To není jednoduchej proces, ta přestavba. A ta paní Zagorová... Stát se zbavuje kulturáku, kde zazněl slavný projev Milouše Jakeše

15.05.2015 10:58

Plzeň získá bezúplatně od státu bývalý kulturní dům v Červeném Hrádku, který v roce 1989 proslavil legendární projev tehdejšího generálního tajemníka komunistické strany Milouše Jakeše. O dům, postavený před 30 lety svépomocí občanů v akci Z, má zájem městský obvod Doubravka, kam Červený Hrádek patří. V objektu chce zřídit denní stacionář pro seniory a mateřskou školu. Město obvodu dům převede. Převzetí domu schválili ve čtvrtek zastupitelé, řekla dnes novinářům radní pro majetek Helena Matoušová ((ODS).

To není jednoduchej proces, ta přestavba. A ta paní Zagorová... Stát se zbavuje kulturáku, kde zazněl slavný projev Milouše Jakeše
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milouš Jakeš

Kulturní dům patří státu a částečně jej využívá zemědělská společnost. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových proto objekt rozdělil na dvě části – jedna připadne Plzni a druhou stát prodá zemědělskému družstvu. Město musí ještě od družstva koupit, zhruba za dva miliony korun, pozemky pod domem, řekla Matoušová.

Doubravka chtěla získat kulturní dům několik let. Projekt na kombinované zařízení, v němž budou senioři a předškoláci, je podle starosty obvodu Michala Chalupného (ČSSD) v zemi ojedinělý. Obvod má vypracovanou studii, podle níž by vestavbou do kulturního domu vznikla v jednom patře školka asi pro 30 předškoláků a v dalším patře stacionář pro dvě desítky seniorů. V zahraničí, kde se Doubravka inspirovala, ale takové projekty fungují. Pokud budou penzisté chtít, budou moci zajít za dětmi do herny, na zahradu, číst jim knížky a podobně. Když nebudou chtít, nebudou se muset vůbec potkávat, řekl ČTK už dříve Chalupný. Vestavba by přišla asi na 20 milionů korun.

CELÝ PROJEV MILOUŠE JAKEŠE ZDE

I když populačně nejsilnější ročníky dětí už ze školek pomalu odcházejí, Doubravka by nová místa využila. Obvod má díky satelitním obcím Červený Hrádek, Bukovec a Újezd s masivní výstavbou domů a bytů stále hodně dětí. 

Jakešův projev ze 17. července 1989 z Červeného Hrádku, který koloval mezi lidmi, zlidověl. Pasáže se citovaly ještě po letech a jeho obsah i způsob přednesu byl pro mnoho lidí signálem, že režim už není tak silný.

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…