To jsou voliči Babiše! seknul Kalousek. Promluvil o minulosti: Schwarzenberg ho varoval

28.01.2019 9:01

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek promluvil v rozhovoru pro Deník N mimo jiné o čerstvě schváleném zdanění církevních náhrad. Podle něj je zdanění církevních restitucí něco horšího než krádež.

To jsou voliči Babiše! seknul Kalousek. Promluvil o minulosti: Schwarzenberg ho varoval
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

„Došlo nejen ke krádeži a devastaci majetku církve, ale také k fyzickému týrání, mučení, popravám, vyhnáním ze země. A k poměrně dost velké ostudě polistopadové České republiky patří, že to trvalo dvaadvacet let – my jsme byli poslední postkomunistickou zemí, která konečně v roce 2012 přijala zákon, kterým vyrovnala vztah mezi státem a církvemi,“ rozlítil se nad schváleným zdaněním Kalousek. Podle něj jde skutečně o strašlivou nemravnost. 

Anketa

Podporujete prezidenta USA Donalda J. Trumpa? (anketa od 28.1.2019)

69%
hlasovalo: 4327 lidí

Následně však přišla na přetřes také budoucnost topky, kdy Kalousek dostal otázku, jakou on podle svého názoru nese vinu na tom, že strana není v optimální kondici. „Miroslav Kalousek dělá dvacet let politiku, jak nejlépe umí. Založil politickou stranu, kterou jako první místopředseda a později předseda třikrát dovedl do Poslanecké sněmovny... A na další strategii se musíte ptát nového předsedy,“ podotkl Kalousek.

Od reportérky Renaty Kalenské se však dočkal drsné sprchy. „Podle mě je Miroslav Kalousek jeden z lidí, kteří mohou za to, že Andrej Babiš sedí ve Strakově akademii,“ sdělila mu s tím, že Babiš zvítězil proto, že voliče přestala topka zajímat a začala je štvát. „Karel Schwarzenberg mně řekl, že vás jako ministra financí několikrát varoval, že vaše asociální politika topku zničí. Že je to moc,“ podotkla Kalenská. 

„Karel Schwarzenberg, když jsme vedli diskuse o míře úspor, byl jedním z těch sociálních hlasů, to je pravda. Ale upřímně řečeno, odkud jsme to měli vzít? Opakuji, že Babiš dnes dělá mimořádně neodpovědnou populistickou rozpočtovou politiku, na kterou těžce doplatíme – a přitom svůj první úspěch postavil na kritice, že naše politika je úsporná málo,“ oponoval Kalousek. 

Závěrem se pak rozhovořil o voličích Andreje Babiše (ANO). „Jsou dvě silné emoce. Jedna je emoce lidí, kteří skutečně chtějí silného vůdce, co z nich sejme břímě každodenní odpovědnosti a ujistí je, že se o ně postará, a ještě to za ně odmaká... Ta druhá a velmi silná emoce, kterou vidím u některých svých vrstevníků, je, že pozici Andreje Babiše vnímají částečně i jako svoji rehabilitaci. Byli to lidé, kteří si od třetí, čtvrté dekády svého věku spojili svoji budoucí kariéru s komunistickou mocí – a listopad jim do značné míry udělal čáru přes rozpočet. Oni měli pocit, že byli odstaveni na druhou kolej,“ poznamenal Kalousek.

„No a teď když jeden z nich, dokonce aktivní spolupracovník Státní bezpečnosti, je předsedou vlády, mají pocit, že i oni jsou tím rehabilitováni,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…