Tomáš Halík vynadal českému národu: Jsem otřesen. Zkazil vás Zeman. Uprchlíci od nás utíkají a nestojí o nás

17.02.2016 15:00

Takříkajíc doběla se rozpálil kněz Tomáš Halík v dnešním vystoupení na stanici Dvojka Českého rozhlasu v pořadu Jak to vidí. Důvodem jeho rozčilení jsou postoje prezidenta Miloše Zemana a některých dalších českých politiků k současné migrační krizi.

Tomáš Halík vynadal českému národu: Jsem otřesen. Zkazil vás Zeman. Uprchlíci od nás utíkají a nestojí o nás
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Halíkovi se ale také nelíbí současné protesty proti muslimům. Připomínají mu totiž začátky nacismu. Protože kdo má jiný názor než demonstranti, sklízí jen nenávist.

Prezidentovi se podařilo morálně zkazit klima v naší společnosti

„Jsem hluboce otřesen stavem české společnosti. Tomu, jak se některým demagogům včetně prezidenta republiky podařilo morálně zkazit klima v naší společnosti,“ říká Tomáš Halík. Myslí si, že hysterie panující kolem uprchlíků je zbytečná.

Celý text včetně audionahrávky je ZDE

A proč zastává tento názor? Protože u nás přece žádní uprchlíci nejsou. „Nestojí o nás. A spíš od nás utíkají. Lidé, kteří nikdy neviděli muslima, demonstrují a křičí,“ rozohnil se Halík ve vysílání.

Lidé, ke kterým mluví Bartoš nebo Konvička, čekají na nového Hitlera

Podle jeho názoru lidé, kteří nadšeně přikyvují, když k nim mluví takoví politici jako šéf krajně pravicové Národní demokracie Adam B. Bartoš nebo lídr Bloku proti islámu Martin Konvička, tak vlastně „čekají na nového Hitlera“.

Halík se domnívá, že to, co prezident Zeman hlásá o řízené invazi migrantů do Evropy, kterou má islamizovat, je nesmysl. „Je to úplně stejné, jako když nacisté tvrdili, že židé potřebují krev křesťanských panen do macesů. Má to stejnou hodnotu. Je to jen poplašná zpráva, která má v lidech vyvolat strach a nenávist!“ myslí si známý český kněz.

IS jde o vyvolání války mezi islámem a Západem

Podle něj také nepřesně odlišujeme islám a islamistický terorismus, jaký dělá tzv. Islámský stát (IS). „IS nejde o zabíjení lidí. To je jen prostředek. Jde jim o vyvolání války mezi islámem a Západem,“ tvrdí Halík s tím, že kdo nerozlišuje mezi islámem a extremisty, naprosto plní cíl islamistů. Tedy napomáhá střetu civilizací, ve který věří islamisté i islamobijci u nás i v Evropě. „A to je opravdu strašně nebezpečné!“ varuje Tomáš Halík.

Nicméně přiznal, že za své názory na migraci sklízí od lidí velkou nenávist. „Každou hodinu dostávám neobyčejně sprosté a agresivní e-maily od lidí, kteří mě nikdy neviděli a určitě nečetli ani jednu knihu. Proklínají mě, přejí mi smrt,“ svěřil se. Prý je ale i tohle lepší než mít jejich obdiv. „Kdyby mi tito lidé tleskali, tak to bych se zděsil. Ať tleskají Zemanovi, Klausovi a dalším,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…