Tomio Okamura jako kandidát na prezidenta? Toto zavířilo tiskem

04.11.2017 6:52

Souboj o Hrad brzy přejde do nové fáze. Kandidáti, kteří to myslí vážně, musí svou kandidaturu stvrdit do úterý 7. listopadu a dodat buď minimálně padesát tisíc podpisů občanů, nebo deset podpisů senátorů nebo dvacet podpisů poslanců. Jiří Drahoš, Michal Horáček či Marek Hilšer svou kandidaturu již stvrdili. Stávající prezident Miloš Zeman tak však zatím neučinil. Do prezidentské volby může na poslední chvíli vstoupit také Tomio Okamura.

Tomio Okamura jako kandidát na prezidenta? Toto zavířilo tiskem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Čechy, Moravany a Slezany za pár měsíců čekají další volby, resp. volba – přímá volba prezidenta. Jako první oznámil kandidaturu na Hrad antropolog a textař Michal Horáček. Učinil tak již v listopadu loňského roku. A začal sbírat podpisy občanů. Po něm do klání vstoupili také někdejší předseda Akademie věd Jiří Drahoš, lékař Marek Hilšer nebo Vratislav Kulhánek, bývalý šéf Škoda Auto. Obhajovat mandát se rozhodl i stávající prezident Miloš Zeman. Ten však ještě nesplnil zákonné podmínky předepsané pro kandidáty. Neodevzdal podpisy občanů nebo podpisy poslanců nebo podpisy senátorů. Podle sobotních Lidových novin tak prezident učiní pravděpodobně v pondělí 6. listopadu.

Do prezidentského klání může na poslední chvíli vstoupit také předseda SPD Tomio Okamura. Vzhledem k tomu, že v nedávných sněmovních volbách získal se svým hnutím 22 poslanců, může veřejnost napínat takřka do poslední minuty.

„Jak už LN upozornily krátce po sněmovních volbách, japonsko-korejsko-moravský politik svůj volební úspěch využívá, aby si na Zemanovi ‚vydupal‘ výhody. Okamura si je dostatečně vědom toho, že svým zaměřením na kritiku islámu a přistěhovalectví může obdobně vyhraněnému hradnímu pánovi odčerpat značnou část voličů a tím ho v prezidentské volbě citelně oslabit. Lídr SPD je ochoten nekandidovat, za to však po hlavě státu požaduje, aby s ním počítala při povolebních vyjednáváních,“ napsal deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…