Tohle je otroctví, ne svoboda. Konečná nabořila oslavy 17. listopadu. Kapitalismus je chyba

18.11.2021 18:29

Lídryně KSČM a poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná vystoupila v den státního svátku 17. listopadu s projevem, který následně přinesla svým fanouškům i na sociální síti. "Chtěli jsme svobodu a místo toho jsme dostali ekonomické otroctví," uvedla mimo jiné.

Tohle je otroctví, ne svoboda. Konečná nabořila oslavy 17. listopadu. Kapitalismus je chyba
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67626 lidí
"Možná dnes mnohé překvapím, ale nebudu se věnovat obhajobě toho, čemu dal listopad 1989 sbohem. A věřte, že právě ve světle dnešních událostí by opravdu bylo co obhajovat. Odmítám ale plivnout do tváře našich rodičů a prarodičů, kteří po válce našli odvahu a chtěli se vydat jinou cestou. Novou, neprobádanou, plnou nástrah, ale svou vlastní. Když jsem dnes četla zprávy, poslouchala rádio a dívala se zejména na Českou televizi, tak mi připadalo, že do roku 1989 jsme tady vlastně žili na stromech a dolů slezli jen ve chvíli, kdy jsme si šli stoupnout fronty na banány," uvedla Konečná.

"Ale zpět k dnešku. Jsem moc ráda, že jste přišli a že jste se neprobudili až po těch 200 letech, protože jestli se něco tomuto režimu podařilo dokonale, tak je to odnaučit hlavně mladou generaci přemýšlet. Důkazem toho je, že za 32 let téměř úplně vymazal z myslí občanů události roku 1939. Je ostudné, že se papaláši stran, které dnes sestavují vládu, postavili návrhu KSČM na pojmenování dnešního dne, tedy 17. listopadu, jako Mezinárodního dne studenstva. Jediného mezinárodního dne majícího původ v Československu. Ale na ohýbání dějin si někteří bohužel už tak nějak zvykli. Evropská unie tuto praxi dokonce přetavila v hanebnou rezoluci, proti které se bohužel z 21 českých europoslanců zvedl pouze jediný hlas, a to ten můj," dodala Konečná.

"Kapitalismus totiž nemá chyby. Kapitalismus je chyba. Je nutné si to přiznat a slovy listopadových protagonistů: Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď? Kdy, když ne ve chvíli, kdy místo sledování státem máme sledování bankami a nadnárodními korporacemi. Místo národního hospodářství jsme kolonií jiných mocností. Místo peněz pro občany se vydávají peníze na zbrojení. Místo peněz pro nemocné se sbírají víčka z PET lahví. Místo lékařů v každé střediskové obci máme roční čekací doby na lékařský zákrok. A místo jednotného školství je tady inkluze a degradace společnosti. Místo front na banány se stojí fronty na energie a místo jistot vládne nejistota. Místo novomanželských půjček čekají mladé rodiny hypotéky na celý život," zmínila také novopečená předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

"Řeknu několik čísel, která rozhodně dnes žádná televize, rozhlas ani internetový komentátor nepřipomene. Jeden milion lidí je na hranici příjmové chudoby. 70 tisíc lidí je bez domova a dalších 120 tisíc lidí je přímo ohrožených ztrátou bydlení. A téměř 400 tisíc lidí odešlo z českého ráje do zahraničí. Třetinu domácností finančně položí na lopatky nenadálý výdaj rovnající se rozbité pračce nebo ledničce. Sny o tom, že do pěti let po listopadu 1989 budeme mít stejné mzdy jako na Západě, se rozplynuly a navzdory tomu, že Česká republika dosahuje osmdesáti procent produktivity práce Německa, tak čeští občané mají ve srovnání s nimi jen třetinové odměny. My poté, co jsme prodali továrny, lesy, banky, jsme za odměnu dostali možnost dělat levnou pracovní sílu v západní Evropě. Chtěli jsme svobodu a místo toho jsme dostali ekonomické otroctví. A tak se občané potýkají s brutálním zdražováním úplně všeho. Jsou nuceni si kupovat šunty v obchodech, protože se stali popelnicí Evropě, brzy nás čeká zřejmě zásadní omezení svobod pod vlivem zeleného náboženství, které razí Evropská komise, ale hrdě se k němu nyní přihlásila i nově vznikající vláda. Ta si stejně tak už brousí zuby na privatizaci toho posledního, co ještě zůstalo v českých rukou," dodala Konečná a vyzvala, aby lidé šli spolu najít změnu. 

"Zbavme se systému, který toto způsobuje. Všichni, kdo o ni stojí, tak mají možnost, protože strana systémové alternativy je na české politické scéně jen jedna. Pojďme dát do popředí člověka a ne peníze," uzavřela Konečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…