To není apríl. Budou mentálně postižení smět volit? Pozor, toto se chystá

22.01.2020 17:24

Ministerstvo vnitra navrhuje novelu zákona, podle které by již soudy nemohly odebírat volební právo ani v případě psychicky nemocných nebo mentálně postižených lidí. Proti se ale staví řada expertů a také prezidentská kancelář nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Hendikepovaní by podle nich mohli být snadno manipulovatelní.

To není apríl. Budou mentálně postižení smět volit? Pozor, toto se chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Reklamní kampaň v ulicích Prahy před nadcházejícími komunálními volbami

V návrhu Ministerstva vnitra je vyzdvihováno právo volit jako základní lidské právo, které by neměl stát prostřednictvím soudu omezovat. Je to reakce na mezinárodní Úmluvu o právech osob se zdravotním postižením, podle které by měli hendikepovaní mít možnost podílet se na politickém a veřejném životě a mít možnost volit stejně jako zdraví lidé. O případu informují Hospodářské noviny.

„Omezení svéprávnosti nemůže být nadužíváno a nemá například smysl tam, kde voliči nehrozí, že by se mohl proti své vůli stát nástrojem manipulace,“ řekla k tomu mluvčí Ministerstva vnitra Hana Malá, podle níž by tak mohlo volit až deset tisíc občanů, kteří v současnosti z rozhodnutí soudu volit nemohou.

Kritikům včetně kanceláře prezidenta vadí zejména hrozba manipulace s takovými voliči. „Pokud by nebylo možné prostřednictvím soudu omezit právo volit, mohly by volit i ty osoby, které nejsou schopny porozumět smyslu, účelu a důsledku voleb,“ upozornil hradní kancléř Vratislav Mynář. Zejména v místech, kde se nacházejí psychiatrické léčebny, by to podle něj velmi zasáhlo do tamních voleb.

Anketa

Měl by být člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka odvolán Poslaneckou sněmovnou?

98%
2%
hlasovalo: 20508 lidí

Ministerstvo práce a sociálních věcí upozorňuje, že soudy zamezily volební účasti lidem, kteří rozumově nedovedou posoudit jednotlivé volební varianty. Podivují se také nad tím, proč tedy máme omezeno volební právo plnoletostí.

I podle expertů je takový výklad Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením špatný. „Tato úmluva sice žádá co nejširší zapojení zdravotně postižených do voleb, avšak celá začíná ustanoveními, která žádají zapojení přiměřené,“ vysvětluje ústavní právník Jan Kudrna. Navíc česká ústava i Listina základních práv a svobod možnost upravení volebního práva umožňují.

Podle Ministerstva vnitra by hendikepovaným lidem pomáhal při volbách asistent, který by buď byl členem volební komise, nebo by si ho postižený přivedl sám. „Již dosavadní zákony tento model znají, ale pravidla nového zákona usnadní voliči výběr asistenta. Nebude se například již požadovat, aby sám asistent měl volební právo,“ upřesňuje Malá. Tím pádem by mohla nastat situace, že hendikepovanému občanovi bude asistenta dělat nezletilý.

Návrh novely Ministerstva vnitra naopak schvaluje veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. „To, že Česko stále připouští omezení svéprávnosti a běžně tento institut využívá, je v rozporu s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením,“ má jasno a kritizuje navíc současný systém, kdy soudy přezkoumávají volební právo hendikepovaných.

„Zjistili jsme, že volební právo klientů domovů je často porušováno. Jednou z příčin bylo i to, že se sociální pracovníci obtížně orientují v rozsudcích o omezení svéprávnosti,“ řekla Šabatová po výzkumu v domovech pro zdravotně postižené a dodala, že soudy totiž musejí omezit volební právo výslovně v samotném rozsudku, nestačí, když to zmíní jen v odůvodnění.

I Šabatová ale připustila, že zdravotně postižení jedinci mohou být při hlasování snáze ovlivnitelní. Postarat se o to, aby k ovlivnění nedošlo, podle ní má sociální služba.

„Bude potřeba ošetřit nezávislost asistenta a ošetřit to, aby se lidé nedostávali pod tlak a nedocházelo k tomu, že vám jeden celý sociální ústav volí jednu kandidátku,“ říká politoložka Vladimíra Dvořáková a přidává se politolog Jiří Pehe, který pro větší průhlednost navrhuje rovnou dva asistenty.

Ministerstvo vnitra v současnosti novelu připravuje a bude řešit případné připomínky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…