To jsou změny: Není plyn, palte uhlí. A jádro? Nový dokument

20.07.2022 13:21

Kvůli problémům s dodávkami ruského plynu se země Evropské unie snaží najít alternativu a vrací se k provozu jaderných a dokonce i uhelných elektráren. Podle think-tanku Ember není takový postup problematický, protože se jedná o krátkodobé opatření.

To jsou změny: Není plyn, palte uhlí. A jádro? Nový dokument
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna s chladícími věžemi

Země EU hledají alternativy k ruským fosilním palivům a jako jedna z cest se jeví znovuobnovení provozu některých uhelných elektráren. Ty byly vyřazeny v rámci plnění klimatických cílů, protože spalováním uhlí k výrobě elektřiny vzniká v průměru dvojnásobné množství emisí CO2 oproti spalování zemního plynu. Podle analytiků think-tanku Ember není takové opatření příliš problematické, protože nebude dlouhodobé.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9637 lidí

„Z hlediska klimatu nechceme, aby se uhlí spalovalo. Byli bychom raději, kdyby se spotřeba všech fosilních paliv snižovala, ale pokud se na to podíváme z perspektivy okamžité situace, ve které se nacházíme, pak bychom neměli být příliš znepokojeni,“ uvedla podle informací serveru oenergetice.cz autorka zprávy Sarah Brownová.

„Jedná se o dočasná opatření, která neohrozí dlouhodobé klimatické závazky Evropy. Tato krize však ukazuje, že fosilní paliva nepřinášejí energetickou bezpečnost,“ uvádí se ve zprávě think tanku.

Kromě uhelných elektráren řeší zejména Německo zachování provozu tří jaderných elektráren, které měly být odstaveny do konce roku 2022. Jaderné elektrárny Isar 2 v Bavorsku, Emsland v Dolním Sasku a Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku jsou posledními v celém Německu a v prvním čtvrtletí tohoto roku vyrábily zhruba 6% německé elektřiny.

Německý ministr hospodářství Robet Habeck ze Zelených tvrdí, že by i přes sílící energetickou krizi nemělo Německo prodlužovat chod jaderných elektráren. Stejný názor má sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz, někteří členové vlády jako ministr financí a šéf vládních svobodných demokratů Christian Lindner o tom ale chtějí ještě jednat. Prodloužení životnosti jaderných elektráren prosazuje šéf německé opozice Friedrich Merz (CDU) s tím, že při nedostatku plynu je nesmysl spotřebovávat ho k výrobě elektřiny.

"K tématu jaderné energie říkám: Milí Zelení, přeskočte svůj stín. Žádné myšlenkové zákazy! Udělejte to pro Německo!" uvedl Merz pro deník Bild. "Bylo by vhodné prodloužit dobu provozu jaderných elektráren i po zimě," říká Christian Dürr, šéf parlamentní frakce FDP a blízký spojenec ministra financí Christiana Lindnera.

Evropská komise dnes má představit svůj plán úspor plynu, v jehož rámci mají členské země zvážit odložení postupného odstavování jaderných elektráren. „Postupné vyřazování jaderné energie je volba, která musí zohlednit dopad na bezpečnost dodávek v ostatních členských státech", uvádí se v předběžné příloze podle serveru Euractiv.com.

"Je nesmírně důležité, aby tři německé jaderné elektrárny, které jsou stále v provozu, byly v provozu déle," uvedl narovinu komisař pro jednotný trh Thierry Breton. "Měly by běžet dál," komentoval to na Twitteru nejbohatší muž světa Elon Musk.

Provozovatelé elektráren se vyjádřili, že by elektrárny mohly pokračovat v provozu. Provozovatel elektrárny Isar 2, společnost Preussen Electra, uvedl, že „může udržet JE Isar 2 v provozu déle, po 31. 12. 22, pokud si to vláda přeje".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…