To kdyby měl Babiš: Orbán získal pořádnou zbraň na opozici

13.10.2021 13:14

Šest měsíců před volbami v Maďarsku půjde do kin film, který si na paškál bere Orbánova předchůdce Gyurcsányho. A slibuje pohled do zákulisí úniku jeho projevu, ve kterém bývalý premiér přiznal, že před volbami lhal, jako když tiskne. Dle televizní stanice BBC film současnému maďarskému premiérovi, který bude znovu obhajovat svůj mandát, nesporně pomůže. Spojenou opozici proti němu totiž vede manželka bývalého premiéra.

To kdyby měl Babiš: Orbán získal pořádnou zbraň na opozici
Foto: Repro Youtube
Popisek: Záběr z nového maďarského filmu o vládě bývalého premiéra Ference Gyurcsányho

Anketa

Věříte, že je prezident Zeman ve stavu, kdy není schopen ničeho?

16%
hlasovalo: 34921 lidí
Česko i Německo už mají volby za sebou. V roce 2022 čekají volby také Maďarsko. Viktor Orbán se v nich, pokud se situace nebude vyvíjet nepředvídatelným způsobem, střetne dokonce s šestikoalicí opozičních stran. Minimálně jedna věc však bude hrát v jeho prospěch.

Jak informuje britská BBC, od 21. října se v maďarských kinech bude hrát politický thriller Elk*rtuk (do angličtiny přeložený jako The Cost of Deception, tedy Cena za lež – pozn. red.). Pojednává o událostech z roku 2006, kdy znovuzvolený premiér Ferenc Gyurcsány pronesl před straníky projev, který se následně dostal na veřejnost. V něm například zaznělo, že socialisté „lhali ráno, v poledne i večer“ a také, že selhali. Jeho zveřejnění vyvolalo masové demonstrace.

Byla to právě vláda Ference Gyurcsányho, po které následovalo dlouhých 12 let vlády Viktora Orbána a maďarský premiér dodnes používá Gyurcsányho jako příklad toho, jak špatně na tom Maďarsko bylo. V nadcházejících volbách Gyurcsány nekandiduje. Ale kandiduje jeho žena, Klára Dobrevová, která koalici všech stran spojených proti Orbánovi vede a v případě vítězství by měla být premiérkou. V současné době je místopředsedkyní europarlamentu a slibuje, že po svém vítězství zavede Maďarsko zpátky do Evropy. Dle BBC Orbán celou opozici vykresluje jako loutkové divadlo, kde za provázky tahá právě Ferenc Gyurcsány.

Anketa

Hrozí ,,orbanizace Česka"?

8%
18%
hlasovalo: 19974 lidí
Právě film, který se týká osoby bývalého premiéra, by měl dle britské televizní stanice Orbánovi pomoci. Přichází totiž šest měsíců před volbami. „Pro pohádky je nejlepší, když vyjdou před Vánocemi. Pro politické thrillery je ideální období před volbami,“ řekl producent Gábor Kálomista, který už má za sebou celou řadu filmů a je nositelem filmové ceny Bély Balásze. „My, Maďaři, jsme pověstní tím, že zapomínáme svou vlastní historii. Je pohodlnější zůstat v oparu zapomnění než čelit jasným faktům,“ dodal. Producent odmítá, že by film byl financován penězi daňových poplatníků, nicméně kdo film zaplatil nezveřejnil. Film má mimo jiné odpovídat na otázku, zda policie jednala na objednávku Gyurcsányho, když demonstrace proti jeho vládě potlačovala.

Scéna z filmu:
Zdroj: trailer filmu Elk*rtuk

V polovině září vyšel na YouTubu dvouminutový trailer. Že bude film kontroverzní, napovídá už to, že počet lidí, kteří film schvalují a kteří ho odmítají, je vyrovnaný. Je velice pravděpodobné, že u traileru by se střetli podporovatelé i odpůrci Viktora Orbána. Ale komentáře jsou vypnuté.

Viktor Orbán zasáhl i do českých voleb, když zavítal do Ústeckého kraje. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz si pochvaloval, jak se s Andrejem Babišem dobře spolupracuje. „Ani já nejsem zrovna baletní tanečník, ale z nás dvou je asi ráznější, když přijde na debatu. Co na srdci, to na jazyku. To je úctyhodná vlastnost. Ani jeden z nás se nezalekne obrany zájmů našich zemí. To, že se nám podařilo zastavit migrační vlnu a že řada členských států EU nyní říká k migraci to, co my říkáme od samého počátku, je z nemalé části zásluha pana premiéra Babiše. Je to společný úspěch Čechů, Maďarů a občanů všech zemí V4,“ řekl, doufaje v Babišovo vítězství.

Pochvaloval si také vztahy mezi Českem a Maďarskem. „My, Středoevropané, máme společný osud. Svědčí o tom i příklady z historie. Pokud dokážeme spolupracovat, můžeme dosáhnout svých cílů společně, ale pokud nějaká cizí mocnost tuto jednotu obejde, jednotlivě jsme odsouzeni k neúspěchu. Tak tomu bylo v habsburské říši a tak je tomu i nyní v případě Bruselu. Kvalita česko-maďarských vztahů je proto pro obě země existenční otázkou,“ řekl s tím, že Andrej Babiš tento pohled sdílí. Svou vizi dal jako alternativu k politice praktikované Bruselem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…