To nebyl covid! Zemřel chlapec, započítali. Ale rodina se ozvala

10.02.2022 15:18

Čísla Ministerstva zdravotnictví naznačují, že v souvislosti s nemocí covid-19 již zemřelo na 37 660 lidí. Mezi nimi i několik dětí. A tady se ukazuje slabé místo ministerských statistik. Vyšlo totiž najevo, že dvanáctiletý chlapec, který zemřel a byl zahrnut do covidových statistik, nezemřel na covid. Upozornila na to sama zdrcená rodina zemřelého chlapce.

To nebyl covid! Zemřel chlapec, započítali. Ale rodina se ozvala
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Statistiky Ministerstva zdravotnictví ČR ukazují, že onemocnění covid-19 již prodělalo miliony Čechů, Moravanů a Slezanů. A na 37 660 lidí ve spojitosti s covidem zemřelo. Je mezi nimi i několik dětí.

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí

Server TN.cz upozornil, že tyto statistiky mají svá slabá místa. Mezi zemřelými dětmi je i dvanáctiletý chlapec. Zdrcená babička však serveru TN.cz prozradila, že její vnuk Filip nezemřel na covid.

„Zemřel sice s covidem, ale z úplně jiné příčiny,“ sdělila redakci TN.cz. „Měl těžkou nevyléčitelnou genetickou nemoc, nemohl chodit ani sedět, nemluvil, vážil pouze 13 kg a hlavní příčinou jeho odchodu bylo vdechnutí zvrácené potravy do plic,“ vysvětlila.

Chlapec trpěl tzv. Rettovým syndromem, což je neurovývojové genetické onemocnění vázané na X chromozom, které se projevuje téměř výhradně u dívek. Výskyt u chlapců je velmi vzácný. Jedná se o těžké neurologické postižení.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) Ladislav Dušek dal v souvislosti s tímto případem najevo, že by covidové statistiky počtu úmrtí nejraději zrušil.

„Statistiky o úmrtí jsou zveřejňovány a vyhodnocovány po celou dobu epidemie stejně. Jde o systém nastavený správcem systému a v podstatě vyžadovaný médii a zřejmě i většinovou společností,“ reagoval na dotaz. „Denní zveřejňování průběžně hlášených počtů úmrtí, u kterých z podstaty věci nemůže být odborně dokončena analýza příčin úmrtí, není smysluplné. Tato data se i zpětně hodně mění, neboť počty úmrtí se dohlašují. Několikrát jsem se pokoušel i velmi oficiálně tento styl změnit,“ dodal.

Když se o případu dvanáctiletého Filipa dočetla publicista Angelika Bazalová, vypěnila.

„...a propaganda jede. Neštítí se fakt ničeho. Aspoň že rodina se ozvala. Totéž byla nedávno smrt chlapce z Ostravy. Žádný covid. Těžká genetická vada. To, že měl covid, byla tragédie z úplně jiného důvodu. Matka u něj nemohla být... Novináři hodní toho jména by teď měli prověřit všechna takzvaná úmrtí děti na covid. Jedno po druhém. Zas tolik jich není,“ zdůraznila na sociální síti Facebook.

Angelika Bazalová promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…