Ťok promluvil o kauze mýta. Faltýnek prý do tendru zasahovat nemohl

16.04.2019 19:57

Odcházející ministr dopravy Dan Ťok byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, kde s moderátorkou diskutoval především o několika kauzách a spojitostech s osobou Jaroslava Faltýnka. „Já jsem přesvědčen, že nemohl,“ odpověděl Ťok na to, zda mohl Faltýnek zasahovat do tendru na mýto. Rozhodující prý bude policejní šetření.

Ťok promluvil o kauze mýta. Faltýnek prý do tendru zasahovat nemohl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dan Ťok

Jaroslav Faltýnek je často označován jako stínový ministr dopravy. Co si o tom myslí Dan Ťok: „Vliv Faltýnka na dopravu se trochu demonizuje,“ uvedl Ťok. „Do mých věcí mi nemluvil,“ pokračoval odcházející ministr v hodnocení vlivu Faltýnka na jeho agendu.

Jedna z třaskavých kauz se týkala transakcí kolem firmy ČD-Telematika. Stát soutěžil o lukrativní podíl ve strategické firmě, který nezískal. Následně média informovala o propojení minoritního spolumajitele ČD-Telematiky Pavla Hubáčka na Jaroslava Faltýnka. Podle Ťoka se v této záležitosti činily kroky, které mu přišly „podivné“. „Nemůžu říct, že tam nějaké propojení vidím,“ uvedl na otázku, zda již těch náhod není moc.

Další výrazná kauza se týkala tendru na mýto a společností Kapsch. Faltýnek se měl podle policejních odposlechů scházet s ředitelem firmy Kapsch Karlem Feixem a se šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petrem Rafajem. A to v době, kdy antimonopolní úřad na tendr dohlížel. „Jsem přesvědčen, že nemohl,“ odpověděl Ťok na to, zda mohl Faltýnek do tendru zasahovat. „Raději bych počkal, až to policie vyšetří,“ okomentoval kauzu s tím, že sám o sobě se mnohdy dočetl hodně informací, i když v nich popsané věci nikdy ve skutečnosti neudělal. Podle něho tedy nelze odsuzovat na základě mediálních faktů. „Nevím, jestli se nebavili o rybolovu nebo o golfu,“ pokračoval dále s tím, že by si rád nechal nějaké hodnocení až po výsledcích vyšetřování.

A existuje podle něho nějaká šance na nynější zvrácení tendru? „Jsem přesvědčen, že by neměla být taková šance,“ myslí si Ťok. Tendr by měl doběhnout, není podle něj nikdo, kdo by do toho mohl „hodit vidle“. „Jsem za to rád,“ zhodnotil výsledky tendru a připomněl, že bude o třetinu levnější než v minulosti.

Kandidát na ministra dopravy Vladimír Kremlík se dnes sešel s končícím šéfem resortu Danem Ťokem. Předávací protokol pro svého nástupce podle svých slov Ťok chystá a nechává na něm, ať si rozhodne podle svého, co bude dělat, nebo ne. „To, co já jsem věděl, jsem mu řekl,“ zhodnotil schůzku. „Měl mnohem fundovanější dotazy, než jsem já měl před čtyřmi lety,“ pokračoval dále na adresu svého nástupce. „Vůbec nevím, odkud vítr vane“, odpověděl na dotaz ohledně pozadí nominace Kremlíka.

Prezident Miloš Zeman se během nadcházející návštěvy Číny setká s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Na pracovní cestu do Číny se český prezident vydá 24. dubna. Do země ho doprovodí několik ministrů včetně končících představitelů Ministerstva dopravy Dana Ťoka a Ministerstva průmyslu a obchodu Marty Novákové. Moderátorku zajímal názor, proč prezident na setkání bere dosluhující ministry, místo jejich nástupců. Ťok si myslí, že jde o to, že tam prezident chce mít zástupce, kteří se v problematice orientují, nikoliv ty, které se zatím s resortem seznamují. „Pro mě je ocenění, že tam chce pan prezident mě,“ uvedl Ťok s tím, že na cestu samozřejmě pojede rád. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…