Tomáš Halík: Uprchlíky nevystřelíme na Měsíc, musíme s nimi žít. Část Čechů potřebuje terapii

07.08.2018 7:41

Hostem moderátorky Daniely Drtinové v pořadu DVTV.cz byl kněz Tomáš Halík. Hovořil mimo jiné o Andreji Babišovi (ANO) či o uprchlících.

Tomáš Halík: Uprchlíky nevystřelíme na Měsíc, musíme s nimi žít. Část Čechů potřebuje terapii
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Halík úvodem hovořil o labyrintu svobody, jenž je podtitulem jeho knihy. „Dnes vrcholí takový proces kulturní revoluce,“ zmínil Halík s tím, že Češi se částečně v labyrintu svobody skutečně ztratili. „Svoboda je náročný úkol,“ dodal Halík. „Lidská svoboda je spojená s odpovědností. Člověk se musí v tom složitém světě, do kterého jsem byli vrženi, určitým způsobem orientovat. A není to snadné,“ dodal. 

Anketa

Jste zatím spokojeni s prací 2. vlády Andreje Babiše? (hlasování od 7.8.2018)

hlasovalo: 10243 lidí

„Jedno z největších nebezpečí je populismus. Strach... Člověk by se měl naučit strach nějak zvládat. Strach může být důležitým signálem nebezpečí. Ale pak existují uměle vyvolávané strachy, uměle nafukované. A pak přicházejí lidé, kteří vystupují v roli mesiášů,“ dodává Halík s tím, že to jsou právě ti populisté.

Následovalo téma uprchlíků. „Všichni se asi shodují na tom, že nemůžeme přijmout všechny, že musíme rozlišovat. Je třeba si uvědomit, že debaty o tom – přijmeme, nepřijmeme – jsou poněkud abstraktní. Ti lidé tady jsou a nelze je vystřelit na Měsíc. Je třeba řešit, jak se o ně postaráme,“ míní. „Musíme se společně naučit žít, a na to se musíme připravit,“ dodal.

Agresivita, která se tu vyskytuje, souvisí podle něj s krizí identity, kterou mnozí nemají. A to podle Halíka souvisí také s krizí rodiny. 

Video najdete ZDE.

Halík se rozhovořil také o elitách, které jsou mnohými lidmi v současné době nenáviděny. 

„Celý život jsem se snažil říkat vše podle svého svědomí. Mnohdy jsem to cukroval ohleduplností. Odložil jsem to nyní. Budu říkat věci tak, jak cítím. Obrovsky mě to osvobodilo,“ dodal s tím, že se nyní řídí svým svědomím. „Budu skládat účty před Pánem Bohem,“ uzavřel.

Závěrem se Halík také vyjádřil k Andreji Babišovi (ANO). „Andreji Babišovi jde jen o hlasy lidí. Státník se na rozdíl od populisty dovede lidem postavit. Masaryk i Havel taky šli proti většinovému mínění, i když byli nenáviděni. Cokoliv se ale přežene, je samozřejmě špatně. Ale já si myslím, že dneska to, co se přehání, je strach z uprchlíků. Tady žádní nejsou,“ dodal Halík. „Samozřejmě, že nechceme ztratit původní kulturní identitu, ale ta už nikdy nebude taková, jaká byla. Musíme se naučit žít spolu, ale je to náročné. Velká část lidí, i v naší zemi, by měla projít nějakou socioterapií, aby se naučila zbavit předsudků,“ upozornil Halík a vyzval také k tomu, aby lidé plodili děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…