To snad ne. Donald Trump zaútočil na orgán, který tvoří samé základy Ameriky

06.09.2016 14:21

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump, který v minulosti obvinil americkou centrální banku (Federal Reserve) z toho, že úmyslně drží úrokové sazby na nízké úrovni a podporuje tím prezidenta Baracka Obamu, v pondělí prohlásil, že banka vytvořila „falešnou ekonomiku“ a že musí svou politiku nízkých sazeb změnit, informuje Reuters.

To snad ne. Donald Trump zaútočil na orgán, který tvoří samé základy Ameriky
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Donald John Trump je americký obchodní magnát, politik, televizní hvězda a spisovatel

„Drží úrokové sazby schválně na nízké úrovni, aby nešlo ke dnu i všechno ostatní,“ uvedl Donald Trump v odpovědi na otázku novináře týkající se politiky americké centrální banky. „Máme tu velmi falešnou ekonomiku,“ dodal.

„Dříve či později se ta sazba bude muset změnit,“ zmínil republikánský kandidát při své návštěvě v Ohiu. „Jediná věc, která je opravdu silná, je umělý akciový trh,“ přidal ke svému komentáři.

Již minulý měsíc prohlásila šéfka „Fedu“ (centrální banky) Janet Yellenová, že se ekonomika dostává do fáze, ve které bude potřeba sazby navýšit, „možná již v září“. Yellenová také uvedla, že Fed je se současným stavem ekonomiky spokojen. „Cíl plné zaměstnanosti a stabilních cen je téměř dosažen.“

Fed navýšil úrokové sazby naposledy v minulém prosinci, což bylo poprvé po bezmála deseti letech. V té době se předpokládalo, že v roce 2016 dojde minimálně ještě ke čtyřem dalším navýšením. Později byla prognóza upravena na dvě navýšení sazeb, k čemuž bankovní experty přimělo zpomalení ekonomiky a pokračující volatilita finančních trhů.

Donald Trump během své politické kampaně označil vedení Yellenové za „vysoce zpolitizované“. Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států také vyjádřil názor, že by měl Fed úrokové sazby navýšit, ale neučiní tak z „politických důvodů“.

Trump již v minulosti způsobil menší kontroverzi tím, že navrhl, aby byla Janet Yellenová nahrazena někým z Republikánské strany.

Nicméně Trumpovo poslední vyjádření týkající se americké centrální banky bylo pro mnohé překvapením. Není tomu totiž tak dávno, kdy americký miliardář prohlásil, že je pro politiku nízkých úrokových sazeb.

„Ona (Janet Yellenová) je ze zásady pro nízké sazby, vždy byla taková. Já to zcela upřímně vidím úplně stejně. Pokud ty sazby zvýšíme a posílíme tím americký dolar, naše ekonomika se dostane do vážných problémů,“ uvedl Trump v květnu letošního roku.

První útok ze strany Trumpa proti Yellenové a její politice nízkých sazeb přišel až po zahájení politické kampaně v listopadu loňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…