To netrvalo dlouho. Fiala usvědčen, že u léků „kecal“. A ještě hůř

12.05.2023 10:10

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura oznámili na tiskové konferenci k vládnímu úspornému balíčku, že po připravených úpravách v DPH zlevní léky. A nastala mela, ozval se Deník N, ale kupříkladu také expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál, který sáhl k citátu z knihy George Orwella 1984, kde Orwell naznačil, jak diktatury postupují v manipulaci s lidmi.

To netrvalo dlouho. Fiala usvědčen, že u léků „kecal“. A ještě hůř
Foto: Facebook Petra Fialy
Popisek: Premiér Fiala ohlašuje stabilizační balíček

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26174 lidí
Vláda Petra Fialy představila konsolidační balíček a premiér Petr Fiala spolu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (oba ODS) při této příležitosti oznámil, že mimo jiné zlevní léky. Deníku N však při pohledu do vládních materiálů vyšlo něco jiného.

„Ve skutečnosti ale léčiva naopak budou dražší, vláda je zatíží o dva procentní body vyšší DPH. Dnes spadají léky do desetiprocentní sazby, nově se přesunou do dvanáctiprocentní,“ uvedl server s tím, že vyšší cenu volně dostupných léčiv pocítí pacienti na cenách léků proti horečce, lécích na bolest, u kapek na kašel nebo u antikoncepce.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek následně označil vyjádření členů vlády za „přebrept“.

„Ministr Stanjura měl přitom na dnešní tiskovce zajímavý přebrept, že léky zlevní. Pokud je celá reforma promyšlená tak důkladně jako tato část, pak potěš pánbůh,“ řekl Kubek Deníku N.

Jedním dechem dodal, že vláda zdražuje léky, ale na straně druhé odmítá zavést byť třeba jen minimální daň na tichá vína a alkoholismus je přitom v České republice velkým problémem.

Zátěž naroste i pojišťovnám u léků, které hradí. A to v situaci, kdy tyto instituce již přišly o 14 miliard korun na platbách za státní pojištěnce. Farmakoekonom Tomáš Doležal upozornil, že narostou platby např. za onkologické léky.

Komentátor serveru Seznam Zprávy Martin Čaban, stejně jako Deník N, upozornil, že léky zkrátka a dobře nezlevní.

DPH u léků

A ve stejném duchu se vyjádřil také expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál, který se v poslední době objevuje na demonstracích Jindřicha Rajchla. Upozornil na to, kolik peněz vláda vydala za vakcíny proti koronaviru.

„Na vládní tiskovce nepustili ke slovu Válka. Mohl pohovořit o 4 mld. za C19 vax, které budeme kupovat a vylévat až do 2026. Ale proč krátit Pfizer, když můžete zdanit nemovitosti nebo zvýšit odvody OSVČ, že? Nehledě na desetimiliardy vaty ve zdravotním pojištění a v přímořízeném sektoru MZČR.

V souvislosti s řečmi o snížení, resp. zvýšení cen léků sáhl k citátu z knihy George Orwella 1984, kde Orwell naznačil, jak diktatury postupují v manipulaci s lidmi.

„Svoboda je otroctví, nevědomost je síla ... zdražení léků je zlevnění? Léky šly do 10% DPH ‚sazbovou‘ novelou k 1. 1. 2015. To žil Zbyněk Stanjura, ministr financí, osm let někde pod kamenem? A Vlastimil Válek, ministr odpovědný za cenotvorbu léků, tohle neví ‚na první dobrou‘? Hodně slabé,“ podotkl Dostál.

DPH u léků

DPH u léků

Slovní ostřelování vlády kvůli lékům uzavřel poslanec ANO Petr Mašek. „Tato vláda je první na světě, která zvyšuje DPH na léky a zároveň věří, že vyšší daně zlevní léky. To už musí být, podle mého, moc i na Vlastimila Válka,“ poznamenal.

DPH u léků

Ministr zdravotnictví z řad TOP 09 Vlastimil Válek však v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT taktéž trval na tom, že některé léky zlevní.

Upozornil, že dnes jsou některé léky v sazbě 21 procent DPH a on jako člen vlády tlačí na to, aby se všechny léky, ale opravdu všechny, objevily v jedné snížené sazbě procent. „Bavme se třeba o stříkačkách a jehlách pro diabetiky. A navíc chci, aby se rozšířil seznam léků bez doplatku,“ oznámil Válek.

Přislíbil také, že chce otevřít a změnit seznamy plně hrazených léků, aby zde byl i na kašel a na nachlazení alespoň jeden pojišťovnou plně hrazený lék. A vedle toho prý Válek chce otevřít i další zákony tak, aby se celková situace s množstvím léků v Česku zlepšila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Novináři , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 12.05.2023 10:46:28
by měli zjistit ,,kdy,,nelhal, Lže permanentně a lhal už před volbami,,

|  16 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…