Tohle není diskuse! Rektor Zima se ohradil a dodal fakta o vakcíně

07.01.2021 12:02

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v rozhovoru pro Seznam Zprávy na počátku roku konstatoval, že opatření proti koronaviru by se měla rozvolnit, mladí lidé by se nemocí covid-19 měli promořit a seniorům by mělo být umožněno setkávání s jejich blízkými. Když si tato slova přečetl imunolog Václav Hořejší, Zimu nešetřil. Zima si však na svých názorech trvá. Očkování prý podporuje, ale považuje ho také za byznys.

Tohle není diskuse! Rektor Zima se ohradil a dodal fakta o vakcíně
Foto: Repro Facebook
Popisek: Profesor Tomáš Zima

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV trval na tom, že není žádný populista a zdůrazňoval, že i jako lékař i jako občan má právo na svůj názor na řešení koronavirové pandemie a tento názor smí říkat nahlas.

Anketa

Může Donald Trump za útok demonstrantů na Kongres USA?

25%
75%
hlasovalo: 12937 lidí

„Já bych neřekl, že jsem nebezpečný rektor, ani že jsem populista,“ oznámil Zima. Za nebezpečného rektora označil Zimu Václav Hořejší a za populistu Zimu označil vědec Jan Kulveit.

Zima si trvá na tom, že má právo říct svůj názor a očekává, že tento názor bude respektován, neboť i on respektuje názory jiných lidí.

„Ale bojím se také o věci, které se dějí kolem mě v nemocnici, které se dějí ve školství, které se dějí v naší společnosti a dovolím si někdy říci svůj názor, který se třeba někomu nemusí líbit, ale o tom prostě je univerzita, o tom je diskuse. Nevím, čím jsem nebezpečný, když řeknu, že se lidí setkávají a při setkávání se promořují. A to se promořovali i před covidem. Já nikde nemluvím o řízeném promořování“ upozornil Zima.

„Na druhé straně ale také říkám, což už kolegové zapomněli zmínit, a to už říkám od jara, že všichni musí dodržovat hygienická opatření - nosit roušky, mýt si ruce, dodržovat určitou vzdálenost,“ zdůraznil ještě Zima

Bezpečnou cestu k fungování společnosti vidí v častém testování. Pokud chce někdo navštívit svou maminku nebo babičku, má se podle rektora napřed nechat otestovat.

Prohlásil také, že na podzim měli lidé nosit respirátory, protože bylo jasné, že se aktivita viru v sychravém počasí zvýší. Nošení roušek považuje za sporné. Některé podle rektora zkrátka nefungují. Nosit roušky v létě v lese při jízdě na kole je podle něj blbost.

Poté se znovu vrátil k myšlence promořování.

„Já jsem nikdy neřekl, že promořování je řešením pandemie, já jsem řekl, že promořování je realita, se kterou je třeba počítat, protože prakticky neexistuje možnost, že se člověk nikdy nesetká s žádnými viry."

Velký problém vidí v tom, že protiepidemický systém PES se často mění a občané se nevyznají v tom, jaká opatření zrovna platí. „Ta opatření musí být jasná a srozumitelná,“ zdůrazňoval Zima.

Poté věnoval pozornost očkování.

„Já říkám jednu věc. Očkujme se. Ale byznys to je, to nezastírejme. Belgická státní tajemnice zdravotnictví ukázala před Vánocemi rozdílné ceny, za které bude EU nakupovat. Ten rozdíl je docela veliký. Africké země už v tuhle chvíli prohlásily, že na to nebudou mít peníze. Takže já jen znovu opakuji, že očkování je byznys a za tím si stojím. Na tom není nic špatného,“ zdůrazňoval.

V závěru odmítl vyloučit svou případnou kandidaturu na prezidenta.

„Jediná věc, kterou nemůžeme vyloučit, je ta, že někdy zemřeme, akorát nevíme kdy,“ pravil Zima.

Pak už se jen rozloučil s diváky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…