To muselo přijít: Byty Čechům, ne Ukrajincům. Starosta vystoupil

21.04.2022 12:35 | Ze sítí

Obce budou moci nově ubytovávat uprchlíky v sociálních bytech, na které čerpaly úvěr od státu. Dosud to nastavená kritéria ve většině případů neumožňovala. Možnosti starostů odpoledne rozšířila vláda. Reportáž, v níž vystoupil mimo jiné starosta Cerhenic Marek Semerád, přinesla ČT24.

To muselo přijít: Byty Čechům, ne Ukrajincům. Starosta vystoupil
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Marek Semerád ve vysílání ČT24

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí

Dům v Čáslavi s 10 sociálními byty. Všechny jsou nyní obsazené. V jednom z nich žil už před válkou ukrajinský lékař. Ten se teď chce do vlasti vrátit. Město si už vyhlédlo obyvatele nové. „Paní doktorka by u nás ráda pracovala, přišla sem z Charkova se svojí dcerou,“ uvádí starosta Čáslavi Vlastislav Málek. Ubytovat je zde budou moci díky úpravám nařízení, které odpoledne schválila vláda. Právě o uprchlíky rozšířila skupiny, kterým budou moci obce sociální byty nabízet nad rámec standardních kritérií.

„Tam jsou jistá limitující kritéria k možnosti uvolnění těch bytů, například ten člověk nemůže mít druhou nemovitost a podobně. Což třeba v případě člověka, který utíká před válkou z Ukrajiny, tak pravděpodobně doma má nějakou nemovitost,“ zmínil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). 

V Cerhenicích mají podobných bytů tři desítky. Ve všech už žijí samoživitelky nebo mladé rodiny. „Představa, že bych ty byty dal uprchlíkům, kterých mi je samozřejmě líto, je úplně nereálná, protože prostě je tolik žádostí, a každý týden mi někdo volá, jestli mám byt, z řad občanů České republiky, kteří na tom jsou špatně,“ poznamenal starosta Marek Semerád, jenž na reportáž mimo jiné upozornil na sociální síti.

„Zeptala se mě dnes ČT, zda v obecních bytech v Cerhenicích ubytuji Ukrajince. Odpověděl jsem, že ne. Byty jsme stavěli pro Čechy. Více v Událostech,“ napsal na facebooku.

„To je velmi laciné. Stačilo říci, že na určitou dobu klidně nebo pokud budou platit nájem. Tohle rádoby vlastenectví je spíš trapné. Asi čekáte lajky,“ poznamenal pak jeden z diskutujících.

„Spíš než lajky jsem čekal tohle… Každému připadají trapné jiné věci. A je to dobře. Nechme si svoje názory a respektujme se prosím!“ odvětil Semerád. „Marku, já Váš názor respektuji a rozumím mu, jen mi přijde laciné používat takové výkřiky ve smyslu; my vás tady nechceme! Rozumíme si?“ zeptal se jej pak diskutující.

„Nic takového jsem nenapsal. K válce se vůbec nevyjadřuji a považuji za důležité uprchlíkům (Ukrajincům, Kurdům apod.) pomáhat. Jen píšu: Bytů je málo a nejdřív jsou na řadě žádosti v pořadníku. Toť vše,“ odvětil Semerád.

Další diskutérka se pak Semeráda zastala. „Není to laciné, je to pravdivé, pokud Češi čekají na byty, tak mají přednost, nevidím na tom nic laciného. Když vidím naši vládu, chce se mi brečet, jak se chovají ke svým občanům,“ poznamenala.

O tom, že jsou sociální byty plně obsazené, referuje většina obcí ze seznamu Státního fondu podpory investic. Od dnešního poledne ale mohou starostové žádat i o dotaci na rekonstrukci prostor určených k ubytování uprchlíků. Zatím jich na ministerstvo přišly desítky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…