Petr Fischer míní, že Putin hraje prohnaného perfidního padoucha tisíckrát lépe než herci ve všech hollywoodských filmech dohromady. „Velká politická lekce, bytostný výkon ambivalence zla... Rusko si vyzkoušelo, že protihráči hrají úplně jinou hru a tuhle nejvyšší nezvládají. Otázkou je, kdo z lídrů současného Západu něco takového zvládne," zhodnotil situaci.

Spisovatel a novinář Pavel Kosatík pro změnu říká, že se jedná o nejhorší rozhodnutí Putinova života. „Skončí špatně, naducánek," předvídá.

Z politiků se ozval například senátor Jiří Drahoš, který prohlašuje, že Putin se rozhodl „pošlapat mezinárodní právo". „Evropské země nyní musí zůstat jednotné a jednoznačně se postavit za Ukrajinu," nabádá. Senátor Smoljak pak vyzývá k aktivaci tvrdého sankčního režimu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…