Tolik masa, stůl se málem prohnul! Kuřecí 47 Kč, vepřové 84 Kč. Kousek od hranic se platí málo

21.05.2023 20:25 | Ze sítí

Vepřový bok za 84 korun za kilogram, vepřová panenka s kostí za 78 korun za kilo, kuřecí čtvrtky za 47 korun a kuřecí stehna za 65 korun za kilo – to jsou ceny, o kterých se většině českých nakupujících jen zdá, dva kilometry od českých hranic však jde o běžnou realitu. Právě uvedené ceny totiž sdílel na svém paragonu jeden z českých zákazníků, který se vypravil do polského obchodu u českých hranic. Oproti nákupu v Česku tím ušetřil jen za maso více než tisíc korun. A polské DPH? Nula. Na celý devětsetkorunový nákup. „V Polsku je naprostý ráj,“ srovnávají lidé s Českem.

Tolik masa, stůl se málem prohnul! Kuřecí 47 Kč, vepřové 84 Kč. Kousek od hranic se platí málo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Velký nákup v Polsku. Ale pod 1000 Kč

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44419 lidí
V Polsku byly ceny některých potravin vždy o něco nižší než v Česku, ale vlna zdražování v českých obchodech rozdíly mezi oběma státy ještě více rozevřela a na sociálních sítích zaznívají hlasy, že se do Polska za větším nákupem vyplatí přijet i z opačného konce republiky.

Cenové rozdíly značně povzbudila silná koruna, díky níž mají Češi polské zboží levnější nežli kdykoli dříve, polské daňové zvýhodnění potravin a v neposlední řadě také to, že se v polských obchodech nezdražuje tak jako v těch našich. „V Polsku si tamní lidé nenechávají tolik líbit zdražování, takže jsou obezřetnější, a proto je tam levněji,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda pro CNN Prima News, že si tamní zákazníci od obchodníků nenechávají zdražování a zvyšování marží líbit jako Češi.

Nakolik jsou ceny rozdílné, odhalují každodenně Češi, kteří sdílejí své zážitky z nákupů za hranicemi. S jedním ze svých nákupů se – v jedné z facebookových skupin zaměřené na tipy na výhodné nákupy v Polsku – v tomto týdnu pochlubil nakupující, který zajel jen kousek od českého Hrádku nad Nisou a v česko-německo-polském pomezí navštívil obchod Dino ve dvou a půl tisícové obci Porajów, která leží dva kilometry od českých hranic přímo naproti německé Žitavy.

Z přiložené účtenky je patrné, že se tato dvoukilometrová zajížďka z Česka vyplatila. Kilo brambor muž koupil za necelých pět zlotých, což je v přepočtu přes 26 korun, což je ještě cena, s níž by české obchody dokázaly rovnat. Pak ale přišlo na maso.

Vepřový bok již vyšel v přepočtu za 84 korun za kilo, což je oproti českému Tesku o 76 korun méně. Vepřová panenka s kostí pak byla jen za cca 78 korun a kuřecí stehna za v přepočtu 65 korun.

Když to porovnáme s českým Teskem, jde opět o nesrovnatelné ceny. Vepřová panenka vyjde – namísto polských 78 korun – na 250 korun bez desetihaléře, a úspora tak činí oproti Česku 172 korun. Kuřecí stehna značky Tesco pak nejlevněji v Čechách pořídíte za necelých 120 korun za kilogram. Rozdíl v ceně tedy opět hovoří ve prospěch nákupu v Polsku, ušetříte jím totiž až 55 korun.

Úplně nejlevnější pak byly čtvrtky kuřete za v přepočtu 47 korun a vepřové hlavy za čtyři zloté a 29 grošů, tedy v přepočtu 22 korun a 50 haléřů. Kuřecí v českém Tesku opět pořídíte dráž, a to o 53 korun.

Konzervovaný tuňák muže vyšel na necelých 29 korun a celkově pak v obchodě za více než kilo a půl brambor, 2,6 kila vepřového boku, 4,2 kila vepřové panenky, kilo a půl kuřecích stehen, téměř 1,2 kila kuřecích čtvrtek a sedm rybích konzerv zanechal 176 zlotých a 47 grošů. V přepočtu kolem 922 korun při aktuálním kurzu 5,24 koruny za jeden polský zlotý.

A kolik že český nakupující nechal v Polsku na tomto devětsetkorunovém nákupu zaplaceno za DPH? Nula. Ano, nula zlotých. Až do konce června totiž v sousední zemi kvůli růstu cen potravin tamní vláda zavedla nulovou daň z přidané hodnoty za základní potraviny, pod něž spadá vše z uvedeného nákupu.

Zatímco jen za maso (bez vepřových hlav) by tento zákazník v českém Tesku nechal o stokoruny více. Při stejné gramáži by muž v českém Tesku zaplatil přibližně o 198 korun více za vepřový bok, o 722 korun více za vepřovou panenku, o 83 za kuřecí stehna a o 64 korun více za kuřecí čtvrtky. Úspora jen na mase tak činí více než tisíc korun. Za cestu dva kilometry od českých hranic.

Mnozí lidé potvrdili, že jsou podobné úspory při nákupu v sousední zemi běžné. Jeden z dalších zákazníků tak poznačil, že mu k nákupům už stačí jen polské řetězce Dino a Biedronka. „Naprostý ráj,“ hodnotil a shrnul, že ho nezklamala ani tamní kvalita potravin. „Kvalita potravin je to, o co mi jde, proto jezdím do Polska,“ sdílel svou zkušenost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

srovnání, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBoříček , 22.05.2023 9:58:47
Ono se to vše celkem srovná: v Polsku mají levné jídlo a levnější energie, my zase máme Fialu s jasnými signály. Kdo si může ve světě dovolit tak protivlasteneckou vládu a premiéra, jako máme my ? Celý svět nám musí závidět. Fialu a jeho ministry si ukrást nenecháme !!

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…